Tot el que necessites per anar al teatre

Dybbuk

Sixto Paz és una de les companyies residents a la Sala Beckett. Des dels seus inicis, el grup ha estrenat gran part de les seves produccions a la Beckett, on ha anat creixent espectacle rera espectacle.

Després d’estrenar Dybbuk a Temporada Alta, la companyia farà estada a la Sala del Poblenou. Sota la direcció de Pau Roca, ofereix una reflexió a partir d’un fragment de realitat: ficció nascuda de fets i persones reals, de la mateixa manera que van construir la seva darrera producció, l’excel·lent hISTÒRIA. En aquest cas, s’inspiren en Romain Gary, escriptor que els anys 70 va crear un novel·lista fictici. Una reflexió sobre la idea de veritat, frau i ficció.

Sinopsi

Què impulsa una persona a crear un dels majors fraus de tots els temps? Un engany genial, un truc de màgia extraordinari pel qual tot un país, França, al llarg de més de sis anys, admirarà i llegirà amb devoció a un escriptor fictici: Émile Ajar.

Qui s’amaga, doncs, darrera Ajar? Romain Gary, un escriptor en declivi, cansat de la indiferència i les etiquetes que la crítica li ha col·locat a sobre. Per aquest motiu Gary introdueix la seva pròpia creació a la realitat: li demanarà al seu nebot que encarni a Émile Ajar, un nou escriptor dins el panorama de les lletres franceses. Milions de lectors, grans premis i fins i tot un Oscar marcaran la seva carrera literària.
Una història real. El somni de la creació total per fi assolit.

Però quin és el preu a pagar per posar la realitat als nostres peus?

Sixto Paz

La companyia va néixer l’any 2013 amb voluntat d’arribar per quedar-se. Formada per 7 individus no tots necessàriament lligats al teatre en els seus orígens, tenen clar que el teatre no és tan sols un art sinó també una forma de vida, i per tant, una activitat que ha de ser sostenible. Al llarg de la seva encara curta, però intensa trajectòria han reinventat la relació del teatre amb els espectadors, han promogut diverses iniciatives pel que fa a la manera d’arribar al públic i dialogar amb aquest abans, després i durant la representació. Però sobretot han sabut proposar obres d’actualitat i temes d’interès en cadascun dels seus treballs.

Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Heu sentit mai claustrofòbia dins de la vostra pròpia pell? Us he de confessar que jo no. Aquesta és una de les reflexions que ens proposa el text de “Dybbuk”. Aquesta i el fet que ens posem/posen màscares al llarg de la nostra existència i que hi ha qui lluita per treure-se-les. Ens les posem o en som, les persones, de màscares, en el més sentit etimològic de “personae”…? Sigui com sigui, i reconeixent que tant el text com el tema podria haver donat per més (sobretot la part de relacionar ficció i literatura), cal destacar la força de l’actuació (actorassos, com sempre!), de l’escenografia (pràcticament buida, excepte el “frons scaenae” inicialment negre, que es va omplint de simbologia) i de la posada en escena en general. Gràcies “Teatre Barcelona” per les invitacions!

  04/03/2017
 • Una reflexió molt interessant sobre els rols que ens autoimposem a la vida i sobre els traumes d’infància que sovint ens condicionen la vida adulta.
  Molt bons Pau Roca i la Sixto Paz com sempre.

  02/03/2017
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Sixto Paz nos vuelve a sorprender con una obra original! La historia real de Romain Gary. Un escritor francés que cansado de la indiferencia de la crítica decide crear a un escritor ficticio: Emile Ayar!!
  Este escritor fantasma ganará el aplauso de crítica y público! Las masas adoran algo que no existe. Que no es real! No saben quién es!!
  Me ha buscado mucho la manera en la que nos han contado la historia. Pau Roca me ha sorprendido muy gratamente como director y la puesta en escena austera pero muy efectiva!!!
  No os la perdáis! Las interpretaciones son magníficas!!

  16/02/2017
Articles relacionats
Sixto Paz juga amb el frau a ‘Dybbuk’

Sixto Paz juga amb el frau a ‘Dybbuk’

7 febrer 2017

Quan els Sixto estrenen una obra, sector i públic fidel ja n’espera les sixtades. No ens sorprèn, doncs, que per presentar Dybbuk ens convoquin a l’Hotel Melià Barcelona Sky enlloc de la […]