Alberto San Juan

Alberto San Juan és un dels quatre fills del dibuixant i il·lustrador Máximo San Juan i de l’exlocutora de ràdio Pilar Guijarro Ortiz de Zárate. Va estudiar Ciències de la Informació, on va coincidir a la facultat amb el també actor Antonio de la Torre, i va seguir cursos a l’Escola de Cristina Rota.

El 1996 va protagonitzar la sèrie de televisió Más que amigos, dirigida per Daniel Écija. Al cinema es va estrenar aquell mateix any amb Airbag, de Juanma Bajo Ulloa. Posteriorment va participar en produccions d’èxit com Los lobos de Washington o Entre las piernas.

Va ser nominat al Goya com a millor actor de repartiment per El otro lado de la cama, una de les pel·lícules més taquilleres d’Espanya durant l’any 2002.

L’1 de febrer de 2003 va presentar juntament amb Willy Toledo la cerimònia de la XVII edició dels Premis Goya, creada pel grup Animalario.

El 2004 va interpretar el presoner Juan José Garfia a Hores de luz, en què Emma Suárez va interpretar la seva dona. Per aquest paper va obtenir el premi de Millor Actor tant al Festival de Cinema Espanyol de Tolosa com als Premis San Pancracio, La XVII – 2002 1 de febrer de 2003

El 2006 rodó Bajo las estrellas a les ordres de Félix Viscarret; pel·lícula amb què va aconseguir el premi Biznaga de Plata al Millor Actor al X Festival de Màlaga i el premi a la millor interpretació masculina de la XXII edició dels Premis Goya celebrada el 3 de febrer de 2008.

Tot i això, Alberto San Juan es considera més vinculat al teatre, on té “més autonomia i més domini” per treballar ja que, segons les seves pròpies paraules, “és més humà que el cinema i no està sotmès a tanta pressió econòmica”. Forma part de la companyia Animalario.

Any de naixement
1968
Lloc de naixement
Madrid
Fotos i vídeos
Articles relacionats
Teatre polític, el pleonasme

Teatre polític, el pleonasme

En una extensa entrevista publicada el 2015 a Constelaciones. Revista de Teoria Crítica, Juan Mayorga afirmava que “el teatre és la més política de les arts, i ho és per tres raons: perquè es fa […]