Toni Albà i Fermí Fernàndes invoquen el sacroclown

Mercè Rubià

Al Jove Teatre Regina els Pastorets no són el que semblen, ni tan sols els familiars! Toni Albà i Fermí Fernàndes són els caganers d’uns Pastorets per adults, Histèria sagrada, on dos clowns parlen d’allò que és sagrat. I per a tota la família tornen els Pastorets Superestel, una versió fresca i rockera de l’espectacle nadalenc per excel·lència.

CARTELL_HIST_RIA_SAGRADA_1

Fermí Fernàndes és Mossèn Dalmau. Toni Albà l’Antòniu, un exprofessor de ciències naturals. Junts són “els caganers que ens expliquen com està el pessebre” a Histèria sagrada, un espectacle que riu amb (i no de) la fe i “la tradició judeocristiana que ens han inculcat des de petits”. Els dos actors es valen de les seves facultats còmiques i invoquen el seu particular estil sacroclown per fer que el públic no pari de riure.

Tot comença amb el robatori del Nen Jesús de Trona. Mossèn Dalmau rep l’encàrrec d’investigar els diferents corrents religiosos per tal de veure què és el que els ha portat a allunyar-se de la societat. L’ajudarà l’Antòniu, un professor de ciències naturals “en procés de rehabilitació espiritual i evolucionista torracollons”. Junts, organitzaran el Primer Acte Extraordinari de la Congregació Hamsteriana. No serà un congrés gaire convencional, però. Mossèn Dalmau i l’Antònio es posaran a la pell de tots els personatges del pessebre per explicar la història de Jesús des del seu Naixement i intentar que els feligresos retrobin “els orígens essencials i purs de la religió en un món que ha caigut en una espiral d’ateisme per culpa de la ciència”. Això els portarà a una constant confrontació, malsentesos i embolics en una obra amb un ritme absolutament frenètic: “rèplica, contrarèplica, riures”. I és que està concebuda per a què dos clowns, un sofert Mossèn Dalmau carablanca i l’Antòniu tractin el tema religiós amb l’única missió de fer riure el públic.

“El més important per nosaltres és fer teatre de text com si estiguéssim improvisant”, explica Albà, que concep el teatre de manera “bastant purista”, perquè considera que “el teatre és teatre i la televisió és televisió” i no vol dependre de noves tecnologies “que distreguin l’espectador del treball actoral”. A l’escenari només els acompanyen un apsis, l’altar amb dues escales i un raconet de música amb campanetes i un timbal, “el racó kumbaià de la missa”. Això sí, sense pujar a l’escenari, però faran participar el públic “perquè animin col·lectivament el sarau”.

TEATRE_BARCELONA-pastorets_superestel-REVISTA

PASTORETS SUPERESTEL

El Jove Teatre Regina també torna a programar el seu èxit familiar nadalenc Pastorets Superestel, un espectacle fresc, divertit i dinàmic que, a ritme de rock, ens explica la seva particular versió d’Els Pastorets. Una versió que fa un paral·lelisme entre la parella formada per la Verge Maria i Sant Josep i una parella d’’immigrants de l’’època actual, que es veu obligada a refugiar-se al metro la Nit de Nadal. És allí on, per passar l’’estona, els expliquen la història d’’uns pastors que van viure a Betlem fa més de dos mil anys.

Text: Mercè Rubià

Escrit per
Mercè Rubià TWITTER

Periodista. Teatrera. Enamorant-me de la dansa i el circ. Advertència: Si la majoria de recomanacions tenen molts aplaudiments no és per falta de criteri (que potser també), sinó perquè prefereixo parlar de les obres que m’han agradat. Molt lluny de voler fer (o ser) crítica.

Articles relacionats
Bergman o com viure envoltat de dimonis

Bergman o com viure envoltat de dimonis

La baronessa Karen Blixen va prometre l’ànima al diable a canvi de convertir tot el que visqués en una història. D’aquell pacte van néixer títols com Memòries d’Àfrica o El […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!