Els principals festivals escènics de Catalunya s’adapten a la pandèmia

Redacció

El Sismògraf d’Olot, la Fira de Titelles de Lleida, el Trapezi de Reus  i La Mostra d’Igualada són quatre festivals escènics de referència del país, cites estratègiques per al sector de les indústries culturals catalanes, que han hagut de reinventar-se per poder celebrar les seves noves edicions i adaptar-se a una temporada marcada per les mesures de seguretat per fer front a la pandèmia.

El Sismògraf: moviment per combatre la pandèmia

El festival de la dansa d’Olot serà el primer a celebrar-se: del 8 al 30 d’abril. Ho farà amb un nou format que aposta per dilatar l’edició durant tot un mes (en lloc del tradicional cap de setmana), per espais a l’aire lliure i amb aforaments reduïts i per descentralitzar els escenaris per tota la comarca de la Garrotxa.

El Sismògraf, que ja es va reinventar l’any passat en una edició extraordinària de tardor, presentarà un total de 36 espectacles i apostarà per la creació de proximitat davant la impossibilitat de poder comptar amb artistes internacionals. El festival obrirà amb el documental Brots transhumants que explica la caminada de sis artistes entre van improvisant breus espectacles de música i dansa, però també comptarà amb espectacles en viu de companyies com Colectivo Lamajara amb Ígnea, un espectacle de gran format que traça un paral·lelisme entre la natura i la vida humana; dues noves creacions de la companyia Humanhood, Thomas Noone Dance amb Cinc maneres de matar el temps; el tàndem format per Mar Gómez i Vero Cendoya amb una proposta inspirada en un concert de Elvis Presley; la nova producció de Joan Català que treballarà amb el ferro com a material; o l’èxit dels Baró d’Evel.

La Fira de Titelles de Lleida celebrarà nova edició a finals d’abril

La cita lleidatana, que va haver de cancel·lar la seva anterior edició al juliol, ja ha confirmat les dates de la nova edició: els dies 30 d’abril, 1 i 2 de maig d’aquest 2021.

La Fira és el mercat de referència d’espectacles de titelles, teatre d’objectes, màscares i ombres. És una cita anual que reuneix titellaires, creadors i programadors.

El Trapezi compleix 25 anys de circ a Catalunya

Del 12 al 16 de maig Reus es convertirà novament en el centre neuràlgic del circ. L’aposta d’aquest any seran les companyies catalanes i espanyoles amb noms com Alba Sarraute i les Ofèlies, que portaran a Reus el seu espectacle Desdèmona, on reformularan en clau femenina del clàssic shakespearià Otel·lo a través del cos, la música i, especialment les tècniques de circ.

També hi serà present la companyia Psirc que estrenaran un espectacle co-produït pel mateix festival o la companyia Nueveuno, que presentaran el seu nou espectacle Suspensión, amb coreografies espectaculars de malabars, manipulació d’objectes, acrobàcies i màgia. La programació completa es presentarà al mes d’abril.

La Mostra d’Igualada apostarà per la presencialitat

La fira d’espectacles infantils i juvenils aposta per endarrerira l’edició del 2021 unes setmanes per garantir la màxima presencialitat possible. La cita serà del 26 al 30 de maig i els responsables de la fira treballen en diferents formats per adaptar-se a la situació de la pandèmia i les possibles restriccions.

La Mostra és la fira de referència de les arts escèniques per a tots els públics de Catalunya. Un gran aparador dels millors espectacles per a públic infantil i jove, que aplega milers d’espectadors a la capital de l’Anoia i que té com a objectius nodrir les programacions familiars d’arreu del país i afavorir la internacionalització de les companyies que hi participen.

FiraTàrrega es presenta amb energies renovades

L’organització de la Fira està treballant també en la preparació de l’esdeveniment, del 9 al 12 de setembre, a Tàrrega. Una convocatòria que, a data d’avui, es preveu condicionada encara per restriccions vinculades a la pandèmia, sobretot en l’aforament d’espectacles i els fluxos de públic. En aquest sentit es treballa amb enfocaments que permetin tenir identificat el públic assistent i limitar la presència d’activitat lliure pels carrers de la ciutat.

En aquesta edició es recuperarà la commemoració dels 40 anys de la Fira que no es va poder fer el 2020, amb activitats puntuals de tipus artístic i comunicatiu.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!