‘Mars Joan’ o la decisió d’anar a Mart i no tornar

Redacció

Després de l’èxit de la temporada passada, en què es va convertir en l’espectacle més vist d’El Cicló d’El Tantrantana, Mars Joan de la Companyia Dara torna amb un nou repartiment format per Ricard Farré, Ivana Miño, Míriam Tortosa i Isidre Montserrat. La comèdia de Roc Esquius està inspirada en el Mars One, el projecte que pretén colonitzar Mart a partir del 2027.

Anar a Mart sense bitllet de tornada i fer-ne un reality show? Això és el que planteja el projecte Mars One, la iniciativa privada que pretén muntar una colònia permanent d’humans al planeta vermell, engegat per l’investigador holandès Bas Lansdorp. Un projecte al qual, segons els seus impulsors, s’hi van apuntar 200.000 aspirants dels quals, després de diversos processos de selecció, només en queden un centenar. D’aquests, en serien 24 els que finalment marxarien, en grups de quatre i cada dos anys, a viure a Mart.

El projecte ha estat qüestionat per científics, investigadors i premsa per la seva manca de finançament i tecnologia, un procés de selecció poc rigorós i la inviabilitat de sobreviure a Mart. Sigui com sigui, la idea del projecte pot plantejar infinits dilemes ètics absolutament llaminers per al teatre. I si una cosa tenen Roc Esquius i la companyia Dara és olfacte per tractar qüestions d’un futur immediat i l’habilitat per portar-les al terreny de la comèdia, com van demostrar al mateix Tantarantana amb iMe, que estirava el fil de l’addicció a les xarxes socials per enviar-nos a un futur proper on ja no ens tocarem ni mirarem als ulls.

GENT NORMAL

“Som gent normal” és el que més ha repetit Núria Tàpias, exaspirant present a la presentació de l’espectacle. “Boig és el que es passa la vida fent una feina que no li agrada i pagant factures al banc”, hi afegeix Àngel Jané, l’únic català que figura entre els 100 últims finalistes. Des que es van presentar com a aspirants al projecte, han hagut de sentir de tot. “A Calafell, que ens coneixem tots, em deien la marciana”, explica Tàpias. Però la companyia Dara ha volgut allunyar-se de judicis o personatges freaks. L’obra “no tracta sobre persones que no se senten còmodes en aquesta societat i volen fugir, sinó de gent disposada a fer un viatge i no tornar per tal d’assolir el seu somni i, sobretot, com ho rep el seu entorn”.

Els protagonistes són en Joan, l’aspirant a marxar a Mart, la Noe, la seva dona, i una parella d’amics, la Sara i en Manel. Cadascun adopta una actitud ben diferent davant l’aventura d’en Joan, des de la incomprensió al propi qüestionament de la vida, passant l’esquerda que suposa a la vida de la seva parella. D’aquesta manera, “el públic s’acaba identificant amb un d’ells”.

Tot i que l’obra s’inspira en el projecte real de Mars One, les vides dels protagonistes estan totalment ficcionades. De fet, la companyia no va contactar amb els participants fins que van tenir enllestida l’obra. Malgrat això, reconeixen que, un cop vista, s’hi reconeixen en moltes situacions.

Roc Esquius, el seu autor i director, ha destacat que, com a companyia, han volgut aprofitar l’oportunitat de tornar a programar l’obra per revisar-la a nivell escènic i dramatúrgic. “Hem volgut incidir en aquells aspectes que no ens acabaven de convèncer. L’estructura de la versió anterior, amb flashbacks continus, trencava constantment els punts climàtics de l’obra. Ara el temps avança en sentit cronològic, i això li ha donat un ritme i una verticalitat que ens funciona molt més”.

Text: Mercè Rubià / Fotografia: Dara Teatre

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
  • jesús martín

    Muy muy divertida y geniales los cuatro actores , muy recomendable.

    Respondre
    03/02/2017
Enllaç copiat!