TEATRE AKADÈMIA

Bárbara Mestanza denuncia l’abús sexual a ‘Sucia’

Bárbara Mestanza estrena al Teatre Akadèmia una obra creada a partir de la seva experiència com a víctima d'abús sexual

Redacció

Barbara Mestanza estrenarà a partir del 17 de maig Sucia al Teatre Akadèmia, un obra escrita, dirigida i protagonitzada per ella mateixa, que relata en primera persona l’agressió sexual que va patir fa uns anys al barri de La Latina de Madrid.

L’obra, en paraules de Mestanza, sorgeix de “la necessitat de treure la merda fora i generar una cosa bonica i útil, d’explica alguna cosa que pogués ser útil a algú, encara que fos, simplement per no sentir-se sola”. “El primer que vaig pensar mentre aquell home em grapejava era que jo estava exagerant, que allò no era un abús, que els abusos no són així”, explica l’actriu.

La protagonista explica que aquesta era una ferida que tenia i que amb els anys anava empitjorant. El cúmul de sentiments reprimits va impulsar a la protagonista a crear una obra que sorgeix del desig de fer front i utilitzar el seu propi cos i veu per il·lustrar què és l’abús.

“Volia mostrar la realitat d’algú que ha patit abús perquè no es converteixi en una paraula, un número o un percentatge amb què jugar en debats polítics”

L’obra no només explica una història d’abús al detall, sinó que també explora i examina el sistema que contribueix a la creació d’agressors i víctimes. “Volia mostrar la realitat d’algú que ha patit abús perquè no es converteixi en una paraula, un número o un percentatge amb què jugar en debats polítics o discussions trivials al metro o en alguna reunió social”, va afirmar. Com a part d’un procés per intentar guarir-se del succés, l’actriu crea una obra que aborda les parts més fosques i menys conegudes de l’abús sexual i se centra en la reacció que té la societat davant d’aquestes situacions: “Per què no vas fer res?”, és la pregunta que moltes persones li feien després d’escoltar la seva experiència.

A Sucia, en què l’actriu comparteix el paper principal amb l’actor Nacho Aldeguer, busca canviar els rols per fomentar l’empatia i aconseguir una comprensió global que transcendeixi les identitats de gènere. Per fer-ho posa a l’home al lloc de la víctima per fomentar una perspectiva diferent que permeti reconèixer el poder i el dolor que poden exercir els altres. A través d’entrevistes amb experts, ofereix una visió més objectiva del abusos que permet passar de considerar-ho com a casos aïllats a entendre’ls com un problema estructural del sistema.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!