Teatre Eòlia estrena ‘Ca, Barret 50!’

Redacció

Teatre Eòlia estrena Ca, Barret 50!, un homenatge a les cançons que van ser interpretades a la mítica Cova del Drac del carrer Tuset de Barcelona, a finals de la dècada dels anys 60 i meitat dels 70 del segle passat. Totes elles pertanyen a espectacles del gènere cabaret literari interpretades per la mateixa companyia: Ca, barret -com no!-, capitanejada per l’aleshores emergent director de teatre Josep Anton Codina i escrites per personalitats literàries tant emblemàtiques com Maria Aurèlia Capmany Farnés, Jaume Vidal i Alcover o Josep Palau i Fabre.

En aquesta ocasió, la música de l’espectacle va a càrrec de Josep Maria Martí, Josep Cercós i Joan Albert Amargós, sota la direcció musical i piano de Nuria S. Leiva. De la dramatúrgia i direcció escènica s’encarrega Pere Sagristà-Ollé i està protagonitzat pels intèrprets Isaac Alarcón, Maria Colom, Laura Fernández i Pol Rosell.

Originalment, el grup teatral Ca, Barret! va ser una companyia de teatre musical en català avant-la-lettre especialitzada en el gènere del cabaret anomenat alemany. Va néixer a Barcelona, a finals de la dècada dels anys 60 (dies abans del mític maig 1968) i va perdurar fins a mitjan 70. Durant aquest període, el grup va estrenar un total de 9 espectacles a la Cova del Drac del carrer Tuset. El grup, malgrat que va anar canviant tot sovint els seus membres integrants, sempre va mantenir el mateix esperit combatiu, crític i sorneguer. Els seus espectacles eren teatre de proximitat, de petit format, amb pocs elements i migrat de pressupost. Malgrat aquestes poc encoratjadores premisses, el resultat final va ser gairebé sempre un producte d’èxit, així com un fenomen teatral a l’època.

Integrants del grup Ca, Barret de 1968: Carme Sansa, Pep Torrents, Enric Casamitjana i Elisenda Ribas

No obstant això, el projecte va molt més enllà d’un muntatge escènic. En realitat, Ca, Barret 50! aplega sota un mateix títol tres projectes diferents, cadascun amb la singularitat que li és pròpia, però tots tres amb un eix vertebrador comú com a punt de partida.

Dels tres projectes, un acaba erigint-se en format teatral; el segon, en format audiovisual i el tercer, en format discogràfic. Els dos primers (la peça de teatre musical i el documental) es retroalimenten entre ells. Això vol dir que l’espectacle teatral conté material audiovisual i viceversa, l’audiovisual en conté de teatral enregistrat.

Pel que fa al tercer projecte (el discogràfic), començarà a caminar una vegada els altres dos s’hagin definitivament conclòs. En paraules del seu director, Pere Sagristà-Ollé, “l’objectiu final de Ca, Barret 50! és comú als tres projectes: rescabalar de l’oblit un material musical -a la vegada que teatral-, emocional i humà; gairebé oblidat. Amb l’objectiu de retornar-lo al món dels vius el màxim de temps possible –ni tan sols sigui per unes hores!- en la mesura de les nostres possibilitats que tampoc no són tantes. És per tot això que, des de PRODUCCIONS ALEATÒRIES hem decidit submergir-nos en aquest projecte cantellut però, al mateix temps, engrescador”.

Ca, Barret 50! es podrà veure del 12 al 16 de desembre al Teatre Eòlia.

Arxivat a
Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari