Tot el que necessites per anar al teatre

La niña gorda

La niña gorda

La niña gorda, de Jordi Oriol a partir del text de Santiago Rusiñol, dirigida per Xavier Albertí

Celebrada com una de les millors novel·les catalanes de la primera meitat del segle xx, La ‘Niña Gorda’ fa una àcida paròdia de La Ben Plantada d’Eugeni d’Ors. Amb aquesta obra, Rusiñol s’enfronta cruament a l’idealisme noucentista, que pretenia posar les bases d’un nou Estat sense tenir en compte les misèries amb què malvivia una gran part de la societat catalana.

Sinopsi

Filla d’un lliurepensador alcohòlic i amb una educació sentimental a base d’exaltats fulletons sentimentals, la niña gorda és una càndida criatura que acabarà sent exhibida com una atracció de circ per la magnitud de les seves carns, rodejada per un món sòrdid que alimenta contínuament la seva ingenuïtat per obtenir-ne un rendiment econòmic.

Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Victòria Oliveros Layola
  Victòria Oliveros Layola

  Que no se m’entortolligui la paraula per agrair la fantàstica estona que hem passat veient aquest muntatge amb una gran interpretació de Jordi Oriol que amb un magistral domini de la narratòria, dota el text de vida pròpia. Assegut, aixecat, tirat per terra, amagat… així narra la historia aconseguint cridar la nostra atenció i tenint-nos enganxats durant una hora. A mi m’ha agradat molt. La ressenya completa a https://gaudintdelteatre.wordpress.com/2019/01/04/la-nina-gorda/

  04/01/2019
 • Josep Oliva Sasé

  Avui a la Sala Tallers del TNC he estat veient aquest monòleg basat en la novel·la de Santiago Rusiñol i que dirigeix ​​Xavier Albertí. Ens parla d’una nena que ja en néixer pesava set quilos i conforme es feia més gran el seu cos s’anava engrandint i deformant. Amb l’arribada d’un domador amic dels pares decideixen muntar una caseta de fira i que aquest s’encarregui de mostrar-la al públic com un fenomen. Una crítica a la crueltat amb la qual es tracta els que són “diferents”. El començament m’ha semblat atraient però a mesura que avançava cada vegada es em feia menys interessant el que escoltava fins arribar a fer-se pesada i avorrida. Amb això no vull desmerèixer la interpretació de Jordi Oriol que m’ha semblat correcta i valent perquè memoritzar aquest text sense pausa durant 60 minuts és encomiable. Un espai escènic nu i com a únic element una banqueta i una pianola que surt en tres ocasions per tocar dues peces de Clarà i una de Wagner. Com ja he dit he sortit força decebut, potser no era el meu dia.

  23/12/2018
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO

  Un monólogo sobre el poder patriarcal sobre la mujer. En este caso sobre una niña. Una niña que nace ya con sobrepeso y a medida que va creciendo su tamaño se vuelve colosal.
  Sus padres para sufragar gastos deciden mostrar a la niña en un circo. Como una atracción de feria. Pero esto sólo será el principio de la desgraciada vida de la niña gorda.

  Personalmente el monólogo se me ha hecho un poco pesado a pesar del buen hacer de Jordi Oriol y de la maravillosa sorpresa que ha sido el piano.
  Pienso que la obra hubiera ganado enteros interpretándola como una obra de teatro en lugar de comonun monólogo del texto de Rusinyol.

  20/12/2018
Articles relacionats
‘Troia, una veritable odissea!’ i ‘La niña gorda’, dos propostes del TNC per les dates nadalenques

‘Troia, una veritable odissea!’ i ‘La niña gorda’, dos propostes del TNC per les dates nadalenques

6 desembre 2018

El Teatre Nacional de Catalunya ha presentat dos dels espectacles que, juntament amb Alba (obra de la qual us vam parlar en aquest article), es podran veure als seus escenaris […]