L’Emperadriu del Paral·lel

L’Emperadriu del Paral·lel

Com una vibrant simfonia escènica, L’Emperadriu del Paral·lel de Lluïsa Cunillé fa dansar —a ritme de cuplets, proclames polítiques i agudeses tavernàries— l’ebullició popular del Paral·lel dels anys vint i el frenesí dels primers anys trenta, que aviat es veurien condemnats a empassar-se d’un sol glop tanta amargor.

Sinopsi

Pocs mesos abans que es proclami la Segona República, Barcelona plora la seva artista més estimada i aclamada: Palmira Picard, «L’Emperadriu del Paral·lel». Mentre la gran avinguda de l’oci barceloní es troba de dol, l’efervescència nocturna ha convocat al bar La Tranquil·litat tota mena d’artesans de l’escenari, pensadors llibertaris, escriptors bohemis i altres agitadors heterodoxos, que s’embriagaran a la salut i memòria de la gran celebritat.

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Xavier Albertí se nos despide del TNC con un homenaje a su querido Paral•lel. Concretamente a la muerte de la gran Palmira Picard que fue el principio de la decandecia de una de las calles con más glamour de la ciudad barcelonesa.
  El montaje me ha resultado irregular.
  La muerte de la famosa artista es solo una excusa para ver cómo pasan por nuestros ojos varios personajes relevantes de la Barcelona de los años 30 subiendo y bajando escaleras por la monumental escenografía que se han marcado (que particularmente no me ha gustado porque la he notado fría, desangelada e incomoda de ver si te encuentras en las primeras filas del teatro).
  Lo mejor sin duda las escenas musicales en las que me he sorprendido de la dotación vocal de la mayoría de actores y actrices. Han sido los momentos que más he disfrutado!!
  Y un punto más por la caracterización de los personajes que está muy acertada!

  15/05/2021
 • Josep OS

  Ahir vaig estar veient aquesta obra de Lluïsa Cunillé que és l’últim muntatge que dirigeix ​​Xavier Albertí com a director del TNC. Una tragicomèdia amb tocs de Music Hall o Cabaret que ens situa a l’any 1930 i que prenent com a base la mort de la famosa cupletista Palmira Picart intenta fer un retrat àcid i transgressor de la Barcelona d’aquella època, de la famosa avinguda i de tot el nomenat districte V. I he dit intenta, perquè per a mi està lluny de aconseguir-ho. Massa personatges desfilen per l’escenari, 38 en total de tota mena, artistes, activistes, periodistes, cupletistes, empresaris, obrers, prostitutes i més, per citar alguns Ferrer i Guàrdia, Valle-Inclán, Alady, Lerroux, Josep Santpere etc. amb qui s’estableixen diàlegs alguns interessants, bastants absurds i la majoria que per a mi no van tenir el més mínim interès. Pel que fa a l’escenografia, la primera que representa al bar La Tranquil·litat lloc de reunió d’intel·lectuals i bohemis, em va semblar molt encertada però la segona que ens situa en un bloc de pisos i que té tant d’impactant per la seva grandària com freda , poc efectiva i dificultosa per als actors, em va semblar un, i jo més. La part musical de l’obra amb cuplets, tangos i peces de sarsuela i de la qual destacaria La mar està fresquibiris per la soprano Maria Hinojosa així com la resta de coreografies, sols i cors interpretats per la resta d’actors em va semblar molt encertada, i on es nota de ple la mà d’Albertí. I la interpretació tant a nivell individual com coral per part dels 13 actors, per a mi el millor de l’obra més si tenim en compte que sols dos actors Pere Arquillué (Roc Alsina) i Silvia Marsó (Clara Cisteró) interpreten un sol personatge i els 11 restants es posen en la pell dels altres 36 amb els canvis de registre que això representa i amb l’afegit de la dificultat d’estar pujant i baixant les escales de l’edifici. En definitiva m’ha fallat el per a mi més important, el text, esperava molt més.

  10/05/2021
Articles relacionats

Vols rebre la Revista Especial del festival GREC 2021, de franc, a casa?

13 maig 2021

Després de quatre edicions i una pandèmia emprenyadora, a TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper Especial GREC! Una mirada independent i tranquila al festival de Barcelona, pensada únicament […]

Xavier Albertí s’acomiada del TNC amb un homenatge al Paral·lel dels anys 30

Xavier Albertí s’acomiada del TNC amb un homenatge al Paral·lel dels anys 30

30 abril 2021

Després de 8 anys al capdavant del TNC, Xavier Albertí s’acomiada com a director artístic dirigint L’emperadriu del Paral·lel de Lluïsa Cunillé, un emotiu viatge al passat d’aquesta emblemàtica avinguda […]

El Teatre Nacional presenta la seva programació on-line amb el TNCDigital

El Teatre Nacional presenta la seva programació on-line amb el TNCDigital

10 novembre 2020

El Teatre Nacional de Catalunya ha presentat avui la seva plataforma de continguts digitals. TNCDigital, que es com s’anomena la iniciativa, proposa tot un seguit d’espectacles enregistrats amb 4k i […]

10 noms clau de la nova temporada del Teatre Nacional de Catalunya

10 noms clau de la nova temporada del Teatre Nacional de Catalunya

8 setembre 2020

Xavier Albertí s’acomiada de la direcció artística del Teatre Nacional de Catalunya, abans de fer el salt com a dramaturg de la Compañía Nacional de Teatro Clásico a Madrid, amb una […]