‘Troia, una veritable odissea!’ i ‘La niña gorda’, dos propostes del TNC per les dates nadalenques

Redacció

El Teatre Nacional de Catalunya ha presentat dos dels espectacles que, juntament amb Alba (obra de la qual us vam parlar en aquest article), es podran veure als seus escenaris durant les dates nadalenques. Es tracta de Troia, una veritable odissea! i La niña gorda.

Troia, una veritable odissea! és una proposta de Cor de Teatre amb direcció de David Costa i Joan Maria Segura i Bernadas que es podrà veure  a la Sala Gran. Es tracta d’un espectacle inspirat en La Ilíada i L’Odissea en què trenta intèrprets ens faran viatjar amb les seves veus per alguns dels episodis més representatius i emocionants d’aquests dos poemes èpics fundacionals de la cultura europea. Viurem en directe la famosa Guerra de Troia i les aventures d’Ulisses de retorn a Ítaca.

Aquesta odissea musical és alhora un recorregut a cappella a través de grans cors de la història de la música, amb peces de Purcell, Bach, Händel, Mozart, Verdi o Wagner. La peça promet mostrar-nos La Ilíada i L’Odissea com mai ens les han explicat abans. És un espectacle sense text i per a tots els públics i també una fusió escènica i musical potent, expressiva i molt plàstica des de la mirada de Cor de Teatre.

Per la seva banda, La niña gorda és un espectacle basat en una de les millors novel·les de la literatura catalana que, per primera vegada, és adaptada al teatre. Un text de Santiago Rusiñol dirigit per Xavier Albertí adaptat i protagonitzat per Jordi Oriol que es representarà a la Sala Tallers.

Celebrada novel·la de la primera meitat del segle XX, La niña gorda fa una àcida paròdia de La ben plantada d’Eugeni d’Ors. Amb aquesta obra, Rusiñol s’enfronta cruament a l’idealisme noucentista, que pretenia posar les bases d’un nou Estat sense tenir en compte les misèries amb què malvivia una gran part de la societat catalana.

La proposta explica la història de la filla d’un lliurepensador alcohòlic i amb una educació sentimental a base d’exaltats fulletons sentimentals. L’anomenada niña gorda és una càndida criatura que acabarà sent exhibida com una atracció de circ per la magnitud de les seves carns, rodejada per un món sòrdid que alimenta contínuament la seva ingenuïtat per obtenir-ne un rendiment econòmic.

Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!