Tot el que necessites per anar al teatre

La autora de las meninas

La autora de las meninas

En un futur no molt llunyà la crisi financera que sacseja Europa obliga l’Estat espanyol a desprendre’s del seu patrimoni artístic. Davant la possibilitat de la venda de Las Meninas, se li encarrega a una famosa monja copista realitzar una rèplica exacta de l’original de Velázquez. A partir d’aquest moment, la religiosa es veu atrapada en una cruïlla d’interessos de diversa índole, alhora que pateix una sobtada transformació de la seva personalitat: d’humil artesana del pinzell passarà a convertir-se en una inopinada estrella mediàtica del món de les arts plàstiques.

L’autora de les menines és una comèdia distòpica en la qual amb humor corrosiu s’aborden qüestions com ara el creixent abandonament per part de la societat de tot interès per qualsevol disciplina artística o humanística. El sense sentit d’una activitat en principi improductiva finalment és assumit sense pudor i amb entusiasme pel discurs de noves formacions polítiques autoproclamades d’esquerra i progrés, ara al poder. Ja no només hi ha desdeny, com en la realitat actual, sinó un obert qüestionament d’una tasca i una despesa del tot supérflua des d’una nova concepció del benestar social.

L’obra igualment exposa, de forma satírica, l’abstracció egòlatra de bona part de la creació més avantguardista i compromesa dels últims anys, així com la banalització de l’experiència artística convertida en multitudinari esdeveniment mediàtic en sintonia amb els grans parcs temàtics d’entreteniment de masses.

L’autor pretén compartir l’interès amb que contempla les sorprenents realitats que està generant la democratització indiscriminada en tots els àmbits del quefer humà, l’ensorrament de l’autoritas referida a l’art i al saber, l’adveniment, en fi d’un nou paradigma que situa i equipara en el mateix cànon un assolit suflé de merenga elaborat en televisió per un famós reboster i, posem per cas, el Rèquiem de Mozart.

Ernesto Caballero

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Todo lo que haga Carmen Machi me interesa! Atrás quedó si don para la comedia haciendo de Aida. He visto obras dramáticas de esta señora que me ha dejado con la boca abierta y por eso no me pierdo nada de lo que hace.

  En esta caso Machi interpreta a Angela. Una monja que se dedica a hacer copias exactas de grandes pinturas.
  Estamos en el 2037. España está en una profunda crisis, y el gobierno se plantea vender sus grandes obras de arte para subsanar las arcas. Para ello contratan a Angela, para que haga una copia exacta con la que quedarse en el Museo Del Prado y vender el original…

  Carmen Machi estupenda! Como siempre. Si momento euforia ha sido demasiado jajajaja
  Y Mireia Aixala le ha dado muy buena replica!
  Los amantes de la pintura no vais a sacar nada nuevo pero quizás os de que pensar…

  26/04/2017
 • Avui al Goya he estat veient aquesta obra que ha escrit i dirigeix ​​Ernesto Caballero. El tema tracta de l’encàrrec per part del govern davant una possible necessitat d’haver de vendre Las Meninas i a travès de la directora del Museu del Prado (Mireia Aixalà) contactar amb una monja (Carmen Machi) que es dedica a fer còpies de quadres, per que en faci una d’aquesta obra de Velàzquez. Una comèdia satírica amb moments summament divertits i carregats d’ironia, però que porta a una sèrie de reflexions com el poc o nul interès cultural per part del poder, el banal que representa l’art en la nostra societat o la vanitat a la qual arriba la monja en fer-se famosa incompatibles amb les seves creences religioses. Una excel·lent posada en escena només amb uns grans panells on es reflecteixen els quadres, i una magnífica il · luminació. El negatiu, una música que sona en diverses ocasions durant el transcurs de l’obra que no he entès el seu significat i em sembla totalment inadequada ja que a mi almenys em descentraba i en alguns moments quan anava pujant de volum, feia que em perdés part del diàleg. Pel que fa a la interpretació per a mi i deixant al marge les actrius de casa nostra, Carmen Machi és actualment l’actriu que més admiro i avui m’ho ha tornat a reafirmar, BRUTAL i és que a més és sobre qui recau tot el pes de l’obra. Mireia Aixalà tot i que el seu personatge queda en segon pla està també fantàstica. I Francisco Reyes diria que compleix sense més, potser per la cantarella que fa al parlar que no m’ha fet el pes. Un imprescindible, que per mi és un altre èxit més d’aquesta temporada. Entrades exhaurides i llarguíssims aplaudiments.

  23/04/2017
Articles relacionats
Carmen Machi és ‘La autora de las Meninas’

Carmen Machi és ‘La autora de las Meninas’

21 abril 2017

Carmen Machi protagonitza La autora de Las meninas, un text del director i dramaturg Ernesto Caballero que se situa en un futur proper quan, a causa de l’enorme deute extern […]