Tot el que necessites per anar al teatre

Romancero gitano

Romancero gitano

Núria Espert i Lluís Pasqual tornen a Federico García Lorca. Tornen a les paraules del poeta i dramaturg més important de les seves trajectòries professionals. Després de triomfar a Madrid, Buenos Aires o Montevideo, arriben amb un espectacle creat a partir del popular Romancero gitano. Un poemari que evoca les arrels, l’origen del seu autor. Un mapa d’Andalusia. Un llibre antipintoresc, antifolklòric i antiflamenc que ara tornarà a cobrar vida a través de la veu i la presència de Núria Espert i la minimalista posada en escena de Pasqual, dues de les grans figures del teatre català.

Sinopsi

Romancero gitano, poemari de Federico García Lorca publicat en 1928 compost per divuit romanços, té a Andalusia i als gitanos per protagonistes. Un llibre que evoca en tot moment les arrels del seu autor: l’amor a la seva terra, la seva passió, la tradició, la cultura, la història, la literatura i la religió. Són poemes de temàtica romàntica carregats de populisme i folklore, de sensualitat, però també de frustració, tragèdia i mort. Una “atmosfera misteriosa de mort” lligada gairebé sempre a alguna forma de violència, carregada de simbolisme i metàfora. La pena andalusa és la figura central d’aquest Romancer i està personificada en els gitanos, autèntics protagonistes a l’Andalusia lorquiana, arquetips de la llibertat i la passió; del mític i el tràgic. Representants únics de la veritat, del genuí, d’allò més instintiu i primitiu. L’ànima profunda d’Andalusia.

“El llibre en el seu conjunt, encara que es digui gitano, és el poema d’Andalusia, i el dic gitano perquè el gitano és el més elevat, el més profund, més aristocràtic del meu país, el més representatiu de la seva manera i el que guarda la brasa, la sang i l’alfabet de la veritat andalusa i universal”. Així proclamava el mateix Lorca en una conferència recital en 1935 en la qual procurava afirmar-se en el caràcter anti tòpic i anti costumista del llibre, allunyant-se així de les crítiques: “Un llibre antipintoresco, antifolklórico, antiflamenco, on no hi ha un una chaquetilla curta, ni un vestit de torero, ni un barret pla, ni una pandereta”.

Els romanços lorquians són a més exemples de convivència entre elements tradicionals o cultes i populars. Una síntesi del món clàssic i el modern, entre tots els elements històrics que convergeixen a Andalusia: els romans, els àrabs i els gitanos.

Video
Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Victòria Oliveros Layola

  Lluis Pasqual i Núria Espert. Junts tornen a la paraula nua de l’poeta granadí a la recerca de la seva essència més pura. La veu de Núria Espert sembla haver-se apoderat de la de poeta. La seva emoció, la seva intensitat, el seu color, la seva passió, els seus matisos i les seves inflexions escampen la paraula i el sentiment més profund de Lorca i el projecten per tota la sala fins a penetrar en l’ànima de qualsevol que l’escolti. Encara que no sigueu amants de la poesia no us ho perdeu. Paga molt la pena https://gaudintdelteatre.wordpress.com/2020/01/18/romancero-gitano/

  21/01/2020
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Yo no soy lector de poesía.
  Me cuesta entenderlo y no la disfruto.
  Pero lo que he visto hoy en el Romea de la boca de Nuria Espert me ha parecido espectacular!! Me hubiera encantado que hubiera recitado todo el libro y no solo unos extractos. No os lo podéis perder!
  El teatro lleno hasta la bandera!!

  Eso sí… el público del Romea no ha decepcionado!! Toda la representación con el musical de toses de abuelos que están más muertos que vivos y no son capaces de llevarse la mano a la boca para aminorar el sonido de su tos…

  14/01/2020
 • La Núria Espert és un monstre de la declamació i la interpretació, i treu a lluir en un grau superlatiu tota la passió, dolor i amor de la poesia lorquiana. Inconmensurable!

  09/01/2020
Articles relacionats
Núria Espert: “A Romancero Gitano hi ha tot l’amor que hem posat en Lluís Pasqual i jo per Lorca”

Núria Espert: “A Romancero Gitano hi ha tot l’amor que hem posat en Lluís Pasqual i jo per Lorca”

8 gener 2020

El Teatre Romea ha presentat a roda de premsa Romancero gitano, el recital de poemes de Federico García Lorca protagonitzat per Núria Espert sota la direcció de Lluís Pasqual. Núria […]

‘Romancero gitano’, el retrobament de tres amants: Lorca, Espert i Pasqual

‘Romancero gitano’, el retrobament de tres amants: Lorca, Espert i Pasqual

13 setembre 2019

Lluís Pasqual i Nuria Espert tornen a reunir-se en un nou projecte teatral: Romancero gitano, basat en textos de Federico García Lorca, que es podrà veure al Teatre Romea a […]