Calígula

Calígula

Pablo Derqui protagonitza aquesta obra del francès d’origen algerià Albert Camus sobre l’absurd existencial, el patiment i la lògica del poder, amb direcció de Mario Gas.

Suetoni, un escriptor romà que és un dels mestres del gènere biogràfic del món antic, va deixar per a la posteritat un retrat del tercer emperador romà, Gai Juli Cèsar August Germànic, que ha passat a la història amb el seu sobrenom infantil: Calígula. L’escriptor Albert Camus, un dels autors imprescindibles de la França del segle XX i premi Nobel de Literatura el 1957, va partir d’aquest retrat per tal de crear una peça teatral que és, de fet, un conjunt d’obres integrades en una de sola. El seu protagonista s’enfronta a l’absurd de l’existència (un dels temes clau en l’obra de Camus) després de la mort de la seva amant i germana, Drusil·la, i en un intent de demostrar la mortalitat i la infelicitat dels éssers humans, sotmet els seus súbdits a tota mena d’horrors i persecucions.

Pablo Derqui interpreta el paper protagonista. L’actor ja havia treballat amb Mario Gas en la posada en escena de La muerte de un viajante, obra d’Arthur Miller, vista al Teatre Lliure l’any 2009, i l’any següent va passar pel Grec interpretant la peça de Neil LaBute Coses que dèiem avui. Gas, que a més de ser un director de teatre vinculat al Grec Festival de Barcelona des de la primera edició és actor i director de cinema i òpera, ha signat més d’un centenar de muntatges, gràcies als quals ha rebut tota mena de premis, entre els quals un premi Butaca, el Premi Nacional de Teatre, diversos premis Max i un Ciutat de Barcelona en la modalitat d’Arts Escèniques.

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • jofre

  plana fins a fer-se tediosa. una llàstima que la gran interpretació quedi neutralitzada per una obra molt fluixa.
  els 2 “numerets” musicals rematen l’obra moribunda. atònit quan alguns espectadors riuen i ho troben encertat.
  sort que els intercanvis amb Quèrees són superbs

  01/12/2017
 • Yolanda

  IMPRESIONANT de Pablo Derqui i gran l’originalitat de l’escenografia

  30/11/2017
 • Hebert Parodi
  Hebert Parodi

  “CALÍGULA” vista en el Grec. Pues como en botica: más, menos y justo lo que esperaba.
  Más: Había leído opiniones muy negativas y quizá las expectativas jugaron a favor. El texto es tan denso como interesante. Aquello que siempre nos han enseñado, que la libertad de uno acaba donde empieza la de los demás, aquí se destroza. La libertad es el poder absoluto. Se da vueltas a esta idea, propia de un ¿loco? y si bien puede hacerse repetitiva y que no avanza, el texto tiene fuerza suficiente como para no querer perderse ni una palabra.
  Menos: a ver si me sé explicar. Había leído demasiado que la de Derqui era una interpretación magistral e inconmensurable. Me pareció muy grande, pero tampoco como de las que recordaré durante tiempo. El mérito, enorme, eso sí, de él y Mario Gas, es no haberlo transformado en un histérico, en un loco excéntrico y exagerado, sino en alguien, y ahí el peligro, que aplica la lógica racional a su desvarío. Es sólo que no me llegó tanto como para producirme un rechazo visceral. La escenografía de Paco Azorín, una fachada inclinada, pues también me pareció plana (como la obra).
  Lo esperado: pues lo peor, y de cierta vergüenza, el momento del Joker de Batman y la Máscara de Jim Carrey. Quiero creer que se pretende indicar que esa locura del poderoso, el endiosamiento es tan actual que parece pop, pero creo que con otros referentes hubiera sido menos ridículo.

  14/08/2017
 • MARCO CORDERO

  Expectativa alta después del éxito de Mérida pero la verdad me he quedado algo decepcionado. Pablo Derqui sublime, no se me ocurren adjetivos suficientemente elevados que puedan estar a la altura de la interpretación. Arrollador y conmovedor, absoluto diría, precisamente como lo que busca Calígula. Pero lo que en mi opinión ha fallado es el resto. Dirección, escenografía, montaje. Con respecto a la dirección, un texto tan complejo ha sido propuesto de una forma que no me ha parecido nada creativa, al revés bastante encorsetada (a parte Derquí), estática, poco evolutiva. Es como si Derquí hubiese hecho divinamente un trabajo bastante plano y poco alentador propuesto por dirección. He visto cosas de Mario gas y creo que es un director capaz de alcanzar cumbres absolutas. Atrapado en el texto, en un texto inmenso pero sin percibir una corriente evolutiva. A veces esta interpretación tan perfecta me pareció estancada en su perfección. El paripé Joker o David Bowie tampoco lo estigmatizaría tanto ni lo demonizaría tanto. No gritaría al escándalo. Creo que si Mario Gas decidió hacerlo lo haría con un criterio artístico. A mi me resultó indiferente, frío, inútil. La escenografía muy fascista y poco romana (como italiano que soy me recordó un edificio de Roma de la época fascista). Probablemente no es una obra para hacer al aire libre.
  Yo creo que es una obra difícil, compleja y densa pero de Mario Gas yo me esperaba más porque en otras ocasiones me dejó realmente sobrecogido

  24/07/2017
 • Mercè Bausili

  Un Pablo Derqui immens, com sempre. De fet ha estat ell el reclam que m’ha fet anar a veure aquest Calígula dirigit per Mario Gas. Jo ja havia vist la versió de Ramon Simó del 2004, interpretada per un Madaula molt més contingut, però no menys eficaç, pocs crits i molta maldat amb majúscules, la que Camus necessitava explicar.
  Aquesta versió m’ha resultat molt plana, molt previsible. Es cert que potser el text acusa un sentiment íntim d’un autor que sempre ens posa l’engunia al cos, i que avui costa d’arribar perquè ens han explicat el mateix molt sovint, però precisament perquè el personatge ens és tan conegut s’hauria de buscar altres maneres de fer-nos arribar el monstre en el que Derqui es transforma, i no caldria ni el Bowie, ni el Carrey: la paraula, el gest, la dicció, el moviment, l’escenografia, etc… estan per això. Repeteixo, sort de Derqui.

  23/07/2017
 • Josep Oliva Sasé

  Ahir al Teatre Grec, vaig estar veient aquesta obra d’Albert Camus i que dirigeix ​​Mario Gas. Ens parla de l’Emperador que després de la mort de la seva germana i amant Drusil-la i estar tres dies desaparegut li exigeix ​​al seu criat Helico que vol “la Lluna a les seves mans”. El seu desequilibri mental i el seu despotisme buscant en l’impossible la seva raó de ser, i movent-se entre la bogeria i la lucidesa el porta a sotmetre els seus súbdits a tot tipus d’actes tirans i cruels. L’escenografia de Paco Azorín en entrar al Grec impacta, però conforme transcorre l’obra m’ha cansat i resultat molt poc efectiva. El vestuari amb domini del blanc va canviant segons el moment i en algunes escenes que em semblen totalment fora de lloc, com quan vol equiparar “als déus” i apareix vestit de Venus amb una indumentària tipus David Bowie, o quan surten disfressats de la Màscara o Batman, com deia el senyor del meu costat “això és vergonyós” i a mi també m’ho va semblar. Sens dubte el millor de tot l’espectacle la interpretació de Pablo Derqui que em va semblar magistral, amb un personatge que seria fàcil recórrer a l’histrionisme i no ho fa, amb una dicció perfecta i una expressivitat gestual, que jo que estava a la fila 1 vaig poder apreciar perfectament, magnífica. La resta d’actors que li fan costat tots ells molt correctes, però sense posibillidad de lluir-se ja que gran part de l’obra estan estàtics. Anava amb moltes ganes pels comentaris que havia sentit del seu pas per Mèrida, però jo vaig sortir molt decebut, i no em vaig avorrir per la interpretació de Derqui i si no hagués estat per això, hagués marxat.

  22/07/2017
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Estreno está temporada el Anfiteatro del Grec con Caligula! Iba muy emocionado!
  Me gusta mucho el teatro clásico y ansiaba ver esto. Pero…
  Nada más empezar y verlos todos vestidos con traje moderno se me cayó el alma al pie. Qué manía de modernizarlo todo…
  Menos mal que pronto se me pasó el cabreo porque disfrute mucho de la interpretación de Pablo Derqui! Muy bien!

  Personalmente hubiera cortado algunos pasajes lentos y pesados que tiene la obra pero en general me gustó como Caligula hacia mil y una perrerias a sus súbditos jajajaja
  La escenografía correcta aunque desaprovechada. Podrían haberle dado más juego!
  Y el momento Joker y La Máscara…
  ESO SÍ QUE NO!!

  21/07/2017
Articles relacionats
‘Calígula’, la partida d’escacs de Pablo Derqui

‘Calígula’, la partida d’escacs de Pablo Derqui

18 juliol 2017

Pablo Derqui, Borja Espinosa, Mònica López i Bernat Quintana protagonitzen Calígula en una versió de Mario Gas que arriba amb èxit de crítica i públic al Festival de Mérida. Escrita el 1944, Calígula és […]

Especial Festival Grec 2017, descarrega’t la revista de TB

Especial Festival Grec 2017, descarrega’t la revista de TB

21 juny 2017

Ja hi tornem a ser… Publiquem la segona revista en paper de TeatreBarcelona! Enguany el Festival Grec es renova, començant per un relleu a la direcció. Francesc Casadesús pren les […]