El Grec més africà: 9 espectacles que has de veure!

Redacció

Considerar l’Àfrica només un continent és no fer justícia als més de 30 milions de quilòmetres quadrats que conformen aquest territori exòtic, enorme i desconegut. Del Marroc a Sud-àfrica, d’Egipte a Ghana, l’Àfrica és una terra de recursos molt preuats en mans de pocs especuladors, de fertilitat, riquesa i misèria. Hi viu una població jove (la mitjana d’edat del continent són 18 anys) en un tranquil estat d’alerta permanent, preparats per actuar ràpid davant de qualsevol eventualitat –com una pandèmia mundial, per exemple. Els canvis polítics constants i les grans crisis sanitàries, com la de l’Ebola, la sida o la malària, els han fet treballar en cooperació i d’una manera molt ràpida per combatre-les, i això els ha ajudat a contenir la covid-19 en un admirable exercici de defensa del bé comú.

El Grec d’enguany t’ajudarà a viatjar d’un cap a l’altre d’aquest territori amb un munt de propostes que, lluny de ser un catàleg folklòric, volen apropar-te al bo i millor de la creació africana. Et proposem 9 espectacles per fer aquest viatge cultural!

1. SUD-ÀFRICA

Dear Winnie, un homenatge multidisciplinari a l’esperit de lluita de Winnie Mandela que ens parla de resistència, feminisme i lluita contra el supremacisme blanc durant l’Apartheid.

2. GUINEA EQUATORIAL

Annobón proposta un viatge a l’era colonial espanyola amb Juan Tomás Ávila Laurel, l’escriptor guineà més traduït. Ávila és un dels principals intel·lectuals del país i viu refugiat a Sant Cugat del Vallès a causa de la persecució de les llibertats per part del govern de Teodoro Obiang. 


3. ANGOLA I MOÇAMBIC

Els dos països comparteixen l’herència colonial de Portugal, un petit país a l’Atlàntic que va dominar el món durant prop de 500 anys. En fa només 50 que les autoritats lusitanes van reconèixer la independència de les colònies a l’Àfrica, una realitat que la companyia Hotel Europa, amb Portugal Nâo é um país pequeno, utilitza per parlar de com es construeixen les identitats culturals. 

4. COSTA D’IVORI

La coreògrafa ivoriana Nadia Beugré presenta Legacy, una peça atlètica i plena d’energia amb la que homenatja a les dones del continent africà i denuncia la injusticia lligada al gènere.

5. BURKINA FASO

Des d’aquestat estat de l’Àfrica Occidental arriba Serge Aimé Coulibaly, que amb Wakatt i la companyia Faso Danse Théâtre, reflexiona sobre la por als altres a través de la música i el moviment a la recerca d’un futur més obert, més generós i més inclusiu.

6. NIGÈRIA

Qudus Onikeku presenta Re:Incarnation, una de les grans apostes del Grec: dansa contemporània i ritmes urbans que, a partir de la concepció de reencarnació de la cultura ioruba, explora la riquesa de les cultures africanes. 


7. ALGÈRIA

La coreògrafa Nacera Belaza presenta La Nuit + Sur les fil, dos peces de dansa espiritual basada en la repetició de moviments que et farà connectar amb el teu interior. 

8. MARRÒC

Prop d’una quinzena de joves talents de l’acrobàcia, l’univers visual d’un conegut fotògraf, la música d’un popular DJ…: amb aquests elements ha creat el seu nou espectacle una companyia que posa al dia la tradició acrobàtica marroquina. FIQ (Desperta’t!) és l’aposta més nova del Groupe Acrobatique de Tanger.

9. EL SENEGAL

Germaine Acogny, la principal exponent de la dansa contemporània africana, presentarà À endroit du debut, una proposta on la dansa contemporània africana es troba amb la tragèdia grega en un espectacle fet de dansa, teatre i audiovisuals que planteja un diàleg entre dos mons.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Sant Andreu s’omple de dansa

Sant Andreu s’omple de dansa

Del 21 al 29 d’octubre el SAT! Teatre celebra la 19 edició del Festival Dansat, amb 7 espectacles que inclouen dansa contemporània, dansa teatre, danses urbanes, dansa clàssica i d’arrel. […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!