Tot el que necessites per anar al teatre

La taverna dels Bufons

La taverna dels Bufons

Quan el 23 d’abril de 1616 va morir William Shakespeare, els dos clowns de la seva companyia ja feia temps que criaven malves.
Quatre-cents anys més tard, Focus m’encarregava una comèdia on la vis còmica de dos grans actors com Joan Pera i Carles Canut s’equilibrés amb la poètica de Shakespeare, en l’aniversari de la seva mort.

Furgant entre noms i biografies de comediants anònims que van estar al seu servei, vaig topar amb els noms de William Kempe i Robert Armin. Shakespeare els considerava indispensables i escrivia personatges per a ells perquè sabien com connectar amb el gran públic. Encasellats en el rol de comediants, van abandonar la companyia Lord Chamberlain’s Men sense fer gaire soroll i, avui en dia, no se’n sap gaire cosa. Kemp i Armin no van coincidir mai en escena. Potser ni tan sols es van conèixer en vida.

Vaig considerar que els dos cèlebres comediants, aquells bufons tan populars que van contribuir en gran mesura a la glòria del gran Shakespeare, bé es mereixien una història. El fet de donar veu a dos personatges històrics com William Kempe i Robert Armin, em permetia ensenyar una cara menys amable del bard anglès en aquest any d’homenatges i glorificacions.

Podríem riure’ns de Shakespeare i de tots aquells egòlatres que arriben a tenir èxit amb l’ajuda d’uns quants lleials infeliços que, com un Vladimir i un Estragó del segle XVII, són desterrats en la ignonímia de l’oblit.

La Taverna dels Bufons és la comèdia surrealista que us presentem. Un espectacle de creació  tan apassionant com quimèric, escrit a quatre mans amb la Denise Duncan, amb qui hem aixecat un nou text shakespearià utilitzant rèpliques de totes les seves obres, cosint-les una a una, traient-les de context en benefici d’una nova història.

Un joc metateatral que s’ha anat polint artesanalment fins als darrers dies d’assajos amb la complicitat del mestre Joan Sellent, que ha traduït de zero gran part d’aquest material, i amb les grans aportacions que han fet en Joan, en Carles i el Dafnis donant vida (o mort) a aquests personatges. No voldria oblidar la magnífica banda sonora d’Els Berros de la Cort, que ens transporten a l’època del teatre elisabetià.
Serveixi, doncs, de reconeixement a tots aquelles persones anònimes que han ajudat algú  triomfar i mai ningú els ho ha agraït i també d’homenatge als comediants, raça d’actors massa sovint menystinguda.

Shakespeare coneixia prou bé les seves aptituds, i els necessitava per acostar el seu teatre a tots els públics.
Avui, en aquest embarcador ple de barrils buits, un Purgatori d’ànimes errants és l’escenari de la trobada dels dos bufons amb el poeta. Ara són els actors còmics qui el necessiten a ell. Només Shakespeare els podrà salvar de l’oblit.
¿Com podem encabir, en aquest espai, el gran desfici d’aquests dos bufons oblidats per l’amor?
Feu el que us plagui: aplaudiu o esbronqueu, que l’escenari és derrota o és trofeu.

Martí Torras Mayneris

Sinopsi:

En un purgatori de músics i comediants, Will Kemp i Robert Armin, els dos còmics de la companyia més famosa de Londres, reben la notícia de la mort de William Shakespeare.
Només ell podria salvar-los i donar-los la glòria que es mereixen si demostren la seva vàlua com a actors còmics.
Però és incert que Shakespeare arribi l’endemà, que reconegui el talent dels seus bufons, i que ells no ho esguerrin tot amb la seva actuació.

 

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Tot i que en principi no la tenia prevista, avui he anat al Romea a veure aquesta obra, amb autoria i direcció de Martí Torras Mayneris i dramatúrgia de Denise Duncan, Un espectacle de creaciò al voltant de Shakespeare i que vol ser un homenatge als clowns de la seva companyia Lord Chamberlain. El text ens parla de Kempe i Armin (Pera i Canut) que estan al purgatori i allà arriba Shakespearee (D. Balduz) fent-se passar per una altra persona però els bufons el reconeixen. És llavors quan Shakespeare vol que caiguin al parany i per a això es val de la complicitat d’uns follets (Els Berros de la Cort). El text no m’ha arribat, no sè dir exactament per què, potser aquesta barreja d’absurd i tragèdia però he optat per deixar-me portar i la veritat és que ha funcionat i he passat una molt bona estona. La interpretació tant dels dos veterans Pera i Canut com D. Balduz, fantàstiques i tot i que Pera en fa alguna de les seves, la veritat és que molt mesurat. Magnìfics així mateix Els Berros de la Cort en l’acompanyament musical amb temes medievals. Molt bona posada en escena i un encertadíssim vestuari. Recomanable i si aneu ho passareu bé.

  19/01/2017
 • M’ha agradat i hem passat una molt boma estona. En Joan Pere i en Carles Canut estan genials. Dafnis Balduf genial en el seu paper de Shakespeare, encantada de la seva expressió, uns ulls que transmeten. Els Berros amb la música fan arribar i transmeten, porten un bon fil a l’obra

  15/01/2017
 • Vaig anar a veure l’obra sense saber massa bé què m’esperava, però saber que dos grans actors com en Joan Pera i en Carles Canut eren protagonistes em donava confiança. No em van decebre, humor que ja porten a la sang i que era d’esperar, i drama que algúns espectadors no van saber entendre perquè alguns reien com si fos un altre gag. A mi em van deixar amb emocions a flor de pell, i sentint que en alguns moments ja no interpretaven els personatges, si no que era un reconeixement a les carreres teatrals d’aquests dos actors veterans.
  Em van sorprendre molt gratament en Dafnis Balduz encarnant a Sheakespeare, que va fer una molt bona interpretació. I la música dels Berros de la Cort em va fascinar!
  Trobo que és molt bona obra, però requereix una sensibilitat i disposició a l’emoció, no només a riure.

  09/01/2017
 • Molt bon show!
  Un gran espectacle. Muntantge imponent. Música en directe!
  I tres actors fantàstics. Tant si busques l’humor de Joan Pera com si no, l’espectacle et diverteix.
  Canut i Pera divertidíssims. I esplèndid Dafnis Balduz, aquest actor sembla capaç de fer bé qualsevol cosa!
  Els Berros de la cort (músics), una passada!!!

  Aneu al Romea!

  31/12/2016
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Ya llevo 2 obras fallidas del Romea! La programación de este año de momento me parece regulera!
  Esta taberna dela bufons no me ha llegado. No digo que esté mal pero me ha dejado indiferente!
  La historia de los bufones en el purgatorio y la llegada del recién Muerto Shakespeare no me ha entusiasmado! No sabría decir porque pero no me ha atrapado y no paraba de mirar el reloj para ver cuando acababa.
  Lo único bueno es el buen hacer de Joan Pera que siempre consigue sacarme una sonrisa sí o si! Jajaja

  30/12/2016
 • Magistral i brillant. he rigut molt i emocionat amb un final intens que demostra el tarannà d’aquests grans actors. Els Berros…en la seva línia….genials!!!!!

  21/12/2016
Articles relacionats
Martí Torras: ‘Gràcies a la rialla puc trencar la solemnitat d’alguns personatges’

Martí Torras: ‘Gràcies a la rialla puc trencar la solemnitat d’alguns personatges’

15 desembre 2016

Ens trobem al Teatre Lliure de Gràcia, que aquest Nadal serà la segona o la tercera casa de Martí Torras. El dramaturg de Montmeló estrena dos espectacles: La Taverna dels […]

Propostes per passar el cap d’any al teatre

Propostes per passar el cap d’any al teatre

13 desembre 2016

Aquí teniu una selecció dels espectacles amb funció especial de cap d’any per entrar al 2017 brindant al teatre: UN GRAN SHOW MÀGIC: Si algú sap de què va això […]