El poema de Guilgamesh, rei d’Uruk

El poema de Guilgamesh, rei d’Uruk

Posats a explicar històries… expliquem-ne una de les més antigues del món! És el propòsit d’un director teatral que, per primera vegada, dirigeix un muntatge al Teatre Grec que, a més, obrirà l’edició d’enguany del festival.

Entre el Tigris i l’Eufrates, en aquell punt on va aparèixer la civilització occidental i que és, a la vegada, la porta d’orient, va néixer una de les històries més antigues del món, l’epopeia sumèria que recrea les vivències, cap al 2700 abans de Crist, de Guilgameix, rei de la ciutat d’Uruk. Entre les tauletes de fang que van aparèixer a les restes de l’antiga Nínive i altres zones de l’Orient Pròxim hi havia fragments d’una obra, El poema de Guilgameix, que conté algunes de les històries més populars del món occidental, entre les quals el cèlebre episodi del diluvi universal. És la història d’un home que va voler desafiar la mort i va somiar amb la immortalitat. Però aquesta història d’amistat i de descens als inferns que ha passat per tantes mans, que té tantes versions i que ha estat explicada per tantes boques i en tantes llengües diferents no té una única versió veritable, sinó moltes. D’aquí que, avui, es pugui narrar la història amb una certa llibertat, com fa Oriol Broggi, director artístic de La Perla 29, en un muntatge de gran format que promet transportar l’escenari del Teatre Grec als primers moments de la nostra civilització.

Un terra de sorra, una il·luminació lateral, dansa i moviment, unes guitarres que ens recorden que, de fet, som a la riba del mar Mediterrani… Són elements que La  Perla 29 ha fet servir sovint en els seus muntatges i que, en aquesta ocasió, també formaran part de la funció, durant la qual es potenciarà l’aspecte tel·lúric que ja té de per si l’escenari de Montjuïc. Diran el text, una recitació sòbria i tranquil·la ideal per ser escoltada sota un cel estelat, un repartiment excepcional d’actors i actrius disposats a oferir-nos una altra versió de la història, tan tranquil·la com plena de misteri.

Una coproducció del Grec 2018 Festival de Barcelona i La Perla 29.

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Hèctor Fibla Ferrà

  Obra sobredimensionada i on es desaprofiten molts dels actors implicats. S’acaba fent lenta i algunes solucions d’escena són discutibles.

  09/07/2018
 • Josep OS

  Avui he estat al Grec veient aquest espectacle que d’alguna manera és l’inici del Festival tot i que ja s’han pogut veure alguns espectacles. És per això que acostumo a anar-hi totes les edicions tot i saber que el tema que avui tractava no està dins dels meus preferits, però si tenia altres al·licients que m’atrauen com són, una producció de La Perla 29 i la direcció d’Oriol Broggi. La primera mitja hora se m’ha fet una mica difícil de digerir per no dir pesada, però a mesura que ha anat avançant he anat entrant i ha acabat agradant-me. Si a la màgia natural de l’escenari del Grec li posem com és el cas, una espectacular escenografia amb un terra tot de sorra amb les sorpreses que amaga i una excel·lent il·luminació, tot molt a l’estil Biblioteca, el resultat no pot ser altre que el que és, una meravella. L’acompanyament musical no pot ser més encertat i poètic sobretot quan els quatre músics toquen i canten. I la interpretació dels nou actors i actrius que encarnen els principals personatges, fantàstic. A part i a manera de cor, compta amb la participació de més de 20 actors i actrius que m’ha semblat excessiu de la mateixa manera que no he entès el perquè del cavall que al final surt a donar tres voltes a l’escenari. La durada inicial de 85 minuts que estava anunciada, considero que seria la ideal, perquè la sorpresa me l’he portat avui quan he vist que la real ha estat de 120 minuts a part que crec s’hauria de ser més seriós en aquest tema ja que sobretot els que vivim fora de Barcelona i depenem d’un tren emprenya i bastant. No la puc recomanar ja que com sabeu només són tres representacions i demà està exhaurit.

  04/07/2018
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Bastante impresionante el espectáculo inaugural del Grec. A mí personalmente me ha gustado mucho!
  Grandes actores relatando una fábula épica. La vida y logros del Rey Gilgamesh. Una de las historias más antiguas conocidas.
  Me ha encantado la escenografía y el uso de las luces, sombras y proyecciones para meternos en la historia. Y la música que acompañaba todo el rato el relato ha sido genial.
  Como punto negativo el que hayan metido sin sentido el cabello que LaPerla29 utiliza en su “Bodas de Sangre”. No hacía falta…

  PD: Me alegro de no haber estado sentado en primera fila y haber comido polvo y arena para cenar jajajaaj

  04/07/2018
Articles relacionats
El poema de Guilgamesh, Rei d’Uruk: un clàssic immortal

El poema de Guilgamesh, Rei d’Uruk: un clàssic immortal

25 juny 2018

És costum datar l’inici de la filosofia just al segle VI abans de Crist, a Grècia; però són molts els testimonis que relativitzen aquesta data. Força segles abans d’aquest inici […]