Gataro, 20 anys de trajectòria teatral

Redacció

La companyia teatral Gataro acaba de fer els seus primers 20 anys de trajectòria. Es tracta d’un projecte artístic, amb seu a l’Almeria Teatre des del 2009, que neix l’any 1998 de la mà de Víctor Álvaro (actor, director i dramaturg) i Savina Figueras (actriu i productora). Les inquietuds creatives del grup, l’afany d’aprenentatge i la curiositat els ha dut durant aquestes dues dècades a tastar les diferents disciplines escèniques, combinades en major o menor nombre en cadascun dels seus espectacles.

Peces de text, de gest, de màscares, de dansa, musicals, obres d’autors nacionals, internacionals o de creació pròpia han passat per les mans d’aquesta ja veterana companyia. En els seus espectacles, sempre han intentat potenciar la conjunció del contingut de l’obra amb el text, la música, la gestualitat i la plasticitat.

“Ni alternatiu ni comercial: fringe”. Amb aquest terme que denomina una tipologia de teatre experimental, van definir la programació de la seva sala en la inauguració de l’Almeria Teatre l’any 2009. “Aquest teatre neix amb la intenció de programar espectacles de qualitat sense els condicionaments de les modes de cada moment”, assegurava Álvaro, director de la sala. Amb aquesta filosofia, han estrenat espectacles com L’habitació del nen, Ubúadella, Copi & Ocaña, Carmen!, 1984 o Krapp, entre d’altres, o reinventat musicals com Flor de Nit o Poe, el cabaret macabre (aquest últim encara en cartell).

L’Almeria Teatre, situat al barri de Gràcia a l’edifici que també alberga la seu de la casa regional d’Almeria (l’origen del nom de la sala), va iniciar el seu viatge amb l’espectacle 5 noies i un vestit d’Allan Ball. Aquest muntatge comptava amb alguns dels còmplices incondicionals de la companyia com Bealia Guerra (actriu, coreògrafa i ballarina), Núria Llunell (vestuari i caracterització) o Quico Gutiérrez (il·luminador).

Però, evidentment, hi ha altres figures importants al projecte com, per exemple, l’actor Frank Capdet que participa com a soci del teatre i ha format part com a intèrpret de la companyia a espectacles com Black Rider, Ay, Carmela o Ubúadella, entre d’altres. Per la seva banda, l’actor Lluís Canet ha estat un altre dels intèrprets que més han col·laborat en les produccions de Gataro (Carmen, 1984, Flor de nit, etcètera). Canet, actualment, es troba a Madrid treballant en el musical de Billy Elliot.

Més enllà de Gataro, però, el teatre sempre ha estat obert a muntatges d’altres companyies que segueixin una línia artística similar: personalitat alternativa, experimental, sense renunciar a la qualitat i el sentit comercial, combinant teatre, música i dansa.

Articles relacionats

Romeo Castellucci i el perill del teatre

Fa més de quatre dècades que Romeo Castellucci i Societas Raffaello Sanzio col·loquen l’espectador davant la possibilitat del perill del teatre. Com Artaud, creu que l’escenari no és el lloc […]

‘Després de ToT’: El món s’acaba

Tot passa al futur, en un llac envoltat de naturalesa exòtica i des del qual es pot veure el present. Una companyia de circ observa com un món en decadència […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari