Tot el que necessites per anar al teatre

Barbes de balena

Barbes de balena

Barbes de balena fa un recorregut per la vida de la doctora Dolors Aleu i Riera (1857-1913), la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i a l’estat espanyol.

Sinopsi

L’any 1883  la Dra. Dolors Aleu i Riera, la primera dona llicenciada en medicina de l’Estat espanyol que va exercir com a doctora,  publica la tesi doctoral  De la necesidad de encaminar por nueva senda la educación higiénico-moral de la mujer. Defensa aferrissadament la necessitat de l’educació de les dones, no només per a elles mateixes, sinó com a baula essencial per a la consecució d’una societat més avançada. Justifica que cal desterrar la cotilla de la indumentària femenina pels seus efectes nocius per la salut i perquè impedeix una mobilitat normal. La cotilla utilitzada com a presó.

133 anys més tard, si bé potser ja no s’estila aquell particular artefacte destinat a perfilar (i a deformar) la cintura femenina, la dona continua estant subjecte a cotilles reals i imaginàries que fa segles que porta. Avui, en ple segle XXI, la paraula, la música i el moviment s’entrellacen a l’escenari per explicar la fascinant història de la Dra. Aleu i la de tantes dones que han recorregut el mateix camí en aquesta direcció: de l’interior a l’exterior, de la cosa íntima a la cosa més externa, de l’espai privat al públic, de la família a la societat.

Video
Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Josep Oliva Sasé

  No la vaig poder veure al Maldà i avui ho he fet al Teatre de Llevant (abans Ponent) de Granollers. Una obra escrita, dirigida i interpretada per dones i que ens parla de Dolors Aleu, la primera dona llicenciada en medicina de l’estat espanyol. La dramatúrgia és d’Anna Maria Ricart, la direcció de Mònica Bofill i la música i cançons d’Ariadna Cabiró. L’obra diríem que es divideix en tres línies, la primera fa un repàs de la vida de Dolors Aleu, el seu matrimoni, els seus estudis, les dificultats per exercir per ser dona i el canvi que va donar la seva vida després de la mort d’un fill i deixar d’exercir com a doctora fins a arribar a la seva mort que es va produir a l’any 1913, la segona és un reconeixement a totes les besàvies, àvies, mares i filles de les actrius, i la tercera és la lluita de les dones per la igualtat amb els homes, fet que encara passa actualment. Tres disciplines, teatre, música i dansa magníficament interpretat per Núria Cuyàs, Laura López, Anna Rosell i Ariadna Cabiró que alhora toca el piano. Molt curiós i significatiu el vestuari amb les cotilles que en aquella època feien servir amb la incomoditat que això comportava. Si teniu oportunitat i encara no l’heu vist recomano ho feu perquè val molt la pena.

  28/11/2017
 • Hebert Parodi
  Hebert Parodi

  Disruptiu apropament a històries fascinants

  És de les poques vegades que no surto convençut d’El Maldà.
  Llegeixo que és una obra tan reivindicativa de dones precursores que potser no connecta amb el públic masculí. En el meu cas, crec que de fet ha estat al revés. M’ha interessat tant la història de la primera metgessa d’Espanya, de les seves col·legues de revolució, que m’hagués agradat molt més detall de com s’ho van fer, els entrebancs i com els van sortejar, anècdotes, si voleu, del dia a dia perquè entenguéssim millor el desgast vital i la seva fortalesa. Crec que hi ha massa ingredients, i tots bons (música en directe, de qualitat, interpretacions, esperit, complicitat…) que no acaben de lligar. D’altres, sincerament, no els vaig entendre ni gaudir com l’acostament per moments al cabaret, la reiteració en anuncis i opinions de l’època, les estones que fan de peixos per recordar, suposo, com de fràgil és la nostra memòria).

  Especialment interessants vaig trobar els apunts fascinants de les vides de les àvies de les actrius, episodis de valentia, somnis truncats.. Va ser la part més tendre i dramàtica, que et fa pensar que en totes les famílies hi ha històries per explicar i dignes de ser escoltades i com de difícil ho van tenir tantes dones.

  05/04/2017
 • caterina

  Barbes de Balena:
  Un excel·lent equip d’actrius que ens han ofert un original espectacle. Un espectacle entretingut, educador, subtilment denunciador de la diferencia de gènere a l’època de la Doctora Aleu (primera dona que va poder cursar la carrera de Medicina a Espanya), i que continua sent molt actual.
  Hem de destacar, la dramatúrgia amb diferents metàfores relacionades precisament amb aquesta diferencia de gènere,.. el treball musical tant de composició com d’interpretació de totes les actrius…I com no el treball de l’actriu Laura López que ens ha tornat a entusiasmar fent un paper molt diferent al que ens te acostumats (molt més dramàtics…com en la Pols), demostrant que és una actriu molt polifacètica, destacant com una cantant que interpreta molt be i una actriu amb una veu meravellosa… No us la perdeu. Val la pena….

  23/03/2017
Articles relacionats
‘Barbes de balena’ o set dones que trenquen cotilles

‘Barbes de balena’ o set dones que trenquen cotilles

7 març 2017

Mònica Bofill dirigeix Barbes de balena al Maldà, una peça amb dramatúrgia d’Anna Maria Ricart que recorda la figura de la doctora Dolors Aleu, la primera dona llicenciada en medicina. Amb […]

El Maldà afronta la nova temporada apostant per la dramatúrgia contemporània

El Maldà afronta la nova temporada apostant per la dramatúrgia contemporània

4 setembre 2020

El Maldà encetarà el 6 de setembre la nova temporada 20-21 amb una clara aposta per la dramatúrgia contemporània amb 5 estrenes i 4 retorns d’espectacles molt esperats. “Reobrirem al […]

El Maldà omple d’històries reals i properes la seva nova temporada

El Maldà omple d’històries reals i properes la seva nova temporada

14 setembre 2019

Els Pirates Teatre celebren 6 anys al capdavant de la gestió de l’emblemàtica sala El Maldà amb una programació que és composa de 7 espectacles d’estrena, 4 èxits de la sala […]