Catalunya Aixeca el Teló dóna el tret de sortida al curs escènic 2019-20

Redacció

Un any més, la gala organitzada per l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) obre el nou curs teatral del país abans que les sales no aixequin el teló per donar a conèixer interessants propostes de tots els gèneres i estils, i per a tots els públics. El Gran Teatre del Liceu acull la gala Catalunya Aixeca el Teló, enguany sota la direcció d’Oriol Vila Raquel Salvador (Nico&Sunset) i amb interessants sorpreses conduïdes per la jove actriu Nonna Cardoner, a partir d’un argument transversal que reivindica la necessitat de tenir en compte a tots els públics i edats a l’hora produir i de programar i de posar les arts escèniques en un primer pla de l’educació. En el transcurs de la gala es lliuraran a més els Premis Catalunya Teatre, que arriben així a la seva segona edició reconeixent un espai escènic per la seva trajectòria recent, i dues companyies de teatre o projectes per la seva trajectòria i singularitat respectivament.

Vila i Salvador han dissenyat una gala pensada per a tots els públics, feta amb molt humor i esperança. La Nonna i altres nens al capdavant de l’espectacle ens recordaran què ens aporta el teatre a diferència d ́altres arts i destacaran la màgia del directe com a element diferenciador en temps de tantes pantalles. El teatre és en essència un joc dalt d’un escenari i no hi ha ningú més connectat amb el fet de jugar que els més petits. També reivindicaran l’assignatura de teatre a les escoles i la importància del seu paper d’aquestes als teatres de Catalunya.

A més, la gala lliura els premis ‘Catalunya de Teatre’ instituïts per ADETCA per segon any consecutiu i que en aquesta ocasió corresponen a Tricicle (millor trajectòria en el camp de les arts escèniques), la Sala Beckett (sala de teatre privada o pública amb la programació més destacada per la seva coherència, rellevància o innovació) i La Calòrica (millor artista o projecte artístic singular).

Símptomes de recuperació i entusiasme

L’auge que any rere any guanya aquesta festa d’inici de la temporada teatral, que enguany arriba a la seva majoria d’edat, ara es veu recompensat a més amb bones notícies per les arts escèniques a Catalunya. Clars símptomes de recuperació després d’una temporada 17 – 18 que va ser força inestable pel sector: 2.564.542 espectadors que suposen un 60% d’ocupació mitjana per teatres i sales (10,3% més que l’anterior exercici) i una recaptació que arriba als 64,6 milions d’euros (13% d’increment) recolzen aquesta conclusió. I ho fan en un context d’optimisme, amb altres indicadors de bona salut: els equipaments i els diferents agents han apostat la passada temporada per fer més espectacles (85 més), més representacions (4% més) en més espais (5 més) i amb més butaques a la venda (116.000 més). Aquests bons resultats i altres de més específics com són un petit creixement del teatre familiar o de les sales de proximitat en termes globals, animen ADETCA a proposar-se un objectiu somniat des de fa anys: arribar als 3 milions d’espectadors a Catalunya.

Segons les dades que ha facilitat ADETCA, els espectacles amb més espectadors de pagament a sales de més de 200 localitats de la temporada han estat La jaula de las locas (Teatre Tívoli), Hits (Teatre Victòria), Maremar (Teatre Poliorama), Improshow (Teatreneu) i Pel davant i pel darrere (Teatre Borràs). Per la seva banda, els espectacles amb més espectadors de pagament a sales de menys de 200 localitats han estat El chico de la última fila (Sala Beckett), Carrie (Gaudí Barcelona), La dona de negre (Teatre del Raval), Secretos (Sala Ars) i Diario de un cuarentón (Sala Ars).

L’entitat es fixa aquesta ambiciosa fita sectorial – el curs passat es va quedar a poc més de 400.000 espectadors – i desplega algunes mesures per assolir-ho: incrementar l’activitat del sector i trobar l’enginy per seduir el públic, en són algunes, per les quals a més reivindica més presència social i als mitjans de comunicació i reclama més recursos públics i una “major atenció estratègica”.

Un altre dels aspectes prioritaris que es fixa ADETCA és la incidència de les arts escèniques a l’escola, tant en el sentit que la cultura i el teatre esdevinguin una eina educativa i de transformació social com en el propòsit que des de l’aula s’ensenyi als nens i als joves la importància i aportació que la cultura suposa en el seu desenvolupament personal i professional. No és per casualitat que el vídeo d’enguany de promoció de la gala Catalunya Aixeca el Teló  se centri en una reflexió dels nostres espectadors del futur.

Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!