La ‘rave’ de Sixto Paz al Grec: sexe, violència i circ

Ivan F Mula

Els Sixto Paz s’alien amb la companyia Psirc a Tender Napalm, una obra de Philip Ridley que mostra una relació de parella brutal i apassionada. 

“Des que vaig llegir Tender Napalm ara fa 4 o 5 anys, tenia clares dues coses: que volia fer-la amb la meva parella, l’Ariadna Cabrol, i amb una companyia de circ”, explica Pau Roca, alma mater de Sixto Paz i actor i director l’obra de Philip Ridley. Aquesta companyia és Psirc, un col·lectiu “molt poc a l’ús que buscava potenciar la part dramatúrgica dels espectacles i que, més que treballar amb la tècnica per la tècnica, treballa amb les emocions”. Seran els encarregats de potenciar les imatges més fantasioses de la peça, el duel d’una parella que dissecciona la seva relació i parla d’amor i sexe partint dels temes més foscos i brutals a través d’un text salvatge i sensual, però també tendre.

És l’obra més poètica que hem fet perquè hi ha un ús del llenguatge i l’imaginari molt important -explica Roca-. El punt de partida és la crisi vital d’una parella que acaba de patir una pèrdua important però que, lluny de recrear-se en el dolor, opta per mostrar-nos el paisatge dels anys bons i la crisi”. I aquí és on apareix la fantasia. “La parella parla contínuament d’una illa devastada per un tsunami. És la metàfora de la seva relació, a través de la qual ens mostren les seves lluites internes, aquí convertides en batalles amb éssers mitològics”.

La violència i el sexe, doncs, conviuen constantment en aquesta peça inquietant estrenada a Londres l’any 2011 i que, a diferència de la proposta de la companyia barcelonina, s’acostuma a representar en un espai pràcticament buit i dos únics intèrprets. Ells han convertit la Sala Beckett en una rave. O, més aviat, en el dia després d’una rave. “La parella protagonista es coneix en una festa i, a més, el resultat no dista gaire del d’un tsunami”, diu el director. “Hem volgut treballar molt en la tria de les imatges, en com il·lustrar totes aquestes escenes plenes d’imaginació per donar-li més riquesa i potenciar la consciència dels personatges amb un treball molt sensorial a través del moviment“. Cada nit, després de la funció, hi haurà un DJ convidat per continuar la festa. Atenció als noms perquè, entre altres, hi haurà l’actor i músic Nao Albet i Martí Maymó, baixista de Manel.

Text: Mercè Rubià

Escrit per
Ivan F Mula
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!