Tot el que necessites per anar al teatre

L’assaig. Històrie(s) del teatre (I)

L’assaig. Històrie(s) del teatre (I)

Un director i una companyia que fa quinze anys que traslladen a l’escenari la violència i els esdeveniments traumàtics presenten una peça que pren la forma d’un joc de crims al·legòric. Obren així un cicle de produccions amb el teatre com a tema.

Amb Hate radio (Grec 2013) i amb The Civil Wars (Grec 2015), el director suís Milo Rau i el seu International Institute of Political Murder ja van oferir a Barcelona dues bones mostres del seu teatre documental, que posa l’accent en episodis especialment violents de la història de la humanitat (el genocidi ruandès del 1994, el terrorisme que sacseja la vella Europa…) i investiga la manera de dur-los a l’escenari. Ho segueix fent, de fet, en aquesta nova proposta, en la qual s’acosta a la tragèdia mitjançant una mena de joc criminològic i es pregunta què origina un crim, quin grau de culpabilitat té el col·lectiu en un acte criminal i quin paper hi duen a terme els espectadors…  Pèrdua i dolor, mentida i veritat, crueltat i terror… Sis actors professionals i aficionats s’endinsen en les zones més fosques de la vida i del teatre i porten a escena un crim brutal, en un muntatge que es vol erigir en manifest per a un teatre democràtic basat en la realitat.

Com ja diu el títol, The Repetition. Histoire(s) du théâtre (I) constitueix el primer lliurament d’un seguit de muntatges sobre la història del teatre, una de les formes artístiques més antigues que ha produït la humanitat.

Una producció de l’International Institute of Political Murder (IIPM), Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles.

Amb el suport de Hauptstadtkulturfonds Berlin et Pro Helvetia.

Coproduït per Kunstenfestivaldesarts, NTGent, Théâtre Vidy-Lausanne, Théâtre Nanterre-Amandiers, Tandem Scène Nationale Arras Douai, Schaubühne am Lehniner Platz Berlin, Théâtre de Liège, Münchner Kammerspiele, Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt a. M., Theater Chur, Gessnerallee Zürich, Romaeuropa Festival.

Amb la contribució de l’ESACT Liège.

Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
  • Penúltim espectacle d’aquest Grec que ahir vaig poder gaudir i no us podeu imaginar quant i que per a mi és el quart 5 * d’aquest any. Milo Rau i International Institute of Political Murder ens porten aquesta obra de teatre documental que igual que els seus anteriors treballs, a partir de fets violents i en aquesta ocasió es tracta d’un brutal assassinat homòfob que va tenir lloc a Lieja i del qual es fa una reconstrucció amb imatges aterridores i sense censura per reflexionar al perquè s’origina un crim que no estava premeditat i quin és el paper dels espectadors. La tècnica que utilitza i que aquest any hem pogut veure en altres espectacles compta amb sis actors en escena que gravats a temps real, l’espectador segueix a través d’un audiovisual i que en alguns moments barreja amb escenes pregravades, com és el cas de la discoteca, amb un treball mil·limetrat. Una escenografia fosca, com requereix el tema amb cotxe inclòs i un treball excepcional de les dues actrius i quatre actors, que almenys a mi em van tenir des del minut un aferrat a la butaca i gairebé sense parpellejar. Aquest cop el traductor situat sota la pantalla es llegia perfectament. Avui última oportunitat per veure-ho i si us agrada aquest tipus de teatre no us la perdeu, és BRUTAL.

    30/07/2018
  • Una peça més de teatre documental de Milo Rau, sempre interessant.

    30/07/2018