L’IF Barcelona vol situar al mapa escènic el teatre d’objectes, ombres i titelles

Redacció

L’IF Barcelona 2016 acull les residències de David Espinosa, Enric Farrés, Xesca Salvà, Federica Porello i el col·lectiu BeAnotherLab, que oferiran una mostra per al públic del 17 al 27 de novembre a l’Arts Santa Mònica, on també es podran veure espectacles familiars.

teatre_barcelona-david-espinosa-la-triste-figura-1

Fa només uns dies, a principis de novembre, tres companyies catalanes estrenaven les seves obres a Alemanya dins el Theater der Dinge, el festival internacional de teatre d’objecte que se celebra anualment a la Schaubude de Berlín: Cosas que se olvidan fácilmente, de Xavier Bobés; Much ado about nothing, de David Espinosa i Birdie de l’Agrupación Señor Serrano. El festival havia programat un focus català per tal de donar-les a conèixer. Significatiu, però no anecdòtic. Algunes d’aquestes companyies catalanes han obtingut més reconeixement fora de Catalunya, on hi representen un percentatge més elevat de funcions.

A casa nostra el teatre d’objectes i titelles encara té un llarg camí per recórrer. És per això que l’any passat Toni Rumbau va impulsar, amb la complicitat de la revista Putxinel·li, l’Institut del Teatre i l’Arts Santa Mònica, el festival IF Barcelona, que vol posar el teatre de titelles, visual i d’objectes en la centralitat cultural que avui en dia ocupa arreu del món.

El festival planteja una estructura biennal centrada en l’alternança entre recolzament a la producció i exhibició. Així, els anys parells, el programa s’estructurarà al voltant de residències de creació i, els anys senars, es dedicaran a l’exhibició de les propostes desenvolupades durant l’any anterior. Hi participen artistes de diversos camps, de la plàstica i la dansa a l’enginyeria i la realitat virtual. D’aquesta manera l’IF Barcelona es presenta no només com un festival, sinó sobretot com una plataforma per promoure el teatre de titelles, visual i d’objectes en tots els seus vessants.

teatre_barcelona-if-barcelona-revista_2

Aquest 2016 el festival ha convocat cinc artistes i companyies amb experiències, procedències, recorreguts i interessos molt diversos a participar a les residències de treball al Centre Arts Santa Mònica. Són David Espinosa, Enric Farrés, Xesca Salvà, Federica Porello i el col·lectiu BeAnotherLab, que del 17 al 27 de novembre exposaran els seus projectes en una mostra oberta al públic a l’Arts Santa Mònica. Entre el 17 i el 27 de novembre el públic podrà veure els cinc projectes escènics desenvolupats durant les residències. Serà una mostra oberta al públic on els espectadors podran veure el ‘work in progress’ de cada peça. A més, els dies 17, 18, 19 i 20 de novembre hi haurà els artistes per explicar i manipular en viu les seves creacions.

PER A TOTA LA FAMÍLIA

Néstor Navarro i Núria Mestres seran els encarregats de descobrir el teatre de titelles als més petits. El cap de setmana del 19 i 20 de novembre a les 12h, a la Sala d’Actes de l’Arts Santa Mònica, Néstor Navarro presenta el seu Pipa, el titella meravella. Un espectacle que recupera la tradició dels titelles de guant que es podien veure fa anys a les places dels pobles i ciutats. Més endavant, el 3 i 4 de desembre a les 12h a l’Espai Balcó de Arts Santa Mònica, serà el torn de A la gola del llop de Núria Mestres. La proposta juga amb ombres, projeccions i paper arrugat per donar vida a personatges que sorgeixen davant els ulls del públic i creen històries breus sobre la por i com vèncer-la.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!