Tot el que necessites per anar al teatre

Mar de fons

Mar de fons

La companyia degana del teatre balear, Iguana Teatre, i el Teatre Principal de Palma porten a escena Mar de fons, la història de la repressió feixista a Mallorca, un dels territoris més immediatament castigats per l’alçament franquista del juliol del 1936. Teatre testimonial dirigit per Pere Fullana.

Dades útils

17/03 col·loqui amb la companyia després de la funció

Video
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • elvira franch

  «Mar de fons» (Història oculta del desembarcament). La història del cop d’estat del 1936 i totes les seves conseqüències; amb tots els horrors viscuts a Mallorca, fins a arribar a la mort del «generalisimo». Una obra de la Companyia mallorquina Iguana Teatre, dirigida per Pere Fullana que juntament amb Jaume Miró, Carme Planells i Aina Salom, han creat un text a partir de testimonis i vivències dels que van viure els bombardejos a les forces republicanes a les illes i a les costes de llevant, també de la repressió política que van patir una vegada retirades les tropes; una repressió que segons el mateix director, va tenir unes seqüeles brutals de llarg termini: de por, de silenci i comportament social que encara perduren avui dia. Uns relats que han estat amagats més de vuitanta anys, i que moltes famílies de les illes han silenciat i han volgut oblidar, per no causar més patiment del que havien sofert.
  Un espectacle, que he de confessar que em va trasbalsar molt. Es va a-oderar de mi una gran tristesa, una tristesa incontrolable i alhora un agraïment de saber aquestes històries, una gratitud del fet que a poc a poc es vagin sabent aquests successos tan brutals que van passar els nostres pares i avis, i que d’alguna manera ajudin a recuperar la seva dignitat i valentia.
  No puc deixar de mencionar les grans interpretacions dels sis actors. Sis actors que interpreten a quasi seixanta personatges, tots ells amb una càrrega dramàtica al límit, que fan posar la pell de gallina, o també, algunes vegades, amb una vessant més còmica, però sempre fent crítica dels abusos de força dels guanyadors.
  Una altra part fonamental de l’espectacle és la música en directe, creada en bona part per aquesta obra i en altres amb melodies conegudes que ens transporta a una època determinada; i que moltes vegades és també interpretada pels actors de la companyia.
  Una obra que s’ha representat pocs dies i que potser no ha tingut el ressò que es mereix, ja que considero que l’hauria de veure la major part de la nostra societat.

  28/03/2019
 • Victòria Oliveros Layola
  Victòria Oliveros Layola

  Sis actors magnífics donen vida a 57 personatges – la majoria reals – al llarg de les 17 escenes i subescenes que es van desplegant sobre l’escenari al llarg de prop de 110 minuts, amb grans, molt grans interpretacions fen gala d’una enorme versatilitat en el canvi de registre que implica el canvi instantani de personatge. Una proposta magnífica, un gran espectacle teatral on s’intercalen moments festius que amb la música i les veus en directe permeten apaivagar els sentiments, i temperar les emocions que les colpidores escenes prèvies han despertat en tots nosaltres. Una reflexió punyent de foscos temps passats que esperem no tornin mai més, malgrat que sembla pretenen tornar, amanits amb espurnes d’humor. https://gaudintdelteatre.wordpress.com/2019/03/22/mar-de-fonshistoria-oculta-del-desembarcament/

  24/03/2019