Tot el que necessites per anar al teatre

Serlo o no

Serlo o no

Ser-ho o no és una comèdia signada per un dels autors tràgics francesos més còmics de la seva generació Jean-Claude Grumberg, dirigida i interpretada per Josep Maria Flotats, juntament amb Arnau Puig.

SINOPSIS

Dos veïns es troben sovint al replà de l’escala. Què pot arribar a passar quan l’un descobreix per internet que l’altre és jueu?

EN PARAULES DEL DIRECTOR

Em fa molt feliç de poder oferir al públic de casa la possibilitat de descobrir Jean-Claude Grumberg, gran autor de teatre, conegut i reconegut –una trentena d’obres (cinc premis Molière, un premi César), totes estrenades amb èxit a França i arreu– però mai encara representat a l’Estat espanyol. A l’agost del 2013, Jean-Claude Grumberg, en un dinar a Saint Germain, em va oferir el text de Ser-ho o no acabat de sortir d’impremta, no arribat encara a les llibreries. A final de la tarda del mateix dia, li vaig dir entusiasmat que volia muntar l’obra i que això seria a l’octubre del 2014. Per raons que no vénen al cas, no va poder ser. Ara sí que ho és.
Ser-ho o no és una obra construïda a partir d’un pretext que consta d’unes converses entre dos veïns d’una mateixa escala, d’horitzons, coneixements i creences antagònics. I en el curs d’aquestes converses, hi palpita d’una manera subjacent el tema de la identitat, com el verb del títol ja indica: la identitat col·lectiva i sobretot la personal. Tema recurrent en tota l’obra de Jean-Claude Grumberg, que –ancorada en la immediata actualitat– evoca sempre la memòria històrica per discernir la violència o l’absurd del present. Teatre polític en clau de comèdia. Tal com veiem en la tendència de la dramatúrgia actual: tornar a escriure obres no ja sobre la política, sinó directament sobre els polítics amb noms i cognoms, com tan encertadament remarca Justo Barranco en un article de La Vanguardia del passat 27 de febrer.
En l’obra de Jean-Claude Grumberg, de la mateixa manera que la pintura figurativa actual ha après molt de la pintura abstracta, Ser-ho o no és una obra que ha après molt del teatre de l’absurd i l’ha superat després d’haver-se enriquit de la seva experiència. Jean-Claude Grumberg, per mitjà d’un diàleg incisiu entre els dos personatges i a través d’un humor irresistible i intel·ligentíssim, ens porta a interrogar-nos sobre els temes més importants de la condició humana: el compromís ètic, social i moral amb un mateix, amb propis i estranys, amb la llengua, la cultura, la història. D’on som? Qui som? Què som?
Josep Maria Flotats

Video

Fotos

Serlo o noSerlo o noSerlo o no

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

 • 12345

  Victòria Oliveros Layola

  Ha estat una gran descuberta per a mí ja que anava a veure l’obra amb un cert recel. L’obra aborda el tema del judaisme amb l’estil propi de l’autor – el francès Jean-Claude Grumberg -: un punt tràgic però alhora divertit, buscant sempre la part còmica de les coses sèries. Es tracta de dos veïns que coincideixen a l’escala del seu immoble i que conversen sobre el fet de ser jueu… o de no ser-ho. Una excusa per parlar de la diferència, dels prejudicis i de la llibertat a l’hora d’escollir què es vol ser a la vida, lluny de religions o de dogmes establerts. Un text enginyós, divertit i amb molt sentit de l’humor que ens ha fet riure fins hi tot de situacions i fets molt seriosos. Llàstima, però, que el diàleg sigui a estones desigual donada la diferència intel·lectual tan abismal que hi ha entre els dos personatges, un jueu erudit i un home inculte, impulsiu i irracional, fent que la possible batalla dialèctica es converteixi més aviat en una classe per a nens. Josep Maria Flotats amb els seus 78 anys, et pot o no agradar, però cal reconèixer que es lliura en escena com si aquesta funció hagués de ser la última.

  16/07/2017

 • 12345

  Josep M. Badia

  Ser-ho o no d Flotats m’ha semblat tendenciós i condescendent. No té debat, només discurs alliçonador a un oponent intelectualment impedit. Quina presa de pèl !

  01/06/2016

 • 12345

  JOSEP OLIVA SASÉ

  Amb aquesta obra del francès Jean Claude Grumberg ha tornat Flotats al Lliure després de molts anys absent de l’escenari. El text és un atac als judicis anticipats sobre la identitat col·lectiva i personal. Tot transcorre en una escala on dos veïns que es troben assíduament conversen sobre temes molt actuals i seriosos amb un llenguatge en clau d’humor àcid. Considero que no és el text adequat per al retorn de Flotats ja que el personatge no precisa de la força a la qual ell ens tenia acostumats. Arnau Puig fa una interpretació molt correcta. La veritat és que he posat tota l’obstinació però no he aconseguit connectar. I finalment comentar que els deu minuts finals de monòleg de Flotats m’han sobrat,ja que sembla estan fets amb l’única fi de demostrar que és ell qui talla el bacallà. No us puc recomanar que aneu als que no tingueu l’entrada ja que segons indica un cartell estan exhaurides per a totes les funcions, encara que després d’haver-ho vist tampoc ho faria.

  04/11/2015

Articles relacionats

Flotats porta la qüestió jueva al Lliure de Gràcia

Flotats porta la qüestió jueva al Lliure de Gràcia

26 octubre 2015

Dos veïns, un replà i una pregunta: Ets jueu? Josep Maria Flotats torna al Lliure de Gràcia amb una comèdia de Jean-Claude Grumberg que aborda la identitat, la tolerància i el dret a la diferència. Ser-ho o no (per acabar amb la qüestió jueva) estarà en cartell del 28 d’octubre al 6 de desembre.

Llegir més... n