Teatre per a tothom. Arrenca la tercera edició del Simbiòtic Festival

Redacció TeatreBarcelona

La tercera edició del Simbiòtic Festival es celebrarà del 30 de novembre al 2 de desembre al Teatre Lliure de Montjuïc de Barcelona. Es tracta d’un festival únic a la ciutat, que té per objectiu promoure la inclusió del col·lectiu de persones amb diversitat funcional als teatres ja des de la seva pròpia gestació. La programació del Festival inclou la presentació d’espectacles en un format totalment accessible, i també xerrades i formacions relacionades amb la temàtica.

Sota el lema d’aquesta edició ‘Escenaris ocults’, defensa que l’accés a l’art i la cultura són un dret universal i que, per tant, les arts escèniques han de poder ser gaudides per qualsevol persona independentment de la seva condició física o mental. També, posa de manifest la necessitat de fer accessibles les creacions artístiques i els espais d’exhibició, alhora que aposta per la inclusió dels col·lectius amb diversitat sensorial en la vida artística i cultural de la ciutat.

Els espectacles programats en aquesta edició del Festival són Màtria, un treball sobre la memòria familiar i col·lectiva de l’artista Carla Rovira, La nena dels pardals, espectacle familiar poètic i emocionant sobre els petits herois quotidians de Teatre al Detall i Cáscaras Vacías, de la Zona Teatre, on sis intèrprets amb diferents discapacitats presentaran una història teixida a partir dels testimonis de l’operació d’eutanàsia exercida durant l’època nazi, que tenia per objectiu eliminar persones amb alguna discapacitat física o mental.

QUAN UN ESPECTACLE ÉS TOTALMENT ACCESSIBLE?

Tots els espectacles programats al Simbiòtic Festival són totalment accessibles i, per tant, inclouen totes les mesures d’adaptació existents per a poder ser entès i gaudit per qualsevol persona sense excepció.  Aquestes són:

Visites organitzades prèvies a l’inici de l’espectacle per tal d’entrar en contacte amb els actors i l’escenografia de l’obra

Audiodescripció en directe per narrar a temps real el que succeeix a escena.

Lectura fàcil dels continguts escènics per facilitar la comprensió dels espectacles fent resums adaptats, en llenguatge i forma.

Senyalètica accessible mapes 3D de l’espai, informacions en braille i programes de mà accessibles.

Servei d’acompanyament amb un equip de voluntaris formats per l’organització.

Intèrprets de llengua de signes integrats a l’espectacle com un actor més.

Bucle magnètic que amplifica les ones sonores per a què les persones amb audiòfons rebin el so amb més qualitat.

Subtitulació en directe dels diàlegs de l’espectacle.

Utilització d’elements sensorials que estimulin els sentits i facilitin així, la percepció de l’espectacle (sons, olors, elements tàctils, etc.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Escrit per
Redacció TeatreBarcelona
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!