Dia Internacional de la Commedia dell’Arte

Comunicació

La Comèdia de l’art (Commèdia dell’Arte) és un gènere teatral nascut al cincueccento italià, molt popular al sud d’Europa fins a començaments del segle XIX. Característic per les màscares i uns personatges estereotipats, va inspirar grans dramaturgs com Shakespeare, Lope de Vega, Goldoni, o Molière. Fins i tot Joan Brossa n’era un gran admirador!

DIVERTIT I POPULAR

destacada-teatro-del-lazzi-658x320

Els espectacles de Commèdia es representaven en espais públics, com places i mercats. Relataven històries senzilles, carregades d’esbojarrats conflictes familiars, econòmics, polítics i militars. Les trames morboses es farcien amb grans quantitats d’humor i de crítica social, i sovint acabaven amb una boda on es resolien tots els problemes.

Si parléssim en termes actuals, podríem entendre els espectacles de commèdia com el Polònia fusionat amb qualsevol culebrot televisiu, com La Riera o Los Serrano.

TEATRE IMPROVISAT

Gran part de l’espectacle s’improvisava i confiava en les habilitats de l’actor per tirar-lo endavant, tot i que seguia unes estructures pautades anomenades canovaccio. Quan el ritme de l’espectacle fallava, o l’actor no podia confiar en la seva eloqüència, recorrien als lazzi, petits gags i recursos escènics humorístics basats en els gestos i l’acrobàcia. Un dels lazzis més coneguts és el del personatge de l’Arlecchino mentjant-se una mosca, que avui en dia se segueix utilitzant. Fins i tot Pepe Rubianes el va fer servir (a la seva manera, és clar)!

[El lazzi comença al minut 5:45]

Tot i que la popularitat de la commèdia dell’arte va minvar fa molt de temps, aquest estil de teatre segueix molt viu. La tècnica se segueix estudiant a moltes universitats de teatre. El mateix Institut del Teatre programa cada mes de juny unes jornades per mostrar els espectacles de commèdia que han creat els seus alumnes. Si vols veure algun espectacle amb màscares a la nostra ciutat però no vols esperar fins el mes de juny, pots apropar-te a la Sala Fènix, el Teatre Akadèmia, La Seca/Espai Brossa, o la petita Porta4.

A més, diferents companyies espanyoles dediquen gran part de la seva activitat a crear espectacles de commèdia dell’arte, com els andalusos Teatro del Lazzi,  la companyia La Palpebra o la jove Companyia de la rosa. Els Dei Furbi, que la darrera temporada van triomfar a La Seca-Espai Brossa amb les seves personals Variacions de La Flàuta Màgica, van iniciar la seva aventura amb muntatges de comèdia de l’art.

TEATRE_BARCELONA_Alarma_nuclear_0

Aquesta nit, i en motiu del Dia Internacional de la Commèdia dell’Arte es farà una única representació de “L’ultima notte del capitano” a la Sala Fènix. Si vols conèixer aquest estil de teatre, no perdis l’ocasió! Avui és el dia… Visca la Commedia!

(Fotografies: (1) Teatro del Lazzi, (2) Cia La Palpebra)

Si encara no t’has subscrit a Teatre Barcelonapots fer-ho ara. Rebras la millor informació teatral i tots els concursos i promocions.

Escrit per
Comunicació
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!