Tot el que necessites per anar al teatre

Inconsolable

Inconsolable

Ernesto Caballero dirigeix a Fernando Cayo a Inconsolable, un monòleg sobre el dol i la pèrdua.

Sinopsi

Un home de cinquanta anys compareix a escena i sense més preàmbuls inicia una exposició íntima, lúcida i commovedora. Explica que la mort del seu pare, encara recent, ha travessat la seva vida com un esdeveniment. Sorprès davant la magnitud del succés, que ell no havia pogut ni imaginar, desitja compartir públicament l’itinerari dels seus primers quaranta dies de duel. Escollides anècdotes de la seva vida familiar il·lustren cadascuna de les fases de l’itinerari, les seves voltes i reculades inevitables. Fugint del que anomena literatura mal educada, una plaga que ens contamina, segons ell, prefereix un estil més civilitzat, que combina la intel·ligència amb la amenitat i no menysprea el sentit de l’humor. Tot sembla sota el seu control quan, de sobte, sense prou feines advertir-ho, el monòleg deriva cap a un terreny diferent, perquè, a conseqüència de determinades revelacions, la situació obliga al protagonista a experimentar en tota la seva nuesa i cruesa el sentiment absolutament inconsolable de la pèrdua, allò que no té ni vol tenir consol. La negror, la tragèdia, s’apoderen de l’escena en un moviment de creixent desesperació i vertigen fins que, sobtadament, té lloc una aparició misteriosa, difícil de definir, que precipita el desenllaç. El protagonista, al final d’un viatge existencial, una aventura del pensament i les emocions, aconsegueix reconciliar-se amb si mateix i amb la vida. Encara que titulat Inconsolable, el monòleg acaba infonent consol a l’espectador perquè, en una operació d’alquímia dramàtica, converteix l’aflicció del duel en una invitació a una vida digna i bella. Escrita amb mundanitat i gravetat a parts iguals, l’obra verbalitza amb precisió filosòfica les profunditats insondables d’una experiència tan personalíssima com a universal, doncs tots som fills, cridats a ser orfes i a deixar orfes.

 

Javier Gomá

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Muy buena

  18/06/2018
 • Difícil texto con mucha filosofía y referencias mitológicas pero muy bien interpretado por el gran Fernando Cayo.

  18/06/2018
 • Bien por el actor. Bien por el aprovechamiento de la escenografía en la última parte. Regular por el texto. Quizá es el tono o la redundancia lo que hace que el texto no te atrape lo suficiente para mantener tu atención. Traspasar automáticamente al escenario un texto escrito para ser leído no siempre es una buena opción.

  17/06/2018
 • Una interpretació i una posada en escena excel·lents!

  16/06/2018
 • teatro maria guerrero

  13/06/2018
 • l’actor és boonniiissiiimmm… el segueixo per TV… m’agrada molt. Les entrades podrien ser per dissabte 16 juny gràcies

  13/06/2018
 • El 28 de juny del 2017 al teatre Maria Guerrero.
  Vull les entrades pel dissabte 16.
  Gràcies

  11/06/2018
Articles relacionats
Javier Gomá: «L’aparent irrellevància d’un home corrent a qui se li ha mort al pare està oberta a allò grandiós»

Javier Gomá: «L’aparent irrellevància d’un home corrent a qui se li ha mort al pare està oberta a allò grandiós»

12 juny 2018

El Teatre Romea ha presentat Inconsolable, un text escrit pel filòsof, escriptor i assagista Javier Gomá (Premio Nacional de Literatura en la modalitat d’assaig, 2004) i produïda pel Centro Dramático Nacional (CDN) – INAEM. […]