Tot el que necessites per anar al teatre

Europa Bull

Europa Bull

Europa Bull de Jordi Oriol i Indi Gest és un muntatge lingüísticament sorprenent a partir del mite d’Europa i de la seva ebullició actual.

El projecte, guanyador del XII Premi teatral Quim Masó, proposa exposar de forma poètica i elegant, però també amb humor, les pors i queixes com a europeus desemparats.

Sinopsi

Això és un francès, un alemany i un italià… I un holandès, i un danès i un belga… I un grec i un finès, i un espanyol i un portuguès… I un suec, i un polonès, i un irlandès, i un austríac, i un romanès, i un luxemburguès, i un eslovè, i un croat, i un hongarès i un txec i un eslovac, i un letó i un lituà i un estonià… I un búlgar, i un maltès, i un xipriota i un… britànic, que van agafats de la mà, però -a més d’un- ja li comença a suar.

És, Europa en si, un acudit? Ens hauria de fer pixar? O ens hem de cagar?

Tal vegada allà, agafats de la mà, units sota el nom d’Europa, ens podríem explicar el mite que ens batejà: el que narra la història d’un Déu totpoderós que, encès d’amor per una noia fenícia, viatjà a les costes de l’actual Líban (o Síria)… i sota l’aspecte d’un immens toro, la raptà tot creuant el Mediterrani i, arribats a Creta (o Lampedusa…), la violà. I és d’ençà… que Europa bull.

Sembla una olla a vapor que xiula i fa senyals de fum. Europa retruny, està a punt de petar. És una olla de grills. Un batibull. I de tanta remor, ja no se sent l’alegria de l’himne; ja sols notem la sordesa del seu compositor.

Un autoritari toro blanc va raptar Europa, i tal vegada ara ens adonem que no el sabrem mai domesticar.

Jordi Oriol
Autor i director

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
  • Victòria Oliveros Layola

    Muntatge enginyós lingüísticament sorprenent a partir del mite d’Europa i de la seva ebullició actual. Una sàtira desaforada que arrenca en una comissió de cultura europea que ha de preparar un acte commemoratiu sobre l’euro. Només és un punt de partida. Perquè a partir d’aquí es barreja, per exemple i sense complexos, el mite fundacional (el d’un déu de l’Olimp, que s’enamora d’una fenícia anomenada Europa i la rapta sota l’aspecte d’un immens toro) amb la notícia -real, no fake News – que funcionaris búlgars de la duana amb Sèrbia van detenir el maig de l’2018 a una vaca anomenada Penka per haver entrat a la UE de manera il·legal. Un deliri? Control de fronteres, en diuen. L’explosiva barreja va de la Roma clàssica a l’actualitat, passant per Robespierre, Napoléon o Karl Marx que pujoleja. O picades d’ullet acerats a la realitat política espanyola i catalana. De Rajoy als CDR. Molt recomenable https://gaudintdelteatre.wordpress.com/2019/12/06/europa-bull/

    15/12/2019
  • Una obra molt enginyosa amb uns actors excepcionals , que obliga a pensar en quina mena d’artefacte s’ha convertit Europa.

    05/12/2019
Articles relacionats
‘Europa Bull’ i ‘Falaise’, els espectacles més nominats dels Premis de la Crítica 2019

‘Europa Bull’ i ‘Falaise’, els espectacles més nominats dels Premis de la Crítica 2019

3 març 2020

Els Premis de la Crítica de les Arts Escèniques 2019 ja tenen finalistes. El proper dilluns 23 de març (20 h), a La Villarroel, sabrem qui es farà amb els guardons en un […]

El Teatre Nacional presenta una Europa al límit a “Europa bull”, de Jordi Oriol

El Teatre Nacional presenta una Europa al límit a “Europa bull”, de Jordi Oriol

11 novembre 2019

Les pors d’una Europa a punt d’esclatar és el tema central d’Europa bull, l’obra de Jordi Oriol que s’estrena el pròxim 15 de novembre en el festival Temporada Alta de […]

Pau Carrió guanya el 13è Premi teatral Quim Masó

Pau Carrió guanya el 13è Premi teatral Quim Masó

16 octubre 2019

Pau Carrió amb el projecte Testimoni de Guerra ha guanyat el XIII Premi Quim Masó. El premi, que s’engloba dins del festival Temporada Alta, es va proclamar el passat dimarts […]