‘Abans que arribi l’Alemany’, l’empoderament d’una dona amb Alzheimer

Redacció

Marta Barceló presenta Abans que arribi l’Alemany, una tragicomèdia sobre l’empoderament d’una dona diagnosticada d’Alzheimer protagonitzada per Muntsa Alcañiz i Pedro Mas. Del 8 de març al 2 d’abril a La Seca-Espai Brossa.

Marta Barceló té clar que no vol que es parli de la seva obra només fent referència a l’Alzheimer. “No és una obra sobre la malaltia, sinó que és una eina per explicar l’empoderament d’una dona davant d’una situació complicada. És una obra molt vitalista”.

La protagonista és la Júlia, una dona a la seixantena que acaba de ser diagnosticada de la malaltia. La imminència del seu desenvolupament, així com les reaccions de la seva família i coneguts, la condueixen a prendre una sèrie de decisions imprescindibles per tal de viure plenament el temps de consciència que li resta.

L’obra, guanyadora del II Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, “no és un drama ni una comèdia, però sí que hi ha humor”, explica la dramaturga. Hi ajuda el fet que l’acció se situa en un moment incipient de la malaltia, quan encara és un preludi del que vindrà. Així, “l’obra no tracta tant de les conseqüències de la malaltia, com de l’amenaça que aquesta suposa en un futur proper” i les preguntes, inquietuds i reaccions de la protagonista davant l’anunci d’aquesta malaltia.

Així doncs, la Júlia “plora, crida, riu, s’atreveix, estima, gaudeix i decideix” i ho fa “amb una nova consciència, gairebé com una militància, com un acte polític”, continua Barceló. “Per a poder fer-ho, es recolza en tots els personatges que l’acompanyen en aquest viatge, que són molts i molt diferents. De cadascun en treu alguna cosa: una pista, un camí, una possibilitat, un punt de vista, un objecte, un motor… i a partir de tot això, viu amb intensitat perquè sap que el compte enrere ja ha començat, i que el que no faci ara, ja no ho farà mai.”

 

Articles relacionats

Els dilluns també hi ha teatre

“Els dilluns no existeixen per al teatre”… s’ha dit tradicionalment del dia que el sector teatral s’ha agafat per descansar. Avui en dia, però, aquesta afirmació va perdent el sentit […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!