Tot el que necessites per anar al teatre

El apellido comienza conmigo

El apellido comienza conmigo

El apellido Comienza conmigo és una obra de Chaska Mori, amb la col·laboració de Luisa Pardo i Gabino Rodríguez, membres del reconegut grup mexicà Lagartijas tiradas al Sol. Es va realitzar en diversos períodes de laboratori a Lima i a Mèxic.

Chaska Mori és una dramaturga, directora, guionista i productora de documentals que un dia va començar a filmar una història desconeguda sobre la seva família paterna. El rodatge que estava realitzant l’autora va quedar interromput quan uns traficants de terres li van envair el terreny que s’havia comprat amb l’herència del seu pare i va haver d’iniciar un llarg procés judicial. La història va donar lloc a un muntatge teatral.

L’obra utilitza una història personal que permet il·luminar aspectes d’una realitat com la peruana. S’exposa públicament els estrets vincles entre la legalitat, la il·legalitat i la injustícia.

Com parlar d’una història que és la nostra i no ho és a el mateix temps? Com reaccionar davant l’envestida d’una realitat que creiem no només aliena, sinó llunyana? Com parlar d’alguna cosa que va passar per sobre nostre com una piconadora, que ens va colpejar ia més ens va deixar en fallida? Com parlar de les profundes desigualtats i injustícies d’un país llatinoamericà? Com ens expliquem la nostra història?

Sinopsi

Una dona torna al Perú, el seu país, després de la mort del seu pare i, amb l’herència que li ha deixat, decideix comprar-se un terreny als afores de Lima per construir-se una casa. Però, abans que pugui ocupar el solar, uns traficants de terres ho envaeixen, de manera que es veurà obligada a emprendre un procés judicial. No sospita que haurà d’enfrontar-se a un sistema en el qual impera la llei del més fort. L’experiència, i també el descobriment d’uns fets que fan que trontolli el que sap de la seva família, acabaran per transformar-la profundament.

Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Mercedes Fernandez Botello

  Me ha encantado como empieza contando una historia que parece va a ser el argumento de la obra, para desembocar, por accidente, en un descubrimiento sobre su familia. Grandisima Chaska Mori y grandisima la esceneografia, que adquiere tanto protagonismo como Chaska. Muy recomendable

  18/05/2021
 • Mar Nigro

  Me encantado esta propuesta de teatro Documental, Es una realidad del Perú pero que podría pasara aquí, también demuestra que la realidad supera la ficción.
  Es una pieza imprescindible para todos los amantes de los documentales:)

  13/05/2021