GREC 2025

Shakespeare reflexiona sobre l’amistat i l’amor

Els britànics Declan Donnellan i Nick Ormerod estrenen al Grec 'Los dos hidalgos de Verona', una de les primeres comèdies de Shakespeare amb un repartiment íntegrament espanyol

Los dos hidalgos de Verona és una comèdia de William Shakespeare que explora les tensions entre l’amistat i l’amor. Alfredo Noval, Manuel Moya, Irene Serrano i Rebeca Matellán, entre altres, protagonitzen aquesta història sobre la traïció i el perdó. La producció, estrenada a Madrid, farà parada durant dos únics dies, el 18 i el 19 de juliol, a l’amfiteatre del Teatre Grec.

Imagen de 'Los dos hidalgos de Verona' de Declan Donnellan.

Manuel Moya, Alfredo Noval, Irene Serrano y Rebeca Matellán protagonizan ‘Los dos hidalgos de Verona’

Una de les primeres comèdies de Shakespeare

Es tracta d’una de les primeres obres de Shakespeare, inspirada en Los siete libros de la Diana de Jorge de Montemayor. Encara que es va escriure cap a 1590, la seva primera menció es fa el 1598, i es va publicar al First Folio el 1623. Tot i ser poc representada, va ser un primer pas cap a les Comèdies Altes que assolirien la perfecció amb obres com Nits de reis.

TEATRO-MADRID-LOS-DOS-HIDALGOS-DE-VERONA-7

El director britànic dirigeix ​​de nou a un repartiment espanyol, després de l’èxit aconseguit amb ‘La vida es sueño’

Una influència clara en ‘Romeu i Julieta’

L’obra comparteix elements amb Romeu i Julieta, com l’amor juvenil i la figura del pare oposat a l’amor de la filla. Shakespeare també introdueix recursos que perfeccionaria més tard, com la dona disfressada d’home i el bosc com a lloc on aquells que no encaixen amb la societat troben refugi.

Shakespeare planteja el debat entre l’amistat i l’amor, preguntant si una amistat tan profunda com la de Valentín i Proteu pot ser més important que l’amor romàntic. Irene Serrano (que interpreta Júlia) diu: “Enamorar-se té poc a veure amb l’altra persona, parla dels teus propis sentiments; poc té a veure amb ‘estimant’ algú”. Així, l’obra convida a reflexionar sobre les relacions afectives i com de vegades l’amor es confon amb l’obsessió.

Traïció, perdó i un final amarg

La trama segueix Proteu i Valentín, dos amics de Verona. Valentín viatja a Milà, mentre que Proteu es queda enamorat de Júlia. Quan Proteu arriba a Milà, s’enamora de Silvia, la promesa de Valentín, i el fa acusar davant el duc. Valentín és desterrat i es fa líder d’una banda al bosc de Mantua. Júlia, disfressada d’home, descobreix la infidelitat de Proteu. Al final, Valentín salva Silvia de ser violada per Proteu, el duc accepta el matrimoni entre Valentín i Silvia, i Proteu es penedeix i torna amb Júlia.

Tot i que l’obra segueix la norma de les comèdies del Segle d’Or amb acords matrimonials al final, el tractament de la deslleialtat i el menyspreu cap a les figures femenines no ressona bé amb la nostra mirada contemporània. Irene Serrano reflexiona: “Em va sorprendre molt el silenci de Silvia en gran part del final. Em sembla un repte explicar aquesta història des d’un punt de vista actual”.

Reflexions sobre l’amor i la traïció

Serrano explica que durant el procés creatiu es va reflexionar molt sobre les relacions heterosexuades i l’amistat entre homes i dones. “Declan ens parlava de com totes aquestes obres de Shakespeare semblen un relat sobre les incomoditats de les relacions heterosexuals. Són obres sobre educació sentimental. Enamorar-se té poc a veure amb l’altra persona, parla de tu, dels teus propis sentiments”.

Per Alfredo Noval, la relació de Proteu amb Valentín es fonamenta en una “adherència” emocional tan forta que es converteix en un “monstre”. “El que mou Proteu a fer tot el que fa és que se sent desplaçat de la vida de Valentín. No concep la vida sense ell, i aquesta adherència es converteix en una força que ho destrossa tot al seu pas”, explica Noval. Manuel Moya afegeix: “És una unió profunda, pura, i parlar-ne com a una relació homosexual no reflecteix la seva essència. Parlem d’un amor pur que també comporta la pèrdua”.

Imagen de 'Los dos hidalgos de Verona' de Declan Donnellan.

Proteu i Valentí són ‘Els dos gentilhomes de Verona’ que es debaten entre la seva amistat i l’amor

Les dues protagonistes femenines

Júlia, enamorada de Proteu, es disfressa d’home per seguir-lo i saber si l’estima. “Quan estàs obsessionada amb un amor, no veus l’altra persona. El que més m’agrada del personatge és que, tot i estar desconsolada, manté el seu sentit de l’humor per seguir endavant”, diu Irene Serrano.

Silvia, filla del duc, està enamorada de Valentín, tot i que el seu pare vol casar-la amb Turio, un home que ella odia. Silvia vol aconseguir la llibertat per controlar la seva vida i el seu estatus social. “Els tres homes intenten enamorar-la, però ella vol fugir del control del seu pare”, explica Rebeca Matellán.

En aquest viatge emocional, Silvia és conscient que Valentín i Proteu tenen una connexió molt especial que la deixa fora. “Proteu traeix Valentín i també Júlia. Silvia sap de la traïció i fa el possible per no formar-ne part”, afirma Matellán.

Una mirada britànica a Shakespeare

Declan Donnellan i Nick Ormerod són els responsables d’aquesta adaptació de Shakespeare, amb la qual volien aportar un aire fresc als clàssics. “El que només podem interpretar són les situacions que passen al personatge”, diu Rebeca Matellán, sobre la seva manera d’entendre el teatre.

Imagen de 'Los dos hidalgos de Verona' de Declan Donnellan.

Declan Donnellan i Nick Ormerod són els fundadors de la companyia Cheek by Jowl i grans experts a Shakespeare

Després de dos anys de gira amb La vida es sueño, l’equip ha creat una connexió especial que fa que el procés sigui més fàcil. “El treball de Declan amb els actors és molt inspirador. Ens fa replantejar com ens hem enfrontat a l’ofici abans”, diu Irene Serrano.

Més informació, imatges i entrades:

Escrit per

Periodista i filòloga hispànica que ha fet de la seva passió per la cultura i les arts escèniques la seva forma de vida. Amant del teatre clàssic, del repertori i del teatre de text contemporani. Creadora de continguts editorials de TeatroMadrid i redactora de la Revista TM.

Articles relacionats
L’horror d’explorar qui som

L’horror d’explorar qui som

Una casa i la persona que l’habita. Un duet que, metafòricament, tenen característiques similars segons el creador Pablo Molina. “La casa em serveix com a metàfora de l’espai mental del […]

Màscares que parlen

Màscares que parlen

Del 23 al 27 de juliol, el Teatre Condal acull Forever, el nou espectacle de Kulunka Teatro dins del Festival Grec. Després de l’èxit internacional d’André y Dorine i Solitudes, […]

Els monstres i les pors de Josep Maria Miró

Els monstres i les pors de Josep Maria Miró

La por és una de les principals obsessions de la dramatúrgia de Josep Maria Miró. A El principi d’Arquimedes, que torna el 20 d’agost a l’Espai Texas, sospita d’un possible […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!