Un any sense Anna Lizaran

Comunicació

Fa un any acomiadavem una de les grans actrius catalanes dels darrers temps. Avui recordem la seva trajectòria.

La matinada del 12 de gener de 2013 el twitter feia córrer la notícia i congelava tots els amants del teatre català. “L’Annita”, com l’anomenen els amics i companys de professió, havia marxat.

Pocs mesos abans havia hagut d’abandonar els assajos de La Bète, text de Molière dirigit per Sergi Belbel, per culpa d’una malaltia que li impossibilitava moure’s correctament. Jordi Bosch la va substituir d’emergència en un paper que ja no va poder mostrar al públic.

TEATRE_BARCELONA_Anna_Lizaran_Davic_Ruano

Anna Lizaran retratada pel fotògraf d’escena David Ruano

Nascuda a Esparreguera (Baix Llobregat) l’any 1944, Anna Lizaran Merlos era filla d’una modista i un mecànic. Va estudiar art dramàtic a Barcelona i va ser membre fundadora de la companyia Comediants abans de marxar a París, l’any 1974, a estudiar a l’escola de Jacques Lecoq. Al tornar es va unir amb el grup liderat per Fabià Puigserver, Lluís Pasqual i Pere Planella, que va donar pas a la creació del Teatre Lliure a la Cooperativa La Lleialtat de Gràcia.

Els més de quaranta anys de professió la van alçar a icona de l’escena catalana. Estimada per públic i companys de professió sense excepcions, formava part de l’estirp d’actrius a qui tothom anomena pel cognom precedit per l’article (com a reafirmació de la seva grandesa), compartint aquest privilegi amb altres grans dames de l’escena com La Sardà, l’Espert o La Carulla.

Els anys previs a la seva mort havia encadenat diversos èxits professionals que la situaven en un dels millors moments de la seva carrera artística. El més notori va ser Agost de Tracy Letts (2012-2013), dirigida per Sergi Belbel, que va ser rècord de sessions i espectadors al Teatre Nacional de Catalunya.

Casualitats de la vida, el mateix cap de setmana que es compleix un any de la mort de l’actriu s’estrena la versió cinematogràgica d’Agost, protagonitzada per Maryl Streep en el paper de l’Anna i Julia Roberts en el d’Emma Vilarasau. Al programa El món a RAC1 de Jordi Basté van entrevistar Sergi Belbel, Rosa Renom i Jordi Benacolocha per parlar d’aquest film i recordar l’Anna Lizaran.  Pots sentir l’audio clicant AQUÍ.

Amb motiu de l’efemèride el Teatre Lliure inaugurara el pròxim 23 de gener una exposició retrospectiva sobre la figura d’Anna Lizaran. S’ubicarà al bar i vestíbul del Lliure de Gràcia, al mateix espai que l’Anna va ajudar a reconvertir en teatre construint, reparant i pintant juntament amb els altres membres fundadors.

Alhora, s’està preparant una gran retrospectiva sobre l’actriu que te previst mostrar-se al Palau Robert de Barcelona, i el Teatre Lliure en prepararà un homenatge teatral.

Teatre Barcelona ens sumem al record d’aquesta gran actriu, pels moments de gaudi que ens ha regalat i pel gran llegat que ha deixat al teatre català.

Escrit per
Comunicació
Articles relacionats
‘Escape Room 2’ desafia les expectatives

‘Escape Room 2’ desafia les expectatives

El tàndem Joel Joan i Hèctor Claramunt asseguren que els espectadors els ho havien demanat: “Escriviu-ne una segona part perquè la primera acaba amb una intriga, que voldríem saber quin […]

Nadal en Moviment al Mercat de les Flors

Nadal en Moviment al Mercat de les Flors

El Mercat de les Flors es prepara per acollir aquests Nadals un gamma diversa d’espectacles destinats al públic adolescent, infantil i familiar. Del 27 de desembre de 2023 al 14 […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!