Tot el que necessites per anar al teatre

Les males persones

Les males persones

La companyia Parking Shakespeare ha optat per adaptar l’obra d’un autor de qui s’ha dit que és el “Shakespeare alemany”, Friedrich Shiller. Escrita al segle XIX, els personatges principals del drama són Franz i Karl Moor, fills d’un vell terratinent. Karl esdevé cap d’una banda de lladres, però és Franz el veritable malfactor que Schiller contraposa a Karl, el proscrit que es rebel·la contra les injustícies.

En una versió molt lliure de Carles Mallol, l’espectador hi reconeixerà els personatges i algunes de les situacions, però el dramaturg ha simplificat la trama per fixar-se en un dels temes centrals: el mal intrínsec en l’ésser humà.

Karl es troba immers en una lluita que no és clarament la seva i buscarà forces d’on pugui per convertir-se en un bandit, en un terrorista, en un home que pot canviar el món, malgrat mai no hagués dit que ho faria. Però està clar que no s’hi sent còmode, que sap que hauria de lluitar amb dents i ungles però que segurament no les té prou afilades. I en el seu camí cap a la revolució, s’ajunta amb certs individus que entenen aquesta lluita de maneres molt diferents i per tant la cosa tampoc no acaba de quallar. I és que la revolució, està clar, no és una opció fàcil i més d’un es pot rendir pel camí.

El seu germà Franz, fins i tot, que no té por d’erigir-se com un destructor implacable, sense moral, sense fre, s’acaba adonant que sota la seva cuirassa també hi ha un cor que el fa dubtar, que el fa estimar, cosa que no s’esperava, cosa que el fa feble. Potser només en l’amor d’una dona, en Amàlia, hi ha la llavor d’una veritable evolució, d’un veritable canvi. Allò pel que realment et compromets és de totes totes el germen de la lluita aferrissada. Ningú s’hi deixarà la pell, si no creu fermament que les dificultats del camí valen la pena.

Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • ignasi tomás lopez-doriga
  ignasi tomás lopez-doriga

  La nostra valoració

  https://culturayalgomas.wordpress.com/2016/09/26/les-males-persones-el-clasico-de-schiller-en-el-malda/

  26/09/2016
 • Josep Oliva Sasé

  Ahir al Maldà vaig poder veure aquesta obra, una versió lliure d’Els Bandits de Schilller adaptada per Carlos Mallol i que alhora dirigeix. Ens parla de la història de Karl a qui els plans poc honestos del seu germà Franz, el porta a una lluita en la qual realment no se sent identificat i on afloren tota mena de sentiments, amor, odi, gelosia i enveges. Gairebé sense atrezzo, només una butaca, un tocadiscs i unes originals llums de peu aconsegueixen una magnífica posada en escena. Són noranta minuts intensos on la companyia Parking Shakespeare una vegada mes, es deixen la pell. Considero injust destacar a ningú perquè com ja és habitual en ells fan un treball grupal fantàstic. Si encara us queda el bon record de Les alegres casades d’aquest estiu, aquesta no us deixarà indiferents. Fins al dia 29.

  11/09/2016
Articles relacionats
Parking Shakespeare porta al centre cívic ‘Les males persones’ de Schiller

Parking Shakespeare porta al centre cívic ‘Les males persones’ de Schiller

19 gener 2016

La sala d’exposicions del Centre Cívic Parc Sandaru és l’escenari escollit per la companyia Parking Shakespeare per representar la seva nova proposta d’hivern, una versió de Carles Mallol d’Els Bandits […]