Tot el que necessites per anar al teatre

Frank V, opereta d'una banca privada

Frank V, opereta d'una banca privada

Aliança entre Josep Maria Mestres i Sergi Belbel per portar a escena un text imprescindible de Friedrich Dürrenmatt més actual que mai. Amb un repartiment de luxe i els Obeses. Una comèdia dramàtica, un musical…

SINOPSI

En un moment en què el nostre present i el nostre futur (“on som”, “cap on anem”) està, irremissiblement, en mans de la banca (o, dit d’una manera més genèrica, dels interessos dels poderosos), pot ser revelador revisitar aquesta obra dramàtica i musical que parla del nostre passat immediat (està escrita el 1959) per conèixer bé uns personatges que són els avis o els pares dels banquers d’avui dia, i l’actuació dels quals és, diguem-ho sense embuts, moralment més que dubtosa. Sempre va bé saber “d’on venim”. I així potser ens adonarem que, malgrat el mig segle i escaig de diferència, ben poques coses semblen, malauradament, haver canviat.
Sergi Belbel

ELS MÚSICS

Són de Vic. Han tret dos discos, Obesisme il·lustrat i Zel. Van signar una campanya de Nadal de TV3 amb Regala petons i la banda sonora de la sèrie 39+1. Són capaços de mesclar Sangtraït, Queen, La Trinca, l’òpera, la sardana i Muse. Després de les funcions al Lliure presentaran el tercer disc a L’Auditori, un treball amb la Banda Municipal de Barcelona, i també participaran en el cicle T’enCANTArà, convidant els infants a ser membres de la banda durant un matí. Entre els seus hits hi trobareu Botifarra amb seques,Correm!, Pa amb tomàquet o El tocador de senyores. Rock èpic, pop postmodern… Són Arnau Tordera, Maiol Montané, Jaume Coll i Arnau Burdó. Són els Obeses.

Video
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Ahir vaig anar a veure Frank V. Anava amb una mica de recel per alguns comentaris i la veritat és que vaig passar dues hores fantàstiques. Encara que pot haver-hi certa similitud, crec que no cal buscar la comparació amb la problemàtica actual de la banca sobretot per la forma eixelebrada i irreal de la trama. La posada en escena, espectacular. Molt bé la part musical per part de Obeses, i on fluixeja una mica és la interpretació basicament perquè són actors no cantants i això a tots no se’ls dóna bé. Cal veure-la.

  20/04/2015
 • Llorenç Prats Canals

  Un Frank V deixatat.

  Frank V és una obra molt especial per a mi, ho ha estat en diferents moments de la meva vida i per motius diferents, per tant, no l’he anat a veure sense espectatives.

  El primer que he de dir és que encara ara no entenc perquè s’ha trigat tant a programar-la en aquests anys de crisi, si sembla un text fet a mida, que no necessitat ni ser actualitzat, que té un caràcter gairebé profètic, potser perquè analitza molt bé la perversa lògica d’un sistema que, en allò essencial, no ha canviat gens ni mica.

  Per això, quan vaig veure que el Lliure per fi la programava, em vaig posar content. A més a més, el Lliure és sinònim de solvència contrastada. I sí, els actors estan molt bé (una altra cosa és que cantin molt bé, alguns se’n surten amb escreix, però d’altres no), però el muntatge és un desastre. Comença amb una escenografia sense suc ni bruc, qu el primer que fa és allunyar les principals escenes de l’espectador, distanciar-lo físicament, costa d’imaginar un espai escènic més inedaquat. Després fa passar les diverses situacions amb un ritme que li treu tota la trempera, i la música, en lloc d’integrar-la en la seva justa mesura, es converteix en una rèmora que atura l’obra una vegada darrera l’altra. Senyors! que quan l’Ottilie ha de matar Boeckmann s’està mitja hora amb la jeringa a la mà esperant que Frank acabi de cantar les seves reflexions!!!
  Penso que els mateixos actors, en determinades situacions, s’hi devien trobar francament incòmodes.

  I amb tot això es perd l’essència d’aquesta farsa sagnant: la violència i la mala llet. A estones, més que Frank V, semblava que estigues veient Sonrisas y lágrimas. Quina pena, tan tard i, un cop arriba, un muntatge tan maldestre.

  La qualifico com a recomanable perquè el text de Dürrenmatt s’ho val, ni que sigui llegit, però, si fos per la posada en escena, marcaria “que s’ho facin mirar”.

  19/04/2015
 • Ho fan tos excepcionalment bé, però el format de musical distret resulta molt poc adequat i inclús contraproduent per la mala llet que hauria de tenir un espectacle sobre la banca tal com van les coses. I què passa d’en tant en tant amb l’aire acondicionat de la sala gran del Lliure, hi ha dies que et cau a sobre un aire que veus que tothom es tapa el coll i surts amb mal de coll, i tampoc es que hi faci calor?

  18/04/2015
 • Un musical comedia esperpéntica, ben interpretada i cantada , bona posta en escena, humor cínic de plena actualitat.. M’agradat molt, López, Verdaguer, Farelo, Masó, Arquimbau…. Molt recomanable

  18/04/2015
Articles relacionats
Els gangsters de la banca estafen a ritme de rock

Els gangsters de la banca estafen a ritme de rock

15 abril 2015

Amb el cicle Tot pels diners en marxa i coincidint amb la detenció de l’expresident de Bankia, Rodrigo Rato, el Teatre Lliure estrena Frank V (opereta d’una banca privada) de […]