Alex

Àlex Rigola

Director d’escena i dramaturg. És conegut per la direcció de diferents espectacles de teatre i òpera al Teatro Real, el Centro Dramático Nacional, el Teatro de La Abadía i el Gran Teatre del Liceu, entre d’altres.

Del 2003 al 2011 va ser el director del Teatre Lliure de Barcelona, on va muntar títols com: Gata sobre el teulat de zinc calent, de Tennessee Williams; Nixon-Frost, de Peter Morgan; Rock & Roll, de Tom Stoppard (Premi de la Crítica de Barcelona, Premi Terenci Moix i dos Premis Max); Ricard III i Juli Cesar, de William Shakespeare; Santa Joana dels escorxadors, de Bertolt Brecht (Grec 2004); Glengarry Glen Ross, de David Mamet; i European House (pròleg a un Hamlet sense paraules), escrit per ell mateix.

Del 2010 al 2016 va ser director de la secció teatral de la Bienal de Venècia, i del 2016 al 2017 va codirigir, amb Natalia Álvarez Simó, els Teatros del Canal de Madrid.

Els seus espectacles han girat per tot el món, incloent-hi països com: França, Itàlia, Alemanya, Àustria, Portugal, Rússia, Hongria, Xile, Veneçuela, Colòmbia, Mèxic, Taiwan i Austràlia, entre altres.

Destaquen de la seva trajectòria com a director: Ubú Rei, d’Alfred Jarry; Llarg viatge cap a la nit, d’Eugene O’Neill; Dies millors, de Richard Dresser; Marits i mullers, a partir del guió de Woody Allen; El policía de las ratas, a partir del relat homònim de Roberto Bolaño i 2.666, del mateix autor; Coriolà, de Shakespeare; i Tragèdia, poema visual a partir d’El nacimiento de la tragedia de Nietzsche.

Així mateix, va dirigir l’òpera L’holandès errant, coproducció del Liceu i el Teatro Real, i Madame Buttery per La Fenice de Venècia. Més recentment, ha dirigit Un enemigo del pueblo, de Henrik Ibsen, El público, de Federico García Lorca; Ivanov, de Txèkhov; Who is me. Pasolini (Poeta de las cenizas), sobre Pier Paolo Pasolini amb idea, dramatúrgia i direcció de Rigola, Vania, versió lliure a partir del clàssic de Txèkhov, l’espectacle-instal·lació Macho Man (2018), Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers (2019), aquests dos últims creacions pròpies de Rigola, La Gavina (2020), 23F. Anatomia d’un instant (2021), OFÈLIA (Panik Attack) (2021) i Hedda Gabler (2023).

Fotos i vídeos
Articles relacionats