Tot el que necessites per anar al teatre

Sota la ciutat

Sota la ciutat

Llàtzer Garcia i la companyia Arcàdia porten a escena una Barcelona de somiadors i derrotats. Ciutat viscuda, oblidada, retrobada.

SINOPSI

Aquella nit devia passar alguna cosa excepcional perquè la Dàlia i en David es replantegessin el rumb de les seves vides i decidissin fugir del lloc tediós i provincià on vivien. Un lloc que no els havia permès complir els seus somnis i ambicions.
És una llàstima, però, que en arribar al seu nou destí no es trobessin cap home que els digués alguna cosa semblant a… “S’ha de ser molt fort en aquesta ciutat per poder destacar”.

PARLA L’AUTOR

Sota la ciutat és una crònica de les il·lusions perdudes. Hi apareixen uns personatges obstinats a donar un sentit extraordinari a les seves vides per sortir de la trampa de la mediocritat. I aquesta obstinació, la comparteixen tots els caràcters aquí reunits: tant els que són a dalt de tot i estan desesperats per mantenir-se al seu lloc, com els que lluiten desesperadament per arribar-hi. Els que ja han caigut només poden aprendre a assaborir el plaer de la derrota.
També hi apareix una ciutat, amb més ombres que llums. Aquesta ciutat és Barcelona, més concretament el carrer del Diluvi. Els personatges que hi surten són persones que un dia vaig conèixer i d’altres que potser algun dia coneixeré. I l’època, com que no ho puc entendre d’altra manera, és l’actual.
Llàtzer Garcia

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Hebert Parodi

  D’aquelles obres que et sents identificat de seguida. Tendra i dura a la vegada, punyent amb tots i cadascun de nosaltres però sense deixar de banda la comprensió per les nostres recurrents errades amb les que ens autocastiguem.
  Les ganes i passió amb que parlem de què volem fer “de grans”, quines fites extraordinàries assolirem i com passa el temps i, potser, ho hem intentat, però què difícil és aconseguir el somniat. Difícil per se (ambicions massa utòpiques, de vegades) i difícil món i circumstàncies. Llavors ens convençem que seguim treballant per a assolir aquelles metes tot i que trobem moltes excuses per no fer-ho realment. Tot abans d’admetre que potser no som extraordinaris i no passa res per no ser-ho. No sé qui deia que “l’èxit és el camí a la infelicitat”, però ens passem la vida buscant aquest èxit en comptes d’acceptar que som tirant a mediocres i viure més feliços gaudint del dia a dia.
  Tan senzill i complicat com això és el que veiem que viuen els protagonistes d’aquesta obra coral, amb una intel·ligent posada en escena (subtítols a mode de veu en off, canvis d’espai i temps rapidíssims) amb un text original, amb tocs d’humor i drama, natural com la vida diària i com les interpretacions de tot l’elenc, que parlen i actuen per tal de sobreposar-se a la insatisfacció vital.
  A mi em va resultar un pèl cansí o poc versemblant (tret del final) el personatge del director teatral en hores baixes, massa protagonista a mesura que avança el muntatge i poc desenvolupat el personatge de la seva parella. En canvi, l’interpretat per la Muguet Franc el vaig terriblement real i humà, amb una interpretació molt emocionant, en el millor sentit de la paraula.
  Arrodonit amb un final impactant que no efectista, on, crec, les obres de teatre a que es fa menció durant el muntatge, té més importància de la que sembla.

  25/04/2016
Articles relacionats
‘Sota la ciutat’, elogi de la mediocritat

‘Sota la ciutat’, elogi de la mediocritat

12 abril 2016

Després de l’èxit de La pols, Premi de la Crítica al Millor Text de l’any 2014 i Premi Serra d’Or 2014, la companyia Arcàdia presenta Sota la ciutat, una obra amb […]