Tot el que necessites per anar al teatre

Que rebentin els actors

Que rebentin els actors

El dramaturg Gabriel Calderón dirigeix aquesta explosiva comèdia en què realitat i ciència-ficció es confonen per indagar en el boirós territori de les impunitats i responsabilitats polítiques. 

La filla més jove d’una família íntimament marcada pels estralls de la dictadura, és incapaç de conviure amb els clarobscurs que mortifiquen el seu passat genealògic. Amoïnat per aquesta situació, el promès de la noia construirà una màquina del temps que li permetrà organitzar un sopar nadalenc per retrobar-se amb alguns parents que ja són morts des de fa temps.

El dramaturg Gabriel Calderón (Montevideo, 1982) dirigeix aquesta explosiva comèdia en què realitat i ciència-ficció es confonen per indagar en el boirós territori de les impunitats i responsabilitats no resoltes que encara bateguen sota la vida democràtica actual.

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Un repartiment totalment entregat a aquesta sorprenent obra que mescla comèdia, drama i ciència-ficció.

  16/04/2018
 • Marta Turu

  Si se’n pot dir quelcom de Que rebentin els actors sense revelar-ne res abans d’hora és, precisament, que es tracta d’una obra on els actors pràcticament rebenten, on els personatges desborden des de l’inici fins al final, perfectament incontrolats en una interpretació que, en moltes ocasions, sobrepassa les capacitats de l’espectador.

  Comèdia política, excèntrica i sarcàstica en la que es diuen més veritats que acudits, es fan més preguntes al passat (i a la memòria, individual i col·lectiva) que no pas bromes, i es qüestiona sota la disfressa d’un gran somriure la realitat i els buits que queden després d’una dictadura. Com poden set membres d’una família, especialment els que ja no hi són (tot i que sí que resta viu el seu silenci), provocar aquest terrabastall en poc menys d’una hora i mitja? En Gabriel Calderón ho té molt clar: amb una màquina del temps, moltes preguntes, un guió delirant i personatges ferms i intensos, molt intensos. I sense treva, ni tampoc massa lògica aparent (almenys al principi).

  Brillants tots ells (n’Albert Ausellé sedueix des de bon principi), només em queda aplaudir una posada en escena fantàstica i amb una complicitat extraordinària!

  12/04/2018
 • Magui a Grito Pelao

  Siete actores y la Sala Tallers del TNC es todo lo necesita Calderón con su brillante texto para activar y remover el cerebro del espectador hasta el punto de reventar por la cantidad de acciones consecutivas y dinamismo con el que está dirigido el tiempo de la obra que no da respiro a lo largo de la hora y veinte que dura el espectáculo, pasando por todo tipo de sentimientos, encarnados en cada uno de los siete personajes.
  La identidad, la rabia, la tristeza, la culpa, el miedo, el enojo… emociones llevadas al extremo con un toque de humor que resulta el contraste necesario a los hechos que realmente se está haciendo referencia, la superación de una dictadura, con sus conocidas consecuencias.

  ¿Lo mejor?
  El texto realmente perturbador y original y las escenas que avanzan hasta llegar a la locura.

  La crítica completa en el siguiente enlace:

  https://maguiagritopelao.wordpress.com/2018/04/11/que-rebentin-els-actors/

  12/04/2018
 • Avui al TNC he pogut veure aquesta obra escrita i dirigida pel dramaturg uruguaià Gabriel Calderón i traduïda al català per Xavier Pujolràs. Es tracta d’una història esbojarrada que es mou entre la ciència ficció, la comèdia i un rerefons polític feta amb un ritme trepidant que t’obliga a no perdre detall ja que tracta d’una màquina del temps que permet retrobar-en un sopar de Nadal, amb familiars morts fa temps. Prefereixo no entrar en detalls per tal de no fer spoiler ja que hi ha escenes molt divertides i moltes altres que et fan reflexionar i que heu de descobrir vosaltres. El personatge principal Anna ho interpreta una magnífica Bruna Cusí i la resta de repartiment Imma Colomer (Júlia), Jordi Banacolocha (Antoni), Albert Ausellé (Jordi), Lina Lambert (Graciela), Francesc Ferrer (Tadeu) i Sergi Torrecilla (Josep) cada un en el seu personatge fan un excel·lent treball. La posada en escena amb escenari alçat és senzilla però molt efectiva. Molt recomanable i molt interessant per veure una forma de fer teatre molt diferent de la que estem acostumats.

  12/04/2018
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  El título de la obra es perfecta para la sensación que te deja el ver la obra. Realmente los actores que participan revientan y lo dan TODO! Lo he flipado!
  Sobretodo Lina Lambert! Me ha sorprendido muy gratamente.
  Una cena de Navidad muy especial. Con el regreso de familiares a los que poder preguntar sobre asuntos del pasado sin resolver. Familiares perdidos, recuperados por poco tiempo, familiares defectuosos y que irán empeorando. Y qué pueden traer el fin a la existencia conocida. Y no cuento más!!
  TODO me ha encantado. Y por poner una pega… el escenario elevado al estar en 1ª fila me ha jodido un poco la visión jajajaja

  07/04/2018
Articles relacionats
Gabriel Calderón reflexiona sobre la desmemòria històrica al TNC

Gabriel Calderón reflexiona sobre la desmemòria històrica al TNC

3 abril 2018

La Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) acollirà fins al 29 d’abril el nou muntatge del director uruguaià Gabriel Calderon. Protagonitzada per Bruna Cusí, Imma Colomer, Jordi Banacolocha i Sergi Torrecilla, entre d’altres, […]