Tot el que necessites per anar al teatre

L'empaperat groc

L'empaperat groc

L’empaperat groc és un espectacle protagonitzat per Roser Batalla a partir del relat de Charlotte Gilman Perkins.

Lempaperat groc (“The Yellow Wallpaper”) és un relat curt de l’escriptora nord-americana Charlotte Perkins Gilman, i està considerat una de les peces clau de la literatura nord-americana del segle XIX, així com punta de llança de la imminent literatura feminista i sufragista de la seva època i un dels relats més influents d’aquest corrent literari en els segles XIX i XX. Publicat per primera vegada al 1892, Lempaperat groc també és considerat una de les obres mestres de la literatura gòtica, tal i com ho refereix H. P. Lovecraft en un dels seus assajos: “Lempaperat groc aconsegueix un nivell de clàssic al traçar subtilment la bogeria d’una dona que viu en una terrorífica habitació empaperada” (L‘horror sobrenatural a la literatura, 1927).

De caire autobiogràfic, el relat ens narra en primera persona la història d’una dona anònima que, poc després de ser mare, sembla patir una depressió durant la seva reclusió en una casa de camp. Un àcid reflex del menysteniment de la dona dins la societat victoriana que va tornant-se en una terrorífica història de follia i fantasmes en un sufocant i etern estiu.

A partir d’una nova traducció, revisió i dramatúrgia del text original, presentem aquest monòleg recolzant-nos en projeccions que acompanyen la protagonista en el seu procés de descens a la follia. Aquesta posada en escena de Lempaperat groc és una proposta de l’actriu, traductora i directora Roser Batalla, i del director i autor Xavier Quero -G3 Teatre-, que ha volgut fer una relectura i reescriptura d’aquest clàssic literari afegint-hi a l’horror una capa d’humor àcid. A ells s’uneix, com a codirector, l’actor i autor Frank Capdet.

Video
Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
Sigues el primer en deixar la teva valoració
Articles relacionats
Roser Batalla guardonada amb el Premi Memorial Margarida Xirgu

Roser Batalla guardonada amb el Premi Memorial Margarida Xirgu

20 juliol 2021

L’actriu Roser Batalla ha estat guardonada amb el Premi Margarida Xirgu per la seva interpretació a L’empaperat groc, un muntatge dirigit per Xavier Quero i Frank Capdet que ha fet […]

Roser Batalla protagonitza un dels relats feministes més influents XX

Roser Batalla protagonitza un dels relats feministes més influents XX

30 novembre 2020

L’actriu Roser Batalla protagonitzarà a partir del 5 de novembre L’empaperat groc (The Yellow Wallpaper) a la Sala Versus Glòries. El text compta amb una nova traducció de Xavier Quero […]