Tot el que necessites per anar al teatre

La revelació 1.0

La revelació 1.0

 

 

Sinopsi

La Revelació és un obra de Jorge Yamam-Serrano que reflexiona sobre la llibertat d’expressió, el món digital, la censura o la crisi dels mitjans a través de la històries de tres reveladors o whistleblowers: Julian Assange, Chelsea Manning i Eduard Snowden.

Què faríeu si tinguéssiu accés, les 24 hores del dia i els set dies de la setmana, a un material classificat que demostrés l’abús, la corrupció i la il·legalitat tant del govern com de grans empreses? Els protagonistes d’aquest espectacle són els tres grans whistleblowers digitals actuals: Julian Assange, Chelsea Manning i Eduard Snowden. Els seus actes els han portat a l’exili i la presó. En escena, els veureu a tots tres privats, d’una manera o altra, de llibertat.

Potser relacionem aquests fets amb la moderna era d’internet, però ens expliquen una història molt antiga. Que potser aquests tres personatges no ens recorden el mite del boig que crida la veritat enmig de la plaça pública i, acusat de fals profeta, traïdor o heretge, acaba empresonat, assassinat o bandejat?

La revelació tracta també sobre els diferents tipus de censura moderna, la crisi dels mitjans i del periodisme, la llibertat d’expressió, les formes de control de governs i les noves formes digitals de resistència. Tots els diàlegs, situacions i documents de l’obra són reals, tot i que sovint semblen fruit d’una ficció dramàtica o d’una història d’espionatge.

Com a responsable de la proposta escènica, Jorge-Yamam Serrano. Des del 2003 ha portat el teatre de petit format als domicilis i espais reals amb el projecte Teatro de Cerca. Ha dirigit, escrit i protagonitzat l’obra Que vaya bonito, guanyadora del premi FiraTàrrega 2012, nominada finalista al premi Max al Millor Espectacle Revelació del 2014… Segur que recordeu Camargate, una peça de teatre documental que va escriure basant-se en l’enregistrament d’un dinar que, fa uns anys, va sacsejar la política catalana.

Jorge-Yamam Serrano ha treballat en aquest muntatge amb Neus Molina, periodista i editora de la revista Godot, especialitzada en cultura i arts escèniques,  que ha aportat al muntatge el seu assessorament en matèria de periodisme, documentació i tractament de la informació.

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Fantástica obra de teatro documental.
  Os suenan los nombres de Assange, Snowden y Manning? Ellos 3 son whistleblowers, personas que revelan información confidencial de los gobiernos para revelar la verdad aún a costa de perder sus vidas.
  Todos ellos han tenido consecuencias y han tenido que resignarse con lo que les ha tocado vivir.
  La propuesta teatral nos explica la vida de los 3 personajes, los riesgos que corrieron, los castigos sufridos, el cambio de sus vidas.
  Particularmente me ha gustado mucho la parte de Manning. Cristina Gámiz ha logrado emocionarme y ha conseguido que quiera informarme más del tema.
  Aunque de miedo ponerse a informarse e investigar… jajajaja

  14/07/2018
 • I seguint amb el Grec avui he vist al Lliure aquesta obra qualificable com teatre document escrita i dirigida per Jorge-Yaman Serrano del que fa un temps ja vam poder veure Camargate. En aquesta ocasió ens endinsa en els whistleblowers, els filtradors d’informació reservada a través de les xarxes socials. I ho fa amb tres protagonistes Julian Assange, Chelsea Manning i Eduard Snowden, tots ells molt coneguts fins i tot pels poc experts en el tema, com és el meu cas. Basat en fets reals i després d’un llarg treball de recopilació de dades l’obra s’ha estructurat en tres entrevistes a aquests tres personatges, al primer a càrrec de de dos directius de Google, a la segona en base d’una carta personal i a Snowden pels periodistes que van publicar la notícia. El tema tot i repeteixo sent inexpert m’ha semblat molt interessant, el problema és que condensar tanta informació en 80 minuts, es fa difícil de pair, però en ser tres històries diferents, es fa molt suportable i per descomptat en cap moment pesada. L’escenografia a part dels suports audiovisuals és austera acord amb el tema que es tracta i la interpretació correcta dels dos actors Rubén Ametllé i Xavi Sàez i l’actriu Cristina Gàmiz. Fins al dia 14 si esteu interessats en el tema es pot veure.

  13/07/2018
Articles relacionats
‘La revelació 1.0’ de Jorge Yamam-Serrano reflexiona sobre la figura dels whistleblowers al Tantarantana

‘La revelació 1.0’ de Jorge Yamam-Serrano reflexiona sobre la figura dels whistleblowers al Tantarantana

12 novembre 2019

El Teatre Tantarantana estrena La revelació 1.0, un thriller tecnològic de teatre documental sobre la llibertat d’informació i les tècniques de control de la dissidència. La sala ha presentat l’espectacle […]