200.000 dones

200.000 dones

200.000 Dones es la història amagada d’un feminicidi europeu durant  el trànsit del feudalisme al nou sistema que desembocaria en el capitalisme.

Una única actriu donarà veu a algunes d’aquelles dones acusades de bruixeria a la Catalunya del segle XVII.

La Joana, la Felipa i la Jaumeta, llevadora, pagesa i herborista, seran la cara visible d’una història invisible que vol donar veu a aquelles a les quals se’ls hi va arrencar a la forca. Més de 400 dones van morir en terres catalanes a mans de tribunals civils que les condemnaven a mort abans de celebrar el judici. Les conseqüències d’aquesta massacre es palpen avui dia, en una societat en la qual la dona ha de complir el rol que se li assigna i és castigada si se surt d’ell.

200.000 Dones és un homenatge, una restauració, un altaveu rescatat en el temps.

Sinopsi

La Joana, la llevadora del poble, comparteix la seva preocupació sobre la presència del Dimoni a la vila. La Jaumeta, vídua i mare de dues nenes, veu que el negoci de les herbes va perdent força. Totes dues són dones potencialment sospitoses de bruixeria pels seus oficis segons un llibre aprovat pel Papa. La Felipa vol recuperar les terres del seu marit que, segons ella, li ha robat la Jaumeta. I entremig un tribunal civil que s’encarrega d’erradicar el mal d’arrel condemnant a la forca a totes aquelles que tenen tractes amb el diable.

Video
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Jose Domingo Costa Perez de Tudela

  Un treball extraordinari, espero que el pugui veure molta gent.

  20/12/2020
 • Josep OS

  Ahir a la nit vaig fer cap a la Sala Fènix on aquesta setmana han donat el tret de sortida d’aquesta temporada, amb aquesta obra escrita i magníficament dirigida per Ángela Palacios (Mirta en espera, Solo creo en el fuego). El títol d’aquesta obra prové de el nombre de dones que a Europa van ser torturades i assassinades entre els segles XVI i XVII acusades de bruixeria, però l’obra acota més la situació i ens trasllada a la Catalunya del segle XVI on només en cinc anys van morir 400 dones per aquest mateix motiu. L’acció ens situa en un poble de la nostra terra on tres dones, la Jaumeta, la Felipa i la Joana i encara que el penós cas que les uneix és el mateix, la casuística de cadascuna d’elles degudes a la seva professió una es llevadora, l’altra herbolària i la tercera pagesa i la seva situació familiar, fa que el relat de la tragèdia que els ha tocat viure sigui totalment diferent. Una acurada posada en escena amb una genial escenografia acompanyada d’una perfecta i tènue il·luminació i una escollida part musical que t’envolta i t’ endinsa, més si cap al lloc dels fets i a l’angoixa i tragèdia de les tres dones. I pel que fa a la interpretació només la puc qualificar de Brutal. Anna Tamayo (Càndida, Dante 56, 17 simpàtiques maneres…) es posa en la pell d’aquests personatges amb una força i una naturalitat que els fa totalment creïbles amb uns canvis de matisos i registres que a mi em van commoure.

  Tres motius que justifiquen anar a veure-la si o si

  1) Text, interpretació i posada en escena extraordinaris

  2) Cal fer pinya en aquests moments amb les Arts escèniques

  3) Perfectes les mesures de seguretat de La Fènix i com que s’entra mitja hora abans podreu veure un avançament de tota la temporada a través d’una pantalla.

  06/09/2020
Articles relacionats
11 propostes per veure als Teatres de Proximitat de Barcelona

11 propostes per veure als Teatres de Proximitat de Barcelona

8 març 2022

La xarxa de Teatres de Proximitat ‘On el teatre batega’ neix l’any 2020 en plena pandèmia per cobrir la necessitats, problemes i inquietuds comunes que comparteixen 11 sales d’exhibició i […]

Festival CatBaSur connecta el teatre unipersonal de Catalunya amb Buenos Aires

Festival CatBaSur connecta el teatre unipersonal de Catalunya amb Buenos Aires

1 desembre 2020

Quatre obres teatrals catalanes, que es podran veure a la sala Badabadoc de Barcelona entre l’1 i el 21 de desembre, competeixen en la segona edició del CatBaSur, el Festival de […]

Feminismes, antiracisme, crítica social i memòria històrica a la Sala Fènix

Feminismes, antiracisme, crítica social i memòria històrica a la Sala Fènix

27 agost 2020

La Fènix, la sala escènica del barri del Raval, ha presentat la programació per la nova temporada 20-21. Una programació que compta amb 12 nous espectacles de creació local, 3 […]