La gran nit del circ

Comunicació

“Han rebut força crítiques, les autoritats”, comentava un espectador a la sortida de la gala. “No et pensis. L’any passat, en van rebre més”, contestava el seu acompanyant.

I és que la cerimònia dels IV Premis de Circ Zirkòlika del passat 17 de desembre va transcórrer amb normalitat, tot i els subtils i, ja habituals, comentaris contra les retallades i en favor de l’art i la cultura. Cuidada fins al més mínim detall, l’entrega de guardons, efectuada a la carpa del Circ Raluy al Port Vell de Barcelona, va optar pel bon ritme i l’espectacle, desvetllant el nom dels 10 guanyadors al principi de l’esdeveniment. Los Galindos, Fet a Mà i Joan Català, entre d’altres, van emportar-se aquest reconeixement del sector que lluita per sobreviure a la crisi i d’altres obstacles com la pujada del 21% de l’IVA. “Lluitem per la cultura”, va cridar el representant de Projecto Otradnoie, guanyadors del premi a la Millor Música Original. També los Galindos (Millor Espectacle de Circ de Carpa) van afegir el seu granet de sorra reivindicativa amb un divertit discurs que barrejava la promoció amb la defensa dels drets laborals dels artistes. Un cop feta la foto oficial, van començar les veritables actuacions.

Dirigit per Jordi Purtí i presentat pel pallasso Marcel Gros, vam assistir a alguns dels números premiats l’any anterior, entre els que van destacar les acrobàcies del duo Laos (combinades amb ball) o les més dramatitzades per part dels Psirc. També els malabarismes d’Ayal Benin van causar sensació entre els assistents.

La jornada no es va fer pas llarga. L’ambient era càlid i proper, amb la màgia especial que es respira encara en el món del circ. Només arribar, amb aquella carpa a l’estil clàssic i l’antiga caravana fent el servei de taquilla, ja ens van fer sentir que formaven part d’una gran família. Lluny de semblar-se a, per exemple, les voluntàriament glamuroses gales cinematogràfiques, els Premis Zirkòlika han sabut trobar la seva personalitat pròpia, començant pel bon gust i l’elegància de les actuacions de benvinguda.

L’objectiu és donar reconeixement i notorietat a les accions de circ que es duen a terme a Catalunya i això és una cosa que es veu que l’organització té claríssima. En aquests premis, i cada any és més evident, el circ i els artistes són els veritables protagonistes, de manera que  la crítica a les autoritats és present perquè és necessària, però ocupa un lloc més secundari que no eclipsa el veritable leitmotiv de tot plegat.

Iván F. Mula

1524723_10151849556178806_1458068463_n

Foto: Manel Sala “Ulls”

Escrit per
Comunicació
Articles relacionats
‘Escape Room 2’ desafia les expectatives

‘Escape Room 2’ desafia les expectatives

El tàndem Joel Joan i Hèctor Claramunt asseguren que els espectadors els ho havien demanat: “Escriviu-ne una segona part perquè la primera acaba amb una intriga, que voldríem saber quin […]

Nadal en Moviment al Mercat de les Flors

Nadal en Moviment al Mercat de les Flors

El Mercat de les Flors es prepara per acollir aquests Nadals un gamma diversa d’espectacles destinats al públic adolescent, infantil i familiar. Del 27 de desembre de 2023 al 14 […]

Comentaris
  • Josep Via Santacana

    Una nit entranyable amb un espai molt adequat la carpa del circ Raluy.Una vegada mes malgrat els entrebancs i les retallades varem tenir ocasio de veure la bona salut del circ a Catalunya, si per bona salut s enten el nivell dels “herois” cal ser-ho que es dediquen al circ, tots ells varen demostrar una gran qualitat i sobretot la aportaçio innovadora en la presentaçio dels numeros, en qualsevol modalitat. Una entrega de premis afortunadament allunyada de la artificialitat propia de altres premis amb altres modalitats, esta clar que el circ es algo diferent i de una especial sensibilitat,que en consequencia requereix una entrega en consonancia.I a mi com aficionat al circ hem vaig sentir molt a gust amb un entorn proper i ple de autenticitat.Si algu tinc que retreure es que hagues agrait una mica mes de critica dons devant de tanta aniquilaçio perpetrada era de esperar una actitud mes contestaria i reivindicativa, per part de tots, que mes us han de fer gent del circ per alçar la veu en forza i de forma reivindicativa, la nit era apropiada i nomes espurnes critiques devant de flamarades destructves. Per cert, aprofito per recomanar l espectacle del circ Raluy i del circ de Nou Barris,que demostran com a casa nostra es fan espectacles de nivell, artistics i imaginatius,enhorabona.

    Respondre
    26/12/2013
Enllaç copiat!