Tot el que necessites per anar al teatre

Carrer Robadors

Carrer Robadors

Julio Manrique dirigeix Carrer Robadors, l’espectacle inaugural del Festival GREC 2021, basada en la novel·la homònima del premiat escriptor francès resident a Barcelona, Mathias Enard. Un espectacle protagonitzat per un seguit d’actors i actrius joves, una part del qual d’origen àrab, que combina la duresa de la vida de les persones migrants amb moments de bellesa i esperança.

Sinopsi

L’escriptor francès Mathias Enard viu a Barcelona des de l’any 2000 i ha escrit una pila de novel·les que encara no es coneixen prou a la ciutat, encara que alguna, com Carrer Robadors, estigui ambientada en bona part al Raval barceloní. La història arriba ara a l’escenari del Teatre Grec per obrir una edició del festival que mira cap a l’Àfrica, la del sud i la que viu a casa nostra. I és que el protagonista de la història que va imaginar Enard (un arabista, per cert, expert en el Magrib) és Lakhdar, un noi de Tànger. Expulsat de casa seva per un escàndol familiar, s’acosta a un grup integrista, veu irrompre als països veïns la Primavera Àrab i acaba fuig del país en un d’aquells vaixells que, a les nits, veia solcar l’estret en direcció a la Península. Arribarà a la capital catalana i coneixerà el Raval barceloní des del pis del carrer de Robadors al qual anirà a parar. I en una ciutat en crisi i agitada per les protestes del 15M, es trobarà immers en un món de marginalitat, vivint inferns només endolcits per algunes trobades afectuoses i per l’esperança de trobar una estudiant d’àrab barcelonina, la Judit, a qui va conèixer a Tànger i de la qual està enamorat. Un equip de joves actors i actrius, una part dels quals d’origen àrab, interpreten els personatges d’una història que aconsegueix copsar l’esperit d’una època, aporta llum sobre la situació i les motivacions dels migrants i llença tant un missatge de negre pessimisme com d’esperança lluminosa.

S’han encarregat de convertir la novel·la en material escènic els dramaturgs Marc Artigau i Sergi Pompemayer, a més del director del muntatge, Julio Manrique, un actor i productor teatral que anava per advocat, però que va ser abduït pel món de l’escena a l’Aula de Teatre de la Universitat Pompeu Fabra i, després, a l’Institut del Teatre de Barcelona. Especialment popular per la seva carrera televisiva, ha treballat com a actor teatral al servei de directors que van d’Àlex Rigola a Oriol Broggi o Sergi Belbel, per esmentar-ne alguns, i ell mateix ha obtingut grans èxits dirigint els seus propis muntatges, entre els quals alguns de tan celebrats com American Buffalo (premi Butaca 2010 a la millor direcció) o El curiós incident del gos a mitjanit (premi Butaca 2015 a la millor direcció). L’any 2017 dirigia al Teatre Lliure Lànec salvatge, d’Ibsen, que li va valdre el Butaca 2017 a la millor direcció i el premi Max 2020 pel mateix concepte. El 2019 passat el va dirigir Pau Miró a Una història real, i l’any 2020 va tornar a Txèkhov i a la direcció posant en escena (encara que el muntatge es va veure afectat per la crisi de la covid-19) Les tres germanes.

Video
Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Sempre és interessant veure els treballs dirigits per Julio Manrique, i amb CARRER ROBADORS torna a triomfar. En aquest cas adapta la novel·la de Mathias Enard, junt amb Marc Artigau i Sergi Pompermayer, per oferir una obra vibrant amb moltes capes.

  Un noi de Tànger s’enamora d’una estudiant catalana, i farà tot el possible per arribar a Barcelona i retrobar-la. Guillem Balart interpreta el protagonista, l’únic personatge àrab no interpretat per un actor amb orígens àrabs, però la seva intensa interpretació et fa oblidar de seguida aquest detall.

  Tot i la durada de més de dues hores, l’obra té un ritme trepidant i no avorreix en cap moment, resolent amb gran eficàcia els canvis temporals i geogràfics. Es barregen temes com la immigració, la radicalització i el moviment 15M, i destaquen grans moments com la relació del protagonista amb el seu millor amic, interpretat per Moha Amazian, així com la solvència habitual d’Elisabet Casanovas.

  13/09/2021
 • Ahir vaig veure aquesta obra que obre el Grec d’ enguany al Teatre Grec i ho fa amb aquest text de l’escriptor francès Mathias Enard amb dramatúrgia i adaptació de Marc Artigau, Sergi Pompemayer i Julio Manrique i aquest últim és també qui el dirigeix. Ens situa a Tanger on Lakjdar un noi que ha tingut problemes amb la seva família i és expulsat del domicili patern, decideix venir a Barcelona per a una nova vida i a més retrobar-se amb una noia catalana que va conèixer al Marroc. Aquí, era època de temps agitats i la vida que ell anhelava farà que es vegi embolicat en situacions de tot tipus, immigració, terrorisme, marginalitat, racisme i també amor. L’obra en si m’ha agradat però per a mi li sobren 30 minuts concretament l’escena del dipòsit de cadàvers i la de l’vaixell se m’ha fet pesada, més si tenim en compte que les dues hores llargues que dura i al no fer entreacte pel tema Covid i el que és pitjor, estar en una d’aquestes files (la 6) on els peus no t´ arriben a terra, se’t inflen com una bota i acabes veient negatiu coses que en altres condicions veuries positives. M’han agradat molt les projeccions que van passant en una gran pantalla a ritme vertiginós. Una escenografia molt austera però molt adient amb l’obra. Bones interpretacions per un equip d’actors i actrius alguns d’aquí i la resta àrabs però que vull destacar a Guillem Balart en el paper del protagonista principal. Si no l’heu vist a partir de setembre ho podreu fer al Romea.

  01/07/2021
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Abrimos el Grec con una gran producción capitaneada por Julio Manrique.
  Una historia sobre la dura vida de un chico de Tánger que debido a un conflicto familiar se ve en las calles y decide venir a España a buscarse la vida. No lo va a tener fácil…

  La producción me ha gustado. Es dinámica y los actores y actrices atraen mucho con su interpretación y carisma. Resalto a Guillem Balart como gran protagonista de la ficción.
  La historia la hemos visto muchas veces: inmigración, terrorismo, amor, racismo…
  Nada nuevo que podamos disfrutar de lo que hayamos visto antes. Además de algunas escenas de relleno que personalmente hubiera recortado (toda la parte en el barco y también la parte de la morgue).

  La obra se completa con una selección de canciones maravillosas y unas proyecciones en escena que he disfrutado muchísimo!
  No dudo que será uno de los éxitos de la próxima temporada en el Romea!

  29/06/2021
Articles relacionats
L’any de la remuntada del Grup Focus: grans noms i espectacles imprescindibles

L’any de la remuntada del Grup Focus: grans noms i espectacles imprescindibles

5 setembre 2021

El Grup Focus ha presentat la programació de la 35a temporada dels seus teatres (Romea, Goya, Villarroel i Condal) formada per prop de 70 espectacles, dels quals 20 són produccions […]

‘Carrer Robadors’ o com escapar dels inferns, al Teatre Romea

‘Carrer Robadors’ o com escapar dels inferns, al Teatre Romea

3 setembre 2021

L’escriptor francès Mathias Énard ha viscut a Barcelona una temporada llarga i ha escrit una pila de novel·les que encara no es coneixen prou a la ciutat, encara que alguna, […]

El Grec més africà: 9 espectacles que has de veure!

El Grec més africà: 9 espectacles que has de veure!

3 juny 2021

Considerar l’Àfrica només un continent és no fer justícia als més de 30 milions de quilòmetres quadrats que conformen aquest territori exòtic, enorme i desconegut. Del Marroc a Sud-àfrica, d’Egipte […]

F. Casadesús: “La presència de pells negres a l’escenari no hauria de ser plantejable”

F. Casadesús: “La presència de pells negres a l’escenari no hauria de ser plantejable”

27 maig 2021

Francesc Casadesús afronta el seu quart Festival Grec com a director amb optimisme i ambició. En aquesta edició proposa un viatge a l’Àfrica a través de la seva cultura, amb […]

Vols rebre la Revista Especial del festival GREC 2021, de franc, a casa?

13 maig 2021

Després de quatre edicions i una pandèmia emprenyadora, a TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper Especial GREC! Una mirada independent i tranquila al festival de Barcelona, pensada únicament […]