El ‘Turandot’ més tecnològic arriba al Liceu

Yolanda Toledano

El dilluns 7 d’octubre el Liceu inaugura la temporada del seu 20è aniversari amb Turandot, una estrena mundial que estarà en cartell del 7 al 25 d’octubre. El títol que s’havia de representar abans de l’incendi i que va reobrir el Teatre l’any 1999 dirigit per Núria Espert, es presenta per a aquesta ocasió tant especial amb una producció trencadora, dirigida per Franc Aleu, amb una espectacular i tecnològica posada en escena, que acompanya un repartiment de luxe que compta amb Iréne Theorin, Lise Lindstrom, Jorge de León, Gregory Kunde, Ermonela Jaho i Anita Hartig entre molts d’altres. El mestre Josep Pons dirigeix aquesta òpera que comptarà amb una Orquestra de 95 músics i un Cor també de 95 veus.

La posada en escena fa ús de les últimes tecnologies, amb una escenografia en moviment de Carles Berga, cobots –robots col·laboratius- d’Universal Robots i el vestuari de llums led controlades per wifi de Chu Uroz, així com el complex sistema d’il·luminació de Marco Filibeck.

Una gran piràmide presideix l’espai escènic emulant el tron de l’emperador i llar de Turandot. Una impressionant estructura giratòria amb sis blocs d’escales i coronada per dos braços robòtics que serveix per crear una al·legoria del poder i de la societat contemporània en les seves obsessions més morboses: la intromissió en la vida privada dels altres, l’espectacle del linxament i la fascinació pels mecanismes de control social

Els tres actes comparteixen la mateixa escenografia, però va canviant en cada escena. Un món virtual que ha estat possible gràcies a un equip de luxe format per Francesc Aleu, Susana Gómez, codirectora d’escena, i Carles Berga com a responsable de l’espai escènic.

La coneguda obra de Puccini, que és la darrera òpera que va compondre i que, de fet, va deixar inacabada, serà un dels reptes de la temporada per a l’Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu, que per a aquesta ocasió comptarà amb 95 membres a cada formació. Al capdavant, Josep Pons afrontarà aquesta òpera (amb el final que va compondre Franco Alfano) que qualifica de “delicada, rica i bella” i que està farcida de grans moments musicals com el que protagonitza Turandot en el segon acte amb la seva ària més exigent i poderosa “In questa reggia”, una autèntica muntanya russa d’aguts difícils de sostenir o el plany final de Liù abans de llevar-se la vida al tercer acte amb “Tu che di gel sei cinta”. Però sens dubte el clímax és la que probablement sigui l’ària més famosa al món, el “Nessun dorma” de Calaf al tercer acte.

El doble repartiment escollit per a l’ocasió compta amb Iréne Theorin i Lise Lindstrom en el paper de Turandot, Jorge de León i Gregory Kunde interpretant a Calaf, i Ermonela Jaho i Anita Hartig com a Liù entre altres. Un càsting de luxe per una producció pròpia de que és sens dubte una aposta de la sala per celebrar una ocasió tant especial com és aquest aniversari.

Escrit per
Yolanda Toledano
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!