Xavier Albertí modernitza ‘El gran mercado del mundo’ al TNC

Redacció

El director el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Xavier Albertí, proposa “redescobrir els actes sacramentals amb una mirada contemporània” a El gran mercado del mundo, obra en la qual Calderón de la Barca “va anticipar la imposició de les doctrines del mercat, molt abans que el capitalisme es tornés una religió”. Albertí porta aquesta obra del segle XVII als nostres dies “des del respecte escrupolós al text i una síntesi escènica allunyada de l’obscurantisme on ha estat encasellada”, ha explicat durant la presentació de l’espectacle teatral. De fet, el director català es col·loca en l’altre extrem i situa l’obra en una colorista fira d’atraccions, on sona “música clàssica, però també cuplets i ritmes cabareters nascuts al Paral·lel”.

“Crec que tenim la responsabilitat de ferf valdre els actes sacramentals, reivindicar la seva riquesa filosòfica i treure’ls de l’espessa boira amb fragància eucarística en la qual han estat amagats”, ha assenyalat Albertí. El gran mercado del mundo, que es podrà veure a la Sala Gran del TNC del 15 de maig al 22 de juny, és una ambiciosa coproducció del teatre públic i de la Compañía Nacional de Teatro Clásico (CNTC), que compta amb un equip format per 14 actors amb trajectòries molt diferents, des dels intèrprets especialitzats en el Segle d’Or espanyol fins als forjats al cabaret, la dansa o la música clàssica. Així, per exemple, el contratenor Jordi Domènech dóna vida al personatge de l’Heretgia i el ballarí Roberto G. Alonso és la Lascívia, a més d’assessor de moviment.

“Tots els intèrprets ballen molt bé”, ha dit G. Alonso, que no ha volgut revelar més detalls però ha donat a entendre que l’obra té més ball i música de l’habitual en els muntatges tradicionals de les actuacions sacramentals. Albertí s’ha inspirat en la Commedia dell’art i el cabaret perquè entén les actuacions sacramentals “com una gran festa teatral dirigida a un espectre amplíssim de la societat, com la tragèdia grega o les revistes musicals del Paral·lel de Barcelona o de la Gran Via madrilenya”.

Silvia Marsó, que interpreta la Culpa, reconeix que qui es quedi amb ella acabarà en l’infern, “però potser l’infern és més interessant que el cel”, ha apuntat. Completen el repartiment intèrprets de llarga trajectòria, com Oriol Genís, Mont Plans, Cristina Arias, Alejandro Bordanove, Antoni Comas, Elvira Cuadrupani, Jorge Merino, Aina Sánchez o David Soto.

“L’acte sacramental no és una peça arqueològica, sinó una sèrie d’obres d’una gran profunditat filosòfica que ens transporten a l’essència d’una tradició de la qual no podem prescindir”, ha conclòs el director.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!