Tot el que necessites per anar al teatre

L'ultima notte del capitano

L'ultima notte del capitano

Francesco Andreini ha arribat al final dels seus dies. Una carta al seu antic mecenes, el duc de Màntua, aviva sobtadament els records de fama i glòria d’aquest gran commediante dell’arte que es veu immers en un moment de desesperació, víctima d’un oblit injust. Andreini evoca el temps en què la seva reconeguda companyia I Gelosi triomfava, i rendeix tribut a la seva estimada companya i esposa, Isabella dei Canali Andreini, eterna enamorada de la Commedia dell’Arte de l’Europa del segle XVII.

L’obra transita, amb delicadesa, entre la comèdia i tragèdia, entre la poesia i la crua realitat. Una proposta intimista i a l’una oberta al gran públic, que ens trasllada a l’imaginari íntim i personal d’un creador. Al teatre autèntic. Una experiència que serveix com a testimoniatge de l’afany de l’ésser humà per romandre en la memòria dels seus semblants.

Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Hebert Parodi
  Hebert Parodi

  Una excel·lent introducció per als neòfits, i que agradarà als ja avesats, a aquest llenguatge escènic de màscares i la Commedia dell’Arte
  Francesco Andreini és un vell actor a qui només li queden les màscares de la seva època gloriosa, i això perquè no les ha pogut ni empenyorar. Veiem a aquest actor, arruinat, decrèpit, pidolant ajuda a un vell company de taules (que l’esquiva) i rememorant els vells temps, amb l’ajut indispensable de les màscares amb qui donava vida als personatges, entre ells, especialment, al Capitano Spavento. Tot un exercici exigent el del Felipe Cabezas, a qui veiem entregar-se físicament i anímica quan es posa la màscara i passa a ser un jove ple d’energia, bravura i vida. El personatge revifa l’actor, el suplanta.
  Tocs de comèdia per la paradoxa, de la que per sort en Francesco no és conscient, que el rellevant, el que perdura, no són els actors, sinó els personatges, immortals, a qui diferents actors reviuran durant anys…o segles.

  15/06/2016
Articles relacionats

Dia Internacional de la Commedia dell’Arte

25 febrer 2014

La Comèdia de l’art (Commèdia dell’Arte) és un gènere teatral nascut al cincueccento italià, molt popular al sud d’Europa fins a començaments del segle XIX. Característic per les màscares i […]