Tot el que necessites per anar al teatre

Lehman Trilogy

Lehman Trilogy

L’any 2008, el món sencer era sacsejat violentament per la caiguda d’un banc d’inversions nord-americà que s’acabava de declarar insolvent. Era Lehman Brothers, una entitat financera que desfermava així una crisi les conseqüències de la qual encara es deixen sentir avui.

Qui hi havia rere aquella entitat i quina era la seva història? La resposta la té un espectacle que explica les vivències d’una família jueva que va arribar des d’Alemanya al Nova York de mitjan segle XIX.
Amb ironia, documentació i convidant-nos a la reflexió, el text ens permetrà seguir les diverses generacions de la família Lehman fins al moment de la caiguda del seu banc d’inversions, al principi del segle XXI.
És, de fet, una passejada per la història del capitalisme que arrenca en les primeres transaccions comercials i acaba en fenòmens com la globalització. Ens farem càrrec, així, del grau de deshumanització que han assolit unes esferes polítiques i econòmiques en les quals la recerca del benefici s’ha convertit en un mantra a repetir. No importa que les mesures que es prenguin per assolir beneficis sempre més alts tinguin poc a veure amb les necessitats i estructures del món real.

Signa la peça un autor nascut a Florència que s’ha convertit en un dels autors italians més representats al seu país des que l’any 2005 va escriure la peça L’odore assordante del bianco i va guanyar el premi Pier Vittorio Tondelli, el més destacat de la dramatúrgia italiana. Des de l’any 2015, Massini és director artístic del Piccolo Teatro de Milà, un dels escenaris més prestigiosos del país veí.
Amb la seva Trilogia Lehman, representada en escenaris de mig món, ha assolit un gran èxit internacional.

Una coproducció del Grec 2016 Festival de Barcelona i La Villarroel.

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • maría j gonzález mondaza

  Texto increíble con una interpretación fantástica. Felicidades!

  24/11/2019
 • «Lehman Trilogy» de Stefano Massini, al teatre Lliure de Montjüic. Una obra que s’ha representat a Madrid amb molt èxit, sota la direcció i adaptació de Sergio Peris-Mencheta, i que s’ha pogut veure al teatre Lliure de Montjuïc pràcticament pel mateix repartiment d’aquesta companyia. Un gran i llarg relat que explica l’ascensió i la caiguda dels germans Lehman a Estats Units.
  El germà gran dels Lehman, fill d’una família jueva que resideix a Alemanya, arriba a Nord Amèrica el 1844, perseguint el somni americà; després arriben els seus germans i tots tres aconsegueixen fundar un dels més rics imperis financés. Al cap de 163 anys els seus descendents anuncien la bancarrota i originen una de les més grans crisis financera de la nostra època als Estat Units.
  Tota la història està explica amb un extens text intercalant música molt variada que passa des dels Beatles o Bob Dylan al gospel o folklore americà, i que va situant cada escena en el transcurs dels anys.
  Una gran escenografia feta d’una estructura metàl·lica circular com una pista de circ i la seva carpa, que fa que recordi que, moltes vegades, la societat actua com els protagonistes d’aquesta activitat artística.
  Sis actors polifacètics que són capaços de cantar, ballar, recitar i tocar gran varietat d’instruments; interpreten tots els personatges d’aquesta llarga història. Un treball coral brutal que no escatimen cap esforç, i que fa pensar que en acabar deuen quedar esgotats per tan esforç físic.
  Però, personalment he de dir que jo també vaig sortir cansada com suposadament estaven els actors; em va cansar, em va cansar tanta quantitat de recursos escenogràfics i artístics, de registres diferents, de ritme trepidant, caricaturesc i ocurrent; tanta història narrada amb canvis de personatges interpretant homes i dones i tanta grandiositat. Més de tres hores que en començar vaig seguir amb gran interès, que la segona part més aviat em va avorrir i a la tercera vaig gaudir més però em va tenir pendent del rellotge. Tot i així, considero que és una molt gran proposta teatral imprescindible pels amants del teatre.

  28/03/2019
Articles relacionats
El Teatre Lliure dissol la Kompanyia del Lliure

El Teatre Lliure dissol la Kompanyia del Lliure

10 octubre 2018

Segons ha anunciat en exclusiva Jordi Basté a El Món a RAC1, el Teatre Lliure ha decidit rescindir el contracte de les vuit actrius i actors que formen la Kompanyia […]

Teatre documental, el baròmetre del Grec

Teatre documental, el baròmetre del Grec

27 juny 2016

Simona Levi (actriu, directora i membre i fundadora d’Xnet) i Roberto Romei (director i professor d’arts escèniques) estrenen dues propostes teatrals que revisen a partir del teatre documental la nostra […]