Tot el que necessites per anar al teatre

Cartellera /

Iaia, memòria històrica

Iaia, memòria històrica

Com som de resistents els humans, així ho demostren aquestes dones que encara viuen, desprès de gairebé un segle d’existència. Les dones que van viure la il•lusió d’un estat Republicà, que en poc temps es va convertir en una guerra civil, on amics, germans i cosins es barallaven entre sí. Una guerra on l’horror, la repressió i l’infortuni acaben guanyant. Una postguerra marcada per la fam, la por i la incultura. I finalment una vellesa en solitud o en una residència amb una pensió mísera. Amb ganes d’acabar la vida perquè ja no es vol donar més feina als fills.

Elles allà consumint-se a poc a poc, vivint hores, dies i mesos eterns, sense adonar-se que els nets, l’escolten i n’aprenen coses per un cordó umbilical invisible. Un dia els nets s’aixequen contents perquè poden dir: avui la meva àvia ha fet cent anys!

Video

Fotos

Iaia, memòria històricaIaia, memòria històrica

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

 • 12345

  JOSEP OLIVA SASÉ

  Ahir vaig fer doblet i en sortir de l’Âtic22 em vaig acostar a la Fènix que està a 200 metres per veure aquesta obra que en anteriors ocasions no vaig poder fer. Escrita, dirigida i alhora interpretada per Alba Valldaura, ens fa arribar un homenatge / record a la seva àvia de 96 anys i que viu en una residència tot fent un repàs de la seva vida i les seves vivències. Asseguda en un balancí va desgranat records de la seva joventut, el seu pare una persona dictatorial que pegava a la seva mare i que representa tallant amb menyspreu una poma, l’inici de la guerra civil vestida de miliciana i amb el discurs de La Pasionaria i unes magnífiques ombres xineses, les seves noces amb un llençol blanc, quan anava amb el seu marit a ballar i més … No recordo si he vist a aquesta actriu en alguna altra ocasió però us asseguro que m’ha fascinat. Posar-se en la pell d’una dona gran amb la dificultat gestual que comporta i els constants canvis de rol i registre de veu i que els desenvolupa de forma magistral. Per posar un però, em van sobrar tants refranys i que a causa de la fràgil memòria de la iaia, es van repetint. 100% recomanable, cal veure-ho si no ho heu fet i fins al dia 29 hi sou a temps.

  16/01/2017

 • 12345

  Victòria Oliveros Layola

  Un magnífic treball artesanal fet des de la passió pel Teatre, un treball complet de creació, de direcció i d’interpretació realitzat per una única persona… l Alba Valldaura Pascual. El millor del muntatge pèro és la transformació de l’actriu en la seva àvia, amb la gestualitat, les paraules i la cadència justes. Com a crítica dir que a l’espectacle potser caldria dotar-lo d’una línia argumental més sòlida i d’alguns detalls que ens permetessin tancar-lo de forma més rodona, ja que al final tot queda en una sèrie de records dispersos que junts no acaben de quallar del tot.

  22/01/2017

 • 12345

  Hebert

  L’Alba Valldaura ens ofereix una interpretació memorable. La transformació física en una iaia molt, molt gran és impressionant: tics, parla, la mirada!, veu, entonació, pauses, moviments… No només això sinó que a més abandona i recupera el personatge de forma immediata.
  La història no té inici ni final. És la vida d’una iaia explicada per ella mateixa, mitjançant records disseminats, amb una naturalitat brutal. Una vida com tantes però no per això menys singular: la guerra civil, el festeig, la repressió, l’exili, la gana, la presó, l’alegria del primer amor, la tristesa de la pèrdua, la violència domèstica…
  La iaia explica els ses records i a estones els veiem amb cançons, teatre gestual, d’ombres, d’objectes…. Potser tants llenguatges acaben fent de menys la interpretació de l’Alba (a mi personalment, m’hagués encantat que tota l’obra fos la narració de la iaia, real, inconnexa, tendra, una mica infantil…).
  Com diu la iaia, podem passar pàgina del passat, però primer cal llegir-lo. No hi ha grans discursos polítics, tret d’algun referent històric recreat; el dia a dia que explica és eloqüent per si sol com a denúncia i recordatori de què va suportar tanta gent.
  I a tot això, rius. I segur que algú plora. Ho té tot.

  06/02/2017

Deixa la teva valoració

Has d'estar registrat per poder deixar la teva opinió. Pots registrar-te aquí, o pots entrar a continuació:

Articles relacionats

5 obres per la memòria històrica

5 obres per la memòria històrica

16 gener 2017

CICATRIUS, TEATRE CONTRA LA BARBÀRIE NAZI Exquis Teatre presenta el cicle Cicatrius amb l’objectiu d‘impedir que s’oblidi un dels episodis més negres de la història d’Europa: l’Holocaust i el genocidi […]

Llegir més...tb