Tot el que necessites per anar al teatre

L'amic retrobat

L'amic retrobat

Joan Arqué dirigeix L’amic retrobat basada en la cèlebre novel·la de Fred Uhlman sobre l’amistat de dos enemics en temps de guerra. Firma la dramaturgia Josep M. Miró. A escena Quim Àvila, Joan Amargós i Jordi Martínez.

Sinopsi

L’amic retrobat de Fred Uhlman relata a través de la veu d’un home adult, Hans Schwarz, fill d’una família jueva, la pròpia història d’amistat de fa més de tres dècades amb Konradin Von Hohenfels, fill d’una família aristocràtica de Suàbia. Els nois es coneixen al Karl Alexander Gymnasium d’Stuttgart, l’escola més famosa de Württemberg, i inicien una intensa relació en què comparteixen i conflueixen coneixement, idees, preocupacions i també contradiccions. Inicialment l’amistat es configura al marge de l’enfrontament polític del país però, mica a mica, es veurà enterbolida pels convulsos esdeveniments i la pujada de tensió que es viu a Alemanya a partir de 1933 amb l’ascens del nazisme i l’antisemitisme. Els dos nois no poden viure al marge de les circumstàncies externes que començaran a notar en les seves respectives famílies i que també s’inocularà en la seva amistat provocant la separació definitiva de les seves vides.

El dramaturg Josep Maria Miró ha adaptat aquesta coneguda novel·la de Fred Uhlman, amb clares referències autobiogràfiques de l’autor alemany resident a Anglaterra. En aquesta versió, el relat se centra en tres personatges: Hans adult, Hans jove i Konradin jove.

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Victòria Oliveros Layola

  L’obra comença a través del relat de Hans Schwarz, trenta anys més gran de quan van passar els fets. Schwarz ens explica el moment en què es van conèixer tots dos amics; justament en aquell moment en el que el nazisme començava a guanyar força a Alemanya, La serietat de l’Hans adult enfront de l’espontaneïtat dels joves fa avançar el relat, fins que vam començar a olorar (i en això no podem evitar els nostres referents sobre el nazisme, i el saber com va acabar tot) la tragèdia que s’acosta, i especialment com la condició de jueu es converteix per Hans en una càrrega i en un perill davant els seus veïns i amics de sempre. El magnífic final de l’obra és molt emotiu i del tot sorprenent. https://gaudintdelteatre.wordpress.com/2019/12/07/lamic-retrobat/

  15/12/2019
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Cuando vas al teatro a ver lo que ponen y te encuentras con una historia dura y emotiva sobre la amistad/amor durante el inicio de la Segunda Guerra Mundial.
  La historia de Hans y Konradin, de su amistad, de su amor, de su admiración mutua. Y de cómo el nazismo los separó.
  Buffff… obra dura y con un final que me ha dejado para el arrastre…
  Magnífica interpretación de los actores más jóvenes Quim Àvila y Joan Amargós.
  En cambio Jordi Martínez ha tropezado alguna vez con el texto (pero hoy es día de estreno. Le quedan días de rodaje para perfeccionar)
  Una bonita historia que pasa volando en hora y media. Muy recomendable!

  07/12/2019
Articles relacionats
‘L’amic retrobat’ arriba al TNC de la mà de Jordi Martínez, Quim Àvila i Joan Amargós

‘L’amic retrobat’ arriba al TNC de la mà de Jordi Martínez, Quim Àvila i Joan Amargós

2 desembre 2019

L’amic retrobat és una obra de Fred Uhlman amb adaptació i dramatúrgia de Josep Maria Miró, i direcció de Joan Arqué. Protagonitzada per Jordi Martínez, Quim Àvila i Joan Amargós, l’espectacle és […]