Àngels Gonyalons

Actriu i cantant, nascuda a Barcelona, debuta en el teatre als 17 anys, interpretant obres de Moliere o Racine. Durant la seva carrera, ha tocat tots els gèneres teatrals. Als 19 anys entra a la Cia. Paco Morán, coincidint amb la gran actriu Irene Gutiérrez Caba a l’obra Hotel Plaza, Suite 719 de Neil Simon, protagonitza Media Naranja y Medio Limón, per la que obté el premi Joanot a la millor protagonista de l’any juntament amb Josep Ma. Flotats.

El 1986 estrena Torna-la a Tocar, Sam de Woody Allen, al 1987 és Audrey en el musical La Botiga dels Horrors al Teatre Grec i després al Teatre Victòria, amb Pep Anton Muñoz, Francesc Orella i Lola Lizaran, i dirigit per Joan Lluís Bozzo. Al 1988 estrena Mar i Cel en el paper de Blanca, i li atorguen el premi a la millor interpretació protagonista de l’any de l’Associació d’Actors i Directors de Catalunya. Al 1990 és Sònia Walsk a Estan tocant la nostra cançó de Neil Simon, i guanya el premi Margarita Xirgu a la millor interpretació femenina de l’any.

El 1991 reobre el Tívoli com a teatre amb l’espectacle Memory que s’havia estrenat al Teatre Goya, durant 3 anys l’interpretarà per Catalunya i també a Madrid, on és nominada al Fotogramas de Plata. El 1993 estrena Tots Dos al costat de Carles Sabater, un homenatge a Stephen Sondheim. Al 1994 és Mrs. Jhonstone a Germans de Sang, el 1995 estrena Blues en la Nit amb Mónica Green i Virgínia Martínez. Al 1997 és Velma Kelly a Chicago al Teatro Nuevo Apolo de Madrid, torna a estar nominada al Fotogramas de Plata. Al 2001 estrena Palabras Encadenadas de Jordi Galcerán al Teatro Infanta Isabel de Madrid amb Carlos Sobera. Al 2002, és Sally a Cuando Harry encontró a Sally, el musical, al Teatro de La Latina amb Josema Yuste. Al 2003 estrena Acosta’t (Closer) al Teatre Villarroel amb Ramon Madaula i Àlex Casanovas. Al 2005 estrena el musical Paradís de Galceran i Guinovart al Teatre Condal. Al 2008 la comèdia EX amb Abel Folk al Teatre Borrás, al 2009 el monòleg Germana Pau de Víctor Català al Teatre Romea, amb Emma Vilarasau, 2010 Un marit ideal d’Oscar Wilde al Teatre Goya amb Joel Joan i Abel Folk, al 2011 l’espectacle Persèfone de Comediants al Festival Tchekhov de Moscow, al 2014 estrena Sister Act en el paper de Madre Superiora i és nominada com a millor actriu als Premios del Teatro Musical i als Premios Broadway World.Al 2018 estrena El Llibertí d’Eric-Emmanuel Schmitt amb direcció de Joan Lluís Bozzo al teatre Poliograma i La Resposta de Brian Friel amb direcció de Sílvia Munt al teatre Goya, també estrena Els Jocs Florals de Camprosa de Santiago Rusiñol amb direcció de Jordi Prat i Coll al Teatre Nacional de Catalunya.

En cinema ha protagonitzat Boom Boom de Rosa Vergés i Un plaer indescriptible d’Ignasi Pere Ferrer.

En TV ha protagonitzat a TV3 la sèrie 4rt 2a, amb Amparo Baró i Joan Pera, I ara què, Xènia? amb Carles Sabater, El Cor de la Ciutat, el film Quia de Sílvia Munt. A Antena 3 ha protagonitzat la sèrie Condenadas a entenderse amb Anabel Alonso i Pilar Bardem. A Tele 5, Un chupete para ella amb Juanjo Puigcorbé i Maria Botto, El Comisario amb Tito Valverde.

Ha presentat programes de TV com Betes i Films i Cap d’Any 1993 a TV3 o Y tú, bailas? a Tele 5.

En doblatge ha sigut la veu de Wilma Picapedra en català, Esmeralda a El Geperut de Notre Dame, Natalie Wood a West Side Story, Geena Davis en Heroi per Accident, o Natasha Richardson a El Cim de Les Vídues, entre d’altres.

Al 1994 va obrir la primera Escola de Formació Integral de l’Actor, això és, contemplant la formació en Teatre Musical, de tot l’Estat.

Fotos i vídeos
Articles relacionats