Tot el que necessites per anar al teatre

A teatro con Eduardo

A teatro con Eduardo

Dos De Filippo imprescindibles: el primer acte d’Home i senyor i, sencera, La gran il·lusió. Una divertida immersió en l’art del teatre i la veritat de la ficció servida per una companyia de teatre i un il·lusionista.

LES PARAULES DEL DIRECTOR

Una nit de teatre amb Eduardo de Filippo, un autor que estima tot allò que toca, temes, personatges, espectadors… sempre promet. Una vetllada feta de dos títols: el primer acte d’una peça de joventut, Home i senyor, on veiem un assaig d’una companyia de teatre en un hotel. I després La gran il·lusió, el primer acte de la qual passa en un hotel on els clients esdevenen el públic d’un espectacle de màgia. Eduardo de Filippo mai no haurà estat tan a prop de Pirandello. La vida és com una funció de teatre, sí, però també com una capsa xinesa, o una nina russa que dins en conté una altra, i una altra i una altra, com un joc d’il·lusió que no s’acabés mai… La hilaritat i l’emoció es barregen en mans d’aquest geni del teatre napolità que jugava a fer teatre per explicar-se la vida sempre amb un somriure sorneguer als llavis, molt semblant al nostre. Lluís Pasqual

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Excel·lent,
  Un món de fantasia i sorpresa constant que contínuament agafa l’espectador a contrapeu. Una història perfectament traçada que resol amb matrícula d’honor el que sembla un camí sense sortida.
  Posada en escena inverossímil.
  Un gaudi constant amb humor intel·ligent que no permet la repressió dels riures de la sala

  24/04/2016
 • Hebert Parodi

  Desigual proposta a partir de dues obres independents.
  A la primera, “Home i senyor”, em va costar entrar amb tants crits i gesticulacions, tipisme italià, però quan veiem que la companyia comença a assajar un bolo, és realment divertida. Un maldestre apuntador (Marc Rodríguez) fa de contrapunt a un exasperat protagonista (Jordi Bosch), amb Laura Aubert fent-me riure molt, com sempre (cosa gens fàcil).
  En canvi, la segona, “La gran il·lusió” se’m va fer llarga, sense ritme i repetitiva, malgrat l’interessantíssim tema: el amagar-nos de la veritat que fa mal, viure en una fantasia que ens permeti tirar endavant sense ser conscients que aquesta farsa ens va consumint..
  L’ambientació és excel·lent, amb imatges de Nàpols projectades, tres cançons napolitanes perfectament interpretades i que atorguen el ritme que falta a estones, gran il·luminació i un gran Jordi Bosch com a mag un pèl mesquí i supervivent nat.

  13/04/2016
 • Un espectacle de Eduardo de Filippo amb una escenografia espectacular, les posibilitats de la Sala gran del Lliure son molt grans, al darrera el talent de Lluis Pasqual dirigint amb un treball inmens de 2 actors como Jordi Bosch sobretot i també Ramon Madaula, el reste de interprets molt bé pro amb papers que no permetien masa lluiment,afegim la musica en directe ambientan a la perfeccio l´ atmosfera De Filippo i la iluminaçio perfecta, tot aixó al servei de una petita joia en forma de peça teatral, un primer acte de “Home i senyor” apenes 30 m. genials per riure i sentirse a gust devant de aquest assaig de una companyia teatral, en aquella epoca en la que la presencia de apuntador era vital. Riure i disfrutar, nomes aquesta peça justificaria la asistencia al Lliure.A continuaçio amb el bon sabor de boca deixat per “Home i senyor” , tenim “La gran il-lusió”per mi la gran decepçio, text llarg i reiteratiu que crec una retallada li hagues fet favor, nomes l envoltori en forma de cançons napolitanes, la sabia utilitzacio del video i les opcions tecnologiques que l´ escenari permet facilitan una distracció que la obra no ofereix, per mi es un text desfasat aon la posible intençio de explicar la vida com un joc de ilusió amb un sonriure mentres la veus en contades ocasions ho consegeix, son 90 m que s´han van fer llargs, malgrat el treball de tots els interprets ,amb aquesta obra un Ramon Madaula al nivell de un gran Jordi Bosch.Per mi lo millor que he vist d´aquest autor es “Disabte,diumenge,
  dilluns” i posiblement a continuaçio, ja parlaria de “Home i senyor” i crec haber vist el reste de obres seves , nomes per aquest primer acte i el treball perfecte dels interprets amb una escenografia i direççio també perfecte pot justificar la recomanaçio de anar al Lliure

  01/04/2016
 • Avui al Lliure i després d’assistir a una xerrada prefunció a càrrec del crític Ramón Oliver, he vist les dues obres d’ E. di Filippo amb una perfecta direcciò de Lluís Pascual. Vaig a començar pel que més m’ha agradat i que solament per això mereix anar a veure-ho. La interpretació tant de Jordi Bosch com de Ramón Madaula, brutal. La posada en escena, l’escenografia i el audivisual, fantàstic. I les cançons napolitanes i música, genial. En l’última dècada està de moda Eduardo di Filippo i he pogut veure Dissabte, diumenge i dilluns, Natale in casa Cupiello i alguna més que em van agradar i molt. Però avui no puc dir el mateix, mentre Home i senyor ( primer acte) m’ha fet passar una bona estona i riure, La gran il-lusió, se m’ha fet pesada, llarga i repetitiva i no m’ha tret ni un somriure, Pascual crec que en fer la versió, l’havia d’extractar, només amb la primera hagués sortit mes satisfet.

  01/04/2016
Articles relacionats
5 raons per anar a teatro amb Pasqual i De Filippo

5 raons per anar a teatro amb Pasqual i De Filippo

23 març 2016

Lluís Pasqual s’endinsa en l’obra del napolità Eduardo de Filippo amb un muntatge que ha batejat com A teatro con Eduardo. Et donem 5 raons per les quals no te’l […]